10/2/16

Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη για το περιοχές ΦΥΣΗ 2000 στην Αγία Νάπα

Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη
για το περιοχές ΦΥΣΗ 2000 στην Αγία Νάπα

·         Γιατί δεν λαμβάνονται μέτρα για τερματισμό των παράνομων ενεργειών στην περιοχή «Άμμος του Καμπούρη»;
·         Ποιών τα συμφέροντα εξυπηρετούνται αυτή τη φορά;

Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε συνεχώς μάρτυρες καταπάτησης αρχών προστασίας του περιβάλλοντος στο όνομα της ανάπτυξης. Όταν το Υπουργικό Συμβούλιο αδειοδοτούσε την ανέγερση της Μαρίνας Αγίας Νάπας, ως έργου δημοσίου συμφέροντος, το ίδιο το Τμήμα Περιβάλλοντος καταδείκνυε τις πολλαπλές επιπτώσεις που θα είχε στο περιβάλλον.
Η ένταξη της περιοχής «Άμμος του Καμπούρη» αποτελεί  το αντισταθμιστικό μέτρο που προτάθηκε από το αρμόδιο τμήμα για τη Μαρίνα Αγίας Νάπας. Δυστυχώς το κράτος όμως αντί να προστατεύσει την περιοχή, η οποία αποτελεί και Ζώνη Ειδικής Προστασίας, κάνει τα στραβά μάτια σε παράνομες εργασίες που  εκτελούνται εκεί, όπως εκβαθύνσεις, δημιουργία παραλιών και άλλες εργασίες που διαταράσσουν το φυσικό περιβάλλον.
Εύλογα προκύπτει το ερώτημα γιατί το κράτος δεν λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε να σταματήσουν οι εργασίες και να προχωρήσει η πλήρης αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής; Ποιων άραγε τα συμφέροντα θέλουν να ικανοποιήσουν αυτή τη φορά οι κυβερνώντες;
Τονίζουμε πως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που εξετάζει την παρέκκλιση στην περιοχή που θα ανεγερθεί η Μαρίνα Αγ. Νάπας, θα το κάνει λαμβάνοντας υπόψη την περιοχή που προτάθηκε ως αντισταθμιστικό μέτρο. Με τέτοιες παρανομίες και με την ολιγωρία που παρατηρείται για άρση τους, εκτιμούμε πως είναι πιθανό να επιβληθούν πρόστιμα τα οποία θα κληθεί και πάλι να πληρώσει ο λαός και οι φορολογούμενοι.
Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ θα προχωρήσει σε εγγραφή του πιο πάνω θέματος στην αρμόδια επιτροπή, όχι μόνον για να δοθούν απαντήσεις, αλλά κυρίως για να προχωρήσουν άμεσα οι ενέργειες για διαφύλαξη της περιοχής.
10/02/2016