5/2/16

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΛΟΥΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΦΙΛΑΡΕΤΟΥ-
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Έχει υποχρέωση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να θέσει στο τραπέζι συνομιλιών ευθέως το ζήτημα και να απαιτήσει  από τον κ. Ακινζτί  μια ξεκάθαρη τοποθέτηση που θα καταγράφεται ρητά στα έγγραφα των συνομιλιών. Μόνο έτσι θα μπορέσει να διαπιστώσει τις πραγματικές προθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς.
5 Φεβ. 16
Το ζήτημα της διατήρησης και συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει να είναι στο προσκήνιο μετά από τη δήλωση του εκπροσώπου του Τουρκοκύπριου ηγέτη ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι δεν αποδέχονται ότι δεν αποδέχονται τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αυτή η τοποθέτηση  έρχεται αμέσως μετά τη δήλωση του ιδίου του κ. Ακιντζί για δημιουργία ενός νέου συνεταιριστικού Κράτους που  θα αποτελείται από τα δυο συνιστώντα κράτη.
Ως Συμμαχία Πολιτών συμφωνούμε με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο ότι το κυπριακό δεν θα λυθεί με τις δηλώσεις. Ούτε οι δηλώσεις του κ. Ακιντζί είναι ικανές να καταλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά δυστυχώς ούτε και οι δηλώσεις του Πρόεδρου Αναστασιάδη είναι από μόνες τους, ικανές να τη διαφυλάξουν
Επειδή είναι γνωστή η διαχρονική προσπάθεια της Τουρκίας για κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και επειδή η τουρκοκυπριακή πλευρά συστηματικά απαιτεί τη δημιουργία νέου συνεταιριστικού κράτους, κρίνουμε ότι η συνέχιση από πλευράς του Προέδρου Αναστασιάδη  της πολιτικής του καθησυχασμού της κοινής γνώμης στην πραγματικότητα συνιστά πολιτικό στρουθοκαμηλισμό. Το επιχείρημα του Προέδρου ότι η τουρκική πλευρά δεν αποδέχεται να διατυπωθεί στα χαρτιά η μετεξέλιξη αλλά στην πράξη αυτό θα γίνει, αποτελεί τεράστια ψευδαίσθηση.
Δυστυχώς το κοινό Ανακοινωθέν Αναστασιάδη-Έρογλου βρίθει ασαφειών που επιτρέπουν πολλαπλές ερμηνείες. 
Έχει υποχρέωση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προτού να είναι αργά να θέσει στο τραπέζι συνομιλιών ευθέως το ζήτημα και να απαιτήσει  από τον κ. Ακινζτί  μια ξεκάθαρη τοποθέτηση που θα καταγράφεται ρητά στα έγγραφα των συνομιλιών. Μόνο έτσι θα μπορέσει να διαπιστώσει τις πραγματικές προθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς.
Ο κ. Αναστασιάδης έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν έχει εξουσιοδοτηθεί από το λαό να διαπραγματεύεται με εποικοδομητικές ασάφειες την κατάλυση της.