5/2/16

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης στη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας των κρατών-μελών της ΕΕ

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης στη Σύνοδο
Υπουργών Άμυνας των κρατών-μελών της ΕΕ


Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της διήμερης Άτυπης Συνόδου Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ. Η Σύνοδος, στην οποία προήδρευσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας, κα Federica Mogherini, διοργανώθηκε από την Ολλανδία, υπό την ιδιότητά της ως προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν θέματα που άπτονται του ευρύτερου πλαισίου της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας και άμυνας, με έμφαση στην προώθηση του Σχεδίου Δράσης για ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας και την εφαρμογή μιας μακροπρόθεσμης και συστηματικής αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, υπό το φως των νέων προκλήσεων και απειλών. Οι Υπουργοί Άμυνας έτυχαν επίσης ενημέρωσης και αντάλλαξαν απόψεις επί των εν εξελίξει στρατιωτικών Επιχειρήσεων που πραγματοποιεί η ΕΕ στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας.
 
Σε κοινό γεύμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, συζητήθηκε το θέμα της εκπόνησης της Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός προσεχούς Ιουνίου.

Σε παρέμβασή του ο κ. Φωκαΐδης εξέφρασε την υποστήριξη της Κύπρου στην προώθηση μιας Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ. Όπως ανέφερε ο Υπουργός βρισκόμαστε σήμερα ενώπιον νέων προκλήσεων που καθιστούν την εξωτερική και εσωτερική μας ασφάλεια αλληλένδετες. Για πρώτη φορά, επίσης, σημείωσε μια πρόκληση ασφάλειας που παρουσιάζεται σε ένα σημείο του πλανήτη μπορεί να έχει τόσο άμεσες και σημαντικές επιπτώσεις σε διαφορετικές περιοχές. Όλα αυτά διαφοροποιούν το στρατηγικό πλαίσιο της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας και προϋποθέτουν ένα αναβαθμισμένο επίπεδο φιλοδοξίας ως προς την εκπόνηση της νέας Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ αλλά και την ενίσχυση της συνεργασίας με τους εταίρους της Ένωσης. Βεβαίως, συμπλήρωσε, η προώθηση μιας Παγκόσμιας Στρατηγικής προϋποθέτει επίσης την ανάπτυξη των Ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων και μηχανισμών, όπως επίσης και πολιτική βούληση. Γι’ αυτό και μαζί με το όραμα απαιτείται και ρεαλισμός και μια βήμα με βήμα προσέγγιση.
 
Ο κ. Φωκαΐδης υποστήριξε ότι η ενίσχυση του αυτόνομου χαρακτήρα της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, μέσω των πολιτικών που στοχεύουν στην ανάπτυξη των αμυντικών μηχανισμών της ΕΕ και της περαιτέρω ώθησης στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως εμπόδιο για τη συνεργασία της ΕΕ με άλλους εταίρους. Αντίθετα, όπως σημείωσε, μέσα από την προώθηση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, μέσα από μια ολιστική και περιεκτική προσέγγιση, η ΕΕ μπορεί να ενισχύσει τον ρόλο της ως παραγωγός ασφαλείας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, αναβαθμίζοντας την αξιοπιστία της παγκοσμίως αλλά και σε σχέση με τους εταίρους της.    
 
Ο Υπουργός Άμυνας επιστρέφει στην Κύπρο αργά το βράδυ.