17/2/16

Συμφωνία Κατανόησης για συγχρηματοδότηση της Δημιουργίας Διεθνούς Κέντρου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων

Συμφωνία Κατανόησης για συγχρηματοδότηση της Δημιουργίας
 Διεθνούς Κέντρου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων


Συμφωνία Κατανόησης για τη συγχρηματοδότηση Δημιουργίας Διεθνούς Κέντρου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων υπεγράφη στις 5 Φεβρουαρίου 2016, μεταξύ της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκ μέρους της Μονάδας υπέγραψε ο Επικεφαλής της Μονάδας κ. Κωνσταντίνος Κυπριανού, ενώ εκ μέρους του Υπουργείου Μεταφορών , ο Γενικός Διευθυντής κ. Αλέκος Μιχαηλίδης.

Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) ως αρμόδιος φορέας του συστήματος έρευνας και διάσωσης της Δημοκρατίας, πρότεινε τη δημιουργία του εν λόγω Κέντρου. στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έλεγχο των μεταναστευτικών ροών από χώρες κρίσης στη Μέση Ανατολή, καθώς και για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης και μεταφοράς υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι εντοπίζονται σε πλωτά μέσα, καθώς μεταβαίνουν προς την Κύπρο ή/ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη δημιουργία του Κέντρου, το οποίο παράλληλα θα λειτουργεί ως ένα ολοκληρωμένο σύστημα επιτήρησης, ταυτοποίησης, πρόληψης και ελέγχου του θαλάσσιου χώρου ευθύνης και δικαιοδοσίας της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Διεθνές Συντονιστικό Κέντρο Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων θα έχει διπλό ρόλο. Αφενός, θα μπορεί να παρακολουθεί και να ελέγχει τον θαλάσσιο χώρο ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ειδικότερα την περιοχή μεταξύ Κύπρου, Λιβάνου και Συρίας, για την πρόληψη και διαχείριση υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι εντοπίζονται σε πλωτά μέσα, καθώς μεταβαίνουν προς την Κύπρο ή/ και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και δυνατόν να χρήζουν διεθνούς προστασίας. Αφετέρου, θα παρέχει τη δυνατότητα ολιγόωρης παραμονής των ατόμων αυτών, προκειμένου να γίνει διαλογή πριν τη μεταφορά τους σε άλλη χώρα προορισμού ή την προώθηση σε οργανωμένους χώρους φιλοξενείας στην Κύπρο, ανάλογα με το καθεστώς που θα έχουν και την απόφαση που θα ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο και με βάση τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ.

Το Κέντρο Διαχείρισης και Συντονισμού της Μεταναστευτικής Ροής Προσφύγων από τη Μέση Ανατολή θα δημιουργηθεί σε υφιστάμενο κρατικό κτήριο εγγύς του Αεροδρομίου Λάρνακας και θα τελεί υπό τον συντονισμό του ΚΣΕΔ. Το Κέντρο θα παρέχει υπηρεσίες προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά θα εξυπηρετεί περαιτέρω και την ΕΕ και άλλες φίλες χώρες, κατόπιν σχετικού αιτήματος. Η γεωγραφική θέση της Κύπρου παρέχει τη δυνατότητα έγκαιρης προειδοποίησης  και προετοιμασίας των αρμόδιων υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας και, κατ’ επέκταση, της ΕΕ.

Το έργο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρώσει τις εργασίες του περί τα μέσα του τρέχοντος έτους, συγχρηματοδοτείται κατά 90% από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας της ΕΕ και κατά 10% από την Κυπριακή Δημοκρατία.

_____________