7/2/16

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή στα 18 α Μιχάλεια

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας
και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή στα 18 α Μιχάλεια

 
Με ιδιαίτερη συγκίνηση βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να τιμήσουμε τη μνήμη του αείμνηστου μαθητή μας Μιχάλη Μενελάου, με αφορμή τα 18 α Μιχάλεια που οργανώνονται στη μνήμη του.

Ο Μιχάλης ήταν ο πρωτότοκος γιος του Παναγιώτη και της Σταυρούλας και είχε τρία αδέλφια. Δραστήριος και έξυπνος νέος, αγαπούσε πολύ τον αθλητισμό και ήταν τερματοφύλακας στη Β´ Ομάδα της «ΕΛΗΑΣ» Λυθροδόντα. Διαπνεόμενος από αθλητικό πνεύμα ήταν συνειδητός πολέμιος των ναρκωτικών και λάτρης της υγιεινής και καθαρής ζωής, μακριά από εξαρτήσεις και ψεύτικες εικόνες. Αγαπούσε τη ζωή, έβαζε στόχους και είχε όνειρα, όπως κάθε νέος.

Δυστυχώς, το νήμα της ζωής του Μιχάλη, τελειόφοιτου τότε μαθητή του Παγκυπρίου Γυμνασίου, κόπηκε αναπάντεχα, όταν στις 11 Φεβρουαρίου 1999, έξω από το σπίτι του στον Μαθιάτη, κτυπήθηκε από αυτοκίνητο. Οι τραγικοί γονείς του, παρά το βάρος του ανείπωτου πένθους τους, αποφάσισαν να μείνουν πιστοί στην επιθυμία του παιδιού τους και   δώρισαν τους δύο νεφρούς, τους δύο κερατοειδείς χιτώνες και το συκώτι του αγαπημένου τους παιδιού, για να δώσουν ζωή και υγεία σε άγνωστους συνανθρώπους μας. Σε ανύποπτο χρόνο ο Μιχάλης είχε ζητήσει να γίνει δότης οργάνων, συνειδητοποιώντας σε τόσο νεαρή ηλικία πόσο σημαντική για τους συνανθρώπους μας είναι αυτή η πράξη. Πολλοί άνθρωποι έχουν ευεργετηθεί από μια επιτυχημένη μεταμόσχευση, πολλοί όμως κι αυτοί που περιμένουν ακόμα τη σωτηρία. Δεν είναι εύκολο οι συγγενείς να συναινέσουν στη δωρεά οργάνων προσφιλών τους προσώπων, πόσο μάλλον του παιδιού τους. Η απόφαση της οικογένειας Μενελάου αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, αφού ήταν σύμφωνη με τα πιστεύω και τις επιθυμίες του Μιχάλη. Ο Παναγιώτης και η Σταυρούλα Μενελάου βρήκαν τη δύναμη ψυχής να μετατρέψουν τον πόνο και τη λύπη από τον άδικο χαμό του παιδιού τους σε προσφορά και ελπίδα και αξίζουν κάθε έπαινο και σεβασμό.

Ο Μιχάλης αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα για όλη την κοινωνία και ειδικά για τους νέους μας. Ευαίσθητος, ανθρωπιστής, συνειδητός και ενεργός πολίτης, με το παράδειγμά του ανέδειξε τις αξίες με τις οποίες πρέπει να ζει ένας νέος. Αγαπούσε τους νέους και την αληθινή ζωή. Ήξερε πολύ καλά ότι η ζωή χρειάζεται αγώνα και ότι οι τεχνητοί παράδεισοι των ναρκωτικών αποτελούν στην πράξη ματαίωση της αληθινής ζωής. Γι’ αυτό και ο Μιχάλης ήταν ένας συνειδητός πολέμιος της μάστιγας των ναρκωτικών και συμμετείχε σε πολλές σχετικές δραστηριότητες.

Το φωτεινό παράδειγμα του μαθητή, του οποίου τη μνήμη τιμούμε σήμερα, τονίζει περίτρανα ότι, όσο σύντομο και αν είναι το πέρασμά μας από αυτή τη ζωή, μπορούμε και έχουμε ευθύνη να αναπτύξουμε εκείνες τις δράσεις που θα ευαισθητοποιούν το κοινωνικό σύνολο, τόσο για τον εθελοντισμό, όσο και για τα ψυχοσωματικά και κοινωνικά προβλήματα που προκαλεί η παγίδευση στον ψεύτικο κόσμο των εξαρτησιογόνων ουσιών.

Ο άνθρωπος που εμφορείται από τις αξίες του ανθρωπισμού, δεν κλείνεται στον μικρόκοσμο του ατομισμού, αλλά ανοίγεται προς τον συνάνθρωπο, επικοινωνεί, προσφέρει εθελοντικά, προσφέρει και προσφέρεται και εν τέλει βιώνει τη χαρά της επικοινωνίας και της συντροφικότητας. Το πνεύμα θυσίας και δικαιοσύνης, η έξοδος από το εγώ και η αυταπάρνηση, είναι ουσιώδη χαρακτηριστικά του ανθρωπιστικού πνεύματος. Εδώ στοχεύει και η παιδεία μας καθώς και οι μεταρρυθμίσεις που επιχειρούμε αυτή την περίοδο για τη συνολική αναβάθμιση της εκπαίδευσής μας. Θέλουμε μέσα από το εκπαιδευτικό μας σύστημα να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ολόπλευρα καλλιεργημένων ανθρώπων, στην ανάπτυξη τόσο των σωματικών, όσο και των πνευματικών, ηθικών και κοινωνικοπολιτικών χαρακτηριστικών της προσωπικότητας του κάθε μαθητή και της κάθε μαθήτριας.

Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ενημέρωση των νέων μας. Μέσα από τα προγράμματα Αγωγής Υγείας υπηρετούμε με κάθε τρόπο τη βελτίωση και την προαγωγή της σωματικής και ψυχικής ευεξίας των μαθητών μας και ταυτόχρονα επιδιώκουμε την ενδυνάμωση της προσωπικότητάς τους. Η πρόληψη είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης του εθισμού των νέων σε εξαρτησιογόνες ουσίες. Δουλεύοντας με τα παιδιά από τη μικρή τους ηλικία, ακόμα και από το Δημοτικό, πιστεύουμε ότι κτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον. Ενδεικτικά αναφέρω ότι προσφέρουμε προγράμματα εκπαίδευσης με την ονομασία «Μέντωρ» σε μαθητές Δημοτικού, με στόχο την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, ενώ διοργανώνονται κάθε χρόνο τριήμερα σεμινάρια με επιλεγμένους μαθητές της Β´ Γυμνασίου, με στόχο να αποτελέσουν πυρήνες αντίστασης μέσα στα σχολεία τους ενάντια σε εξαρτησιογόνες ουσίες. Όλες οι ενέργειες μας στοχεύουν στην ανάπτυξη του αυτοσεβασμού και των τρόπων αντίστασης στους κινδύνους της εξάρτησης. Στην προσπάθεια μας αυτή πρέπει να αναδεικνύουμε σωστά πρότυπα. Γι’ αυτό και τιμούμε με την παρουσία μας το παράδειγμα του Μιχάλη Μενελάου, του μαθητή που σκορπούσε ποικιλότροπα την αγάπη γύρω του και αγαπήθηκε από όλους για την προσφορά και την ανιδιοτέλειά του.

Συγχαίρουμε θερμά την οικογένεια του Μιχάλη Μενελάου, την Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, το Κοινοτικό Συμβούλιο Μαθιάτη, τον Παγκύπριο Αντιναρκωτικό Σύνδεσμο και   όλα τα οργανωμένα σύνολα για την καθιέρωση των Μιχάλειων. Μέσα από τη σεμνή αυτή εκδήλωση αναδεικνύεται ο αγώνας σας ενάντια στα ναρκωτικά και σε κάθε εξαρτησιογόνα ουσία. Οι δράσεις που αναπτύσσετε καλλιεργούν στην κοινωνία, και ειδικά στους νέους μας, αρχές και αξίες που τους εξυψώνουν ηθικά και πνευματικά.

Το παράδειγμα ζωής του Μιχάλη Μενελάου αποτελεί φωτεινό οδοδείκτη για τη νεολαία του τόπου μας. Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

___________