26/1/16

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε

τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Άντρο Κυπριανού.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή, ο κ. Κυπριανού, ο οποίος συνοδευόταν από το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ κ. Τουμάζο Τσιελεπή, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «είχαμε μια αρκετά εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της οποίας τον ενημερώσαμε για τη συναντήσεις που είχαμε στην Αθήνα με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών και στην Τουρκία με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών.

Τον έχουμε ενημερώσει λεπτομερώς για τις συναντήσεις αυτές και του έχουμε δώσει και τα σχετικά πρακτικά των συναντήσεων. Ο ίδιος μάς ενημέρωσε για τις συναντήσεις που είχε στο Νταβός, για τις οποίες θα ενημερώσει και το Εθνικό Συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα.

Η συνάντησή μας αυτή με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ήταν πάρα πολύ χρήσιμη, και πολύ πιο χρήσιμες ήταν οι συναντήσεις στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη.

Τα μηνύματα που θέλουν να μας δώσουν από την Τουρκία είναι θετικά, οι συναντήσεις διεξήχθηκαν σε πολύ φιλικό και εγκάρδιο κλίμα, αυτά όμως από μόνα τους δεν είναι αρκετά για να λύσουν το πρόβλημα. Το πρόβλημα θα λυθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εκεί θα πρέπει να φανεί η πραγματική βούληση για να επιλυθούν ζητήματα ζωτικής σημασίας, με τρόπο που θα ικανοποιεί τις προσδοκίες και των δύο κοινοτήτων. Εάν επιχειρηθεί να επιβληθεί το συμφέρον της μιας κοινότητας πάνω στην άλλη, θεωρώ ότι δεν πρόκειται να υπάρξει λύση. Και βέβαια πάντοτε συζητούμε στα συμφωνημένα πλαίσια, στη βάση αρχών, όχι υποχωρήσεις από αρχές».

Ερωτηθείς εάν οι Τούρκοι αξιωματούχοι, με τους οποίους συναντήθηκε του ανέφεραν σε ποια σημεία θα ήθελαν να διαφοροποιήσει θέσεις η ελληνοκυπριακή πλευρά, και κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η Τουρκία ζήτησε από τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο να πιέσει την Λευκωσία να προβεί σε υποχωρήσεις, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «γράφτηκε (στον Τύπο) ότι ο Ερντογάν ζήτησε από τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο να ενθαρρύνει τους Ελληνοκύπριους να προχωρήσουν με τις διαπραγματεύσεις σύντομα. Δεν είμαστε οι διαπραγματευτές, εμείς είχαμε έναν άλλο ρόλο στις συζητήσεις μας με τους κ. Νταβούτογλου και Τσαβούσογλου. Εμείς μεταφέραμε κάποιες θέσεις όπως τις είχαμε συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και όπως έχουν διαχρονικά συμφωνηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο. Από εκεί και πέρα ούτε μας πίεσαν ούτε μας ζήτησαν οτιδήποτε».

Ερωτηθείς αν διαπίστωσε ότι η Τουρκία μετακινείται έστω και ελάχιστα από τη μέχρι σήμερα θέση της στο θέμα των εγγυήσεων, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «στο λεκτικό επίπεδο σίγουρα μετακινείται. Όμως αυτά πρέπει να τα δούμε στην πράξη. Δεν είναι στο θεωρητικό επίπεδο που θα επιλυθούν, είναι στην πράξη».

Σε ερώτηση αν θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις επαφές του στην Τουρκία, ο κ. Κυπριανού είπε ότι έχει ήδη καθοριστεί συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ την ερχόμενη εβδομάδα και αναμένει τον καθορισμό συναντήσεων και με άλλους.


____________