26/1/16

Συμφωνία Υπουργείου Εσωτερικών και Δήμου Λεμεσού για υλοποίηση προγραμμάτων ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρώ

Συμφωνία Υπουργείου Εσωτερικών και Δήμου Λεμεσού
για υλοποίηση προγραμμάτων ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών


Ο Δήμος Λεμεσού, υπογράφοντας τη Συμφωνία Επιδότησης με την Υπεύθυνη Αρχή (Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών), έδωσε συνέχεια στις προσπάθειες που καταβάλλει για την ένταξη των Υπηκόων Τρίτων Χωρών (ΥΤΧ) στην κοινωνία της Κύπρου.

Τα προγράμματα ένταξης, με Τελικό Δικαιούχο τον Δήμο Λεμεσού, υλοποιούνταν για συνεχείς χρονιές κάτω από την προγραμματική περίοδο 2007-2013. Η νέα προγραμματική περίοδος 2014-2020, με τη στήριξη του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης, θα δώσει συνέχεια στη συγχρηματοδότηση των προγραμμάτων, στο πλαίσιο του έργου με τίτλο «Προγράμματα Ένταξης από Τοπικές Αρχές», με συνολικό προϋπολογισμό υλοποίησης ύψους €170,000.

Γενικότερος στόχος του έργου είναι να προάγει την αλληλεπίδραση με τον ντόπιο πληθυσμό, στηρίζοντας παράλληλα τη διαδικασία ένταξης των ΥΤΧ στην κοινωνία υποδοχής. Η βελτίωση της ικανότητας κοινωνικής ένταξης, συνοχής και κοινωνικοποίησης, καθώς και η πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού είναι επίσης μέρος των στόχων του έργου.  

Ο Τελικός Δικαιούχος Δήμος Λεμεσού για την υλοποίηση των προγραμμάτων ένταξης θα συνεργαστεί με τους Δήμους Αγίου Αθανασίου, Μέσα Γειτονιάς,   Γερμασόγειας, καθώς και με το Συμβούλιο Κοινοτικού Εθελοντισμού (ΣΚΕ) Μέσα Γειτονιάς και Opinion & Action Services Ltd.

Πιο συγκεκριμένα, για την ομαλή ένταξη των ΥΤΧ στις τοπικές κοινωνίες, οι εταίροι του έργου θα προσφέρουν προγράμματα κατάρτισης, εκπαίδευσης και κοινωνικού προσανατολισμού, τα οποία θα ενισχύσουν σε μεγάλο βαθμό τις δεξιότητες και γνώσεις των ΥΤΧ.
Οι τέσσερις Δήμοι, συμβάλλοντας στην ένταξη των ΥΤΧ, και μέσα από την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για θέματα που αφορούν στη διαφορετικότητα και την πολυπολιτισμικότητα, θα διοργανώσουν εκδηλώσεις και δραστηριότητες διαπολιτισμικών ανταλλαγών και ενεργειών ανάπτυξης του αισθήματος αποδοχής και κατανόησης των δημοτών στη διαφορετικότητα με στόχο την αντιμετώπιση του ρατσισμού και των διακρίσεων.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης (90%) και την Κυπριακή Δημοκρατία (10%) και θα έχει διάρκεια 12 μήνες, με ημερομηνία έναρξης 25 Ιανουαρίου 2016 και ημερομηνία ολοκλήρωσης την 24 η Ιανουαρίου 2017.

______________