26/1/16

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας στην εκστρατεία ενημέρωσης του ΠΑΣΥΚΑΦ για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας

   Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας στην εκστρατεία ενημέρωσης
του ΠΑΣΥΚΑΦ για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας

 
Κύριε βουλευτά,
Κυρία Πρόεδρε και μέλη του ΠΑ.ΣΥ.ΚΑ.Φ.,
Κύριε Διευθύνοντα Σύμβουλε της εταιρείας ΟΠΑΠ Κύπρου,
Κύριοι Πρόεδροι των συνεργαζόμενων επιστημονικών Εταιρειών,
Κυρίες και κύριοι,

«Νίκησε τον στα σημεία» είναι το σύνθημα και αυτός είναι και ο στόχος. Η εξάλειψη των περιστατικών του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος μπορεί να προληφθεί, μπορεί να αντιμετωπιστεί και μπορεί να θεραπευτεί αρκεί να ανιχνευθεί πρώιμα.

Εξού και είναι δυστύχημα ετησίως να καταγράφονται, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, 60 χιλιάδες νέα περιστατικά και 30 χιλιάδες θάνατοι όταν η πρόληψη και η συνέπεια σε αυτήν, είναι το μόνο που απαιτείται για την κάθε γυναίκα για να προφυλάξει τη ζωή της.

Στην Κύπρο, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο αριθμός των περιστατικών καρκίνου της μήτρας είναι μικρός, με 30 νέα περιστατικά και 8 θανάτους να καταγράφονται κατά μέσο όρο ετησίως.

Όμως ακόμη και αυτός ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος όταν μια απλή εξέταση, το τεστ Παπανικολάου, είναι αυτό που απαιτείται για να προφυλάξει τη ζωή. Τη ζωή της κάθε γυναίκας. Της συζύγου, της μητέρας, της φίλης.

Κυρίες και κύριοι,

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μας αφορά όλους. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση είναι απαραίτητα συνθετικά για να διαχυθεί ο πολιτισμός της πρόληψης. Διότι η πρόληψη είναι επένδυση. Επένδυση ζωής.

Προς τούτον τον στόχο, το Υπουργείο Υγείας, πέραν της εξέτασης με το τεστ Παπανικολάου που προσφέρεται στα δημόσια νοσηλευτήρια, προχώρησε φέτος εντάσσοντας το εμβόλιο κατά του ιού HPV στο πρόγραμμα εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας. Ο εμβολιασμός, που θα αρχίσει από τον Σεπτέμβριο του 2016, θα γίνεται σε όλα τα κορίτσια ηλικίας 12-13 χρονών, καλύπτοντας και τα ιδιωτικά σχολεία, μέσω της Σχολιατρικής Υπηρεσίας.

Για την επίτευξη αυτής της δράσης ευχαριστώ θερμά τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καρκινοπαθών και Φίλων που πρωτοστάτησε ώστε το εμβόλιο κατά του ιού HPV να μπορέσει να ενταχθεί στο εθνικό συνταγολόγιο. Τέτοιες δράσεις και ενέργειες αναγνώρισης και αλληλεγγύης που διακρίνονται για την ευαισθησία τους προς τον άνθρωπο προσδίδουν πρόσθετη αξία στην ενίσχυση του κοινωνικού ιστού και αποτελούν σύμμαχο της Πολιτείας για συνέχιση, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, της προσφοράς υπηρεσιών προς τον συνάνθρωπο.

Φίλες και φίλοι,

Ενώνουμε δυνάμεις και στέλνουμε ένα πολύ ηχηρό μήνυμα. Το μήνυμα της ζωής λέγοντας ναι στην πρόληψη.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί, μπορεί να αντιμετωπιστεί, μπορεί να νικηθεί. Αρκεί να ανιχνευτεί έγκαιρα.