15/1/16

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε
τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών κ. Γιώργο Λιλλήκα.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Λιλλήκας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «το αντικείμενο της συνάντησης ήταν καθαρά το κυπριακό πρόβλημα. Συζητήσαμε για τις εξελίξεις και με ενημέρωσε ο Πρόεδρος για τις εξελίξεις που μεσολάβησαν από το τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο μέχρι σήμερα.

Του εξέφρασα και τις δικές μου τις απόψεις και εκτιμήσεις και είπαμε να διατηρήσουμε αυτή την επικοινωνία και ότι πρόθεσή μας, όπως το είπα κατ' επανάληψη, ακόμα και εκεί που διαφωνούμε είναι ότι δεν θα παραμείνουμε μόνο στην κριτική.

Ως Συμμαχία Πολιτών έχουμε όλη τη διάθεση να βοηθήσουμε τον Πρόεδρο, δεδομένου ότι και ο ίδιος θα μας βοηθήσει με την ενημέρωσή του να του υποβάλουμε τις δικές μας εναλλακτικές προτάσεις και βεβαίως εναπόκειται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποφασίσει αν του είναι χρήσιμες, αν θα τις αξιοποιήσει ή όχι.

Θεωρούμε ότι η λύση του Κυπριακού είναι κάτι που αφορά όλους και δεν μπορεί να το διαχειριστεί είτε μόνος του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είτε μια μικρή ομάδα. Η ποιότητα της λύσης του Κυπριακού θα επηρεάσει τη ζωή ολόκληρου του λαού. Κατά συνέπεια, έχουμε ευθύνη όλοι να προσπαθήσουμε, στο βαθμό που και ο ίδιος ο Πρόεδρος το θέλει και μας το επιτρέπει, με τις προτάσεις μας να εξευρεθεί η καλύτερη λύση, μια λύση που να είναι δίκαιη για να μπορεί να είναι και λειτουργική και βιώσιμη. Ο ίδιος όμως είναι που θα κρίνει το ποιές πολιτικές θα ακολουθήσει.

Εμείς δεν έχουμε την απαίτηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ακολουθήσει τη δική μας πολιτική. Εκείνο που ζητούμε είναι να μας επιτρέψει να τον βοηθήσουμε με εναλλακτικές προτάσεις και αναλύσεις για να μπορέσει και ο ίδιος να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο το Κυπριακό».

Σε ερώτηση αν έχει θέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις επιφυλάξεις της Συμμαχίας Πολιτών για το τί αναμένεται να γίνει στο Νταβός, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «οι δικές μας οι επιφυλάξεις αφορούν μόνο το γεγονός ότι προσκλήθηκε ο κ. Ακιντζί με κάποιο καθεστώς που θα του αναγνωρίστηκε στο Νταβός. Αυτό, κατά την άποψή μας, ήταν λάθος και την ευθύνη φέρουν εκείνοι που τον προσκάλεσαν ή οργάνωσαν αυτή την επίσκεψη.

'Όσον αφορά τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, εμείς θεωρούμε ότι αυτή η συνάντηση προσφέρει στον Πρόεδρο μια ευκαιρία να την αξιοποιήσει με θετικό τρόπο και αυτό το οποίο εξέφρασα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ότι θα πρέπει ο Πρόεδρος να θέσει την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της και να φέρει στο προσκήνιο το γεγονός ότι η Τουρκία δεν είναι μια ουδέτερη χώρα η οποία μπορεί απλά να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού, όπως καλούμε τη Γαλλία, τη Ρωσία ή την Αμερική να συμβάλουν.

Η Τουρκία - και αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσει και στον ΓΓ του ΟΗΕ αλλά και στη διεθνή κοινότητα - είναι η χώρα, η οποία σε τελική ανάλυση θα πάρει και τις τελικές αποφάσεις. Δεν πρόκειται να αφήσει η Τουρκία κανένα Τουρκοκύπριο ηγέτη να αποφασίσει για τα ουσιαστικά ζητήματα της λύσης του Κυπριακού.

Και προσφέρεται η ευκαιρία της συνάντησης με τον ΓΓ του ΟΗΕ για να ξεκαθαρίσει αυτό το ζήτημα, διαφορετικά κινδυνεύουμε να αφήσουμε και τον κ. Eide και κάποιους ξένους αξιωματούχους άλλων κρατών και Ευρωπαίους, δυστυχώς, να καλλιεργούν την εικόνα στη διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία έχει την καλή διάθεση και ότι διαπιστώνουν από τις επαφές τους με την Άγκυρα ότι επιδιώκει λύση η Τουρκία.

Και στην περίπτωση ενός αδιεξόδου τότε θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στη δική μας την πλευρά διότι εκ προοιμίου αφαιρούν την όποια ευθύνη για την Τουρκία, απονέμοντάς της πιστοποιητικά καλής διαγωγής, και ενδεχόμενα να υπάρξει επίρριψη ευθυνών προς τις δυο κοινότητες και να κριθεί το Κυπριακό ως μη επιλύσιμο πρόβλημα ή ακόμα χειρότερα ότι, αφού δεν τα βρίσκουν οι δυο κοινότητες στη λύση του Κυπριακού πρέπει να αναζητηθούν άλλα μοντέλα λύσης του Κυπριακού. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το προλάβουμε με προληπτικά μέτρα».


Κληθείς να πει πώς αξιολογεί την κατάσταση στο Κυπριακό από όσα του ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «η δική μου η εκτίμηση είναι ότι στα ουσιώδη ζητήματα ακόμη δεν έχει επέλθει οποιαδήποτε πρόοδος που να δικαιολογεί μια επικείμενη λύση του Κυπριακού σε σύντομο χρόνο. Θεωρώ ότι στα ουσιώδη ζητήματα υπάρχουν ακόμα σημαντικές διαφορές και η υπεραισιοδοξία που καλλιεργούν κάποιοι για επικείμενη λύση αποσκοπεί σε εξυπηρέτηση άλλων στόχων».

______________