26/1/16

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέλαβε την Ετήσια Έκθεση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέλαβε την Ετήσια Έκθεση
της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέλαβε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Ετήσια Έκθεση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κας Λήδας Κουρσουμπά, για το 2014.

Επιδίδοντας την Έκθεση, η κα Κουρσουμπά είπε, μεταξύ άλλων, ότι «στην Έκθεση καταγράφονται οι δράσεις και οι παρεμβάσεις του θεσμού για το 2014, και επισημαίνονται τα ελλείμματα που έχουμε εντοπίσει, για τα οποία αναμένουμε δράση από τους Υπουργούς».

Αναφερόμενη σε όσα έχει πετύχει η Κύπρος σε σχέση με το θέμα της διασφάλισης των δικαιωμάτων του παιδιού, η κα Κουρσουμπά σημείωσε ότι «στο θέμα της πρόληψης και πάταξης της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών που είναι μια ευρωπαϊκή μάστιγα, έχουμε πετύχει στην Κύπρο και με τη δική σας στήριξη, το 2014 να ψηφιστεί ο θεσμικός Νόμος για την πρόληψη και τον χειρισμό των θυμάτων στη βάση νομοσχεδίου που κατέθεσε η Κυβέρνηση.

Εξίσου σημαντικό θεωρώ το γεγονός ότι η Κυβέρνηση συνέστησε αμέσως μετά διυπουργική Επιτροπή, η οποία θα καταρτίσει τη στρατηγική για την εφαρμογή των όσων προβλέπονται από τον Νόμο και τις διεθνείς Συμβάσεις. Επίσης σημαντικό είναι και ότι υιοθετήθηκε η εισήγησή μας για τη δημιουργία Σπιτιού για το Παιδί.

Αυτά βάζουν την Κύπρο στην πρώτη θέση των χωρών που παίρνουν σωστά μέτρα για την πάταξη της μάστιγας της σεξουαλικής κακοποίησης.

Ένα δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο –για το οποίο σας ευχαριστώ- που υπήρξε πρόοδος, είναι το θέμα της ποινικής δικαιοσύνης για τα παιδιά, στο οποίο υστερούσαμε και υστερούμε πάρα πολύ και είχαμε και επικρίσεις από διεθνή Όργανα. Εσείς μας δώσατε τη δύναμη με την εξαγγελία σας ότι είναι στις προτεραιότητές σας το θέμα αυτό και το 2014 είχαμε παρουσιάσει το προϊόν τριών χρόνων δουλειάς, ένα Νόμο πλήρως εναρμονισμένο με όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα που εισάγει μια δικαιοσύνη φιλική προς τα παιδιά, μιλά για πρόληψη, ρύθμιση όλων των σχετικών θεμάτων και δημιουργία ειδικού δικαστηρίου.

Με δική σας παρότρυνση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης το συζήτησε μαζί μου διεξοδικά, το θέμα είναι στο στάδιο διαβούλευσης και ευελπιστώ ότι θα το έχετε σύντομα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου».

Η κα Κουρσουμπά πρόσθεσε ότι το θέμα της διαμεσολάβησης σε οικογενειακές υποθέσεις είναι ζήτημα «που θα λύσει πολλά προβλήματα που ταλανίζουν τις οικογένειες, έξω από τα δικαστήρια και χωρίς αντιπαλότητες προς όφελος των παιδιών. Κατατέθηκε το 2014 νομοσχέδιο από την Κυβέρνηση και μόλις ψηφιστεί θα δούμε τεράστια διαφορά.

Έχει επίσης θεσμοθετηθεί στη βάση νομοσχεδίου που κατέθεσε η Υπουργός Εργασίας μετά από εισήγησή μας, η δημιουργία Ομάδας Εφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου. Αυτό θεσμοθετεί πλέον και αλλάζει την κουλτούρα του τρόπου που δεχόμαστε τις απόψεις των παιδιών. Όχι μόνο η Επίτροπος, αλλά και οι Υπουργοί της Κυβέρνησής σας πλέον διαβουλεύονται με παιδιά και σημειώνω το γεγονός ότι ο Υπουργός Παιδείας έχει εντάξει στα προγράμματά του τη διαβούλευση με τα παιδιά, όπως έχετε κάνει και εσείς κ. Πρόεδρε».

Τέλος, η κα Κουρσουμπά ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τα όσα κάνει για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών.

Παραλαμβάνοντας την Έκθεση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη την Επίτροπο για το έργο της και πρόσθεσε ότι «σας βεβαιώ ότι οι παρατηρήσεις και παρεμβάσεις σας απευθύνονται σε ώτα ακουόντων εξ ου και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται και η από πλευράς Κυβέρνησης υλοποίησή τους. Θέλω να σας βεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε με το ίδιο ενδιαφέρον και θα δούμε και τα υπολειπόμενα, έτσι ώστε να καταστούμε ένα κράτος που πραγματικά ενδιαφέρεται για την ψυχική, την πνευματική   διαπαιδαγώγηση και προστασία των παιδιών μας.

Είμαι βέβαιος ότι, όπου υπάρχει ανάγκη παρέμβασης, αυτή θα γίνεται από τους Υπουργούς. Θα δοθούν οι παρατηρήσεις σας, έτσι ώστε και με δική μου ιδιαίτερη παρέμβαση και παραίνεση να γίνει ακόμη πιο στενή η συνεργασία σας επ’ ωφελεία του στόχου που έχουμε θέσει: όσο το δυνατόν πιο ευτυχισμένα παιδιά, πιο ασφαλή παιδιά μέσα σε μια κοινωνία που οπωσδήποτε δεν έχει μόνο καλούς, υπάρχουν, δυστυχώς, και εκείνοι, οι οποίοι παραγνωρίζουν τις αγνές ψυχές και δημιουργούν τα προβλήματα».