15/1/16

Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην εκπομπή Πρωινό Δρομολόγιο του ΡΙΚ

Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου
στην εκπομπή Πρωινό Δρομολόγιο του ΡΙΚ


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος   κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προέβη σε δηλώσεις σήμερα το πρωί στην εκπομπή Πρωινό Δρομολόγιο του Γ´ Προγράμματος του ΡΙΚ με θέμα την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο Νταβός καθώς και τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον ηγέτη της Τ/κ κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί. Ακολουθούν οι ερωταπαντήσεις:  

Ερώτηση : Η διευθέτηση αυτής της συνάντησης θεωρείται ότι είναι ένδειξη μιας κάποιας προόδου, είναι μια συνάντηση στο πλαίσιο έντονων ζυμώσεων που φαίνεται ότι υπάρχουν τον τελευταίο καιρό ή να θεωρήσουμε ότι είναι απλώς μια ευκαιρία που δημιουργήθηκε για ανασκόπηση μιας κατάστασης της πορείας των συνομιλιών;

Απάντηση : Περισσότερο είναι μια ευκαιρία που δημιουργήθηκε λόγω της παρουσίας του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών   κ. Μπαν-Κι-μουν στο Νταβός. Μια ευκαιρία που ο ΠτΔ αμέσως θεώρησε ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε, γι’ αυτό και έγιναν οι δηλώσεις από πλευράς του ΠτΔ. Να αξιοποιήσουμε, να παρουσιάσουμε στον ΓΓ την πραγματική κατάσταση πραγμάτων σε σχέση με τις συνομιλίες, πού υπάρχει πρόοδος, πού παρουσιάζονται δυσκολίες και πώς μπορεί να προχωρήσει η όλη διαδικασία. Άρα, ο ΠτΔ ήθελε να αξιοποιήσει την ευκαιρία της παρουσίας του ΓΓ στο Νταβός, ακριβώς, στην παρουσία, μάλιστα, και του κ. Ακιντζί να παρουσιάσει την κατάσταση πραγμάτων σε σχέση με τις συνομιλίες.

Ερώτηση : Θα έλεγε κανείς ότι ίσως θα ήταν προτιμότερο να τα έλεγε ο ΠτΔ με τον κ. Μπάν, να έθετε τα ζητήματα ως είναι στην πραγματικότητα, χωρίς να είναι παρών ο κ. Ακιντζί.

Απάντηση : Όχι είναι σημαντικό να είναι παρών ο κ. Ακιντζί, ο οποίος είναι ο συνομιλητής του ΠτΔ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ακριβώς για να επιβεβαιωθεί η κατάσταση πραγμάτων στις συνομιλίες. Αντίθετα, είναι σημαντικό να είναι εκεί και ο κ. Ακιντζί για να επιβεβαιώσει και μέσα από τη συζήτηση που θα γίνει, το τι γίνεται ακριβώς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πού πραγματικά έχει επιτευχθεί πρόοδος, πού έχουμε καταφέρει να σμικρύνουμε τις διαφωνίες μας, τις διαφορές μας   και πού υπάρχουν ουσιαστικές διαφωνίες.

Ερώτηση : Το επιδιώξαμε κι εμείς ή απλώς δεν φέραμε αντίρρηση στο να είναι παρών ο κ. Ακιντζί γιατί διεξάγεται μια ολόκληρη συζήτηση ποιος τον κάλεσε τον κ. Ακιντζί στο Νταβός, γιατί πάει ο κ. Ακιντζί , ο φόβος και η ανησυχία για ενδεχόμενη αναβάθμιση που ενδεχομένως να υπάρχει μια κάποια βάση.

Απάντηση : Υπάρχει κάποιος προηγούμενος ΠτΔ που συμμετέχει και στις διαπραγματεύσεις ως ηγέτης της Ε/κ κοινότητας από   το 1977 που δεν συμμετείχε σε τέτοιους είδους συνάντηση με το ΓΓ των ΗΕ; Υπάρχει κάποιος ΠτΔ, μπορεί να μας πει οποιοσδήποτε, να αναφέρει κάποιον ΠτΔ ο οποίος, επαναλαμβάνω, συμμετέχει στις συνομιλίες ως ηγέτης της Ε/κ κοινότητας που δεν συμμετείχε σε μια τέτοια συνάντηση; Αντίθετα επιδιώκουμε τέτοιες συναντήσεις και ειδικότερα σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων, ακριβώς για να μεταφέρουμε στον ΓΓ απευθείας εκείνα τα μηνύματα τα οποία πρέπει να μεταφερθούν. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε μέσα από μια συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ. Από την μια εμείς επιθυμούμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο να υπάρξει πρόοδος του Κυπριακού, να υπάρξει επίλυση του Κυπριακού, τερματισμός της κατοχής και από την άλλη έχουμε ξεκάθαρες θέσεις όσον αφορά το πώς μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία το πού υπάρχουν διαφωνίες και πώς μπορούν να βρεθούν λύσεις σε πολύ συγκεκριμένα θέματα τα οποία συζητούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δεν έχουμε να ανησυχούμε μέσα από μια συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ κάτω από την αιγίδα του οποίου, στο τέλος της ημέρας, διεξάγονται οι συνομιλίες.

Ερώτηση : Λέει η αντιπολίτευση ότι έχει σημασία και ο χώρος όπου πραγματοποιούνται τέτοιου είδους συναντήσεις και ποιος είναι ενδεχομένως ο συμβολισμός που αναδεικνύουν τέτοιες συναντήσεις.

Απάντηση : Δεν συναντάται ο ΠτΔ με τον ΓΓ στην παρουσία του κ. Ακιντζί στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ όπου συμμετέχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Δεν γίνεται εκεί μια τέτοια συνάντηση. Γίνεται στο περιθώριο ενός διεθνούς οικονομικού φόρουμ που υπάρχουν χιλιάδες συμμετέχοντες, όχι μόνο αρχηγοί κρατών αλλά και  εκπρόσωποι εταιρειών, μη κυβερνητικών οργανώσεων   και μέσα στο πλαίσιο της εκεί παρουσίας θεωρούμε ότι έπρεπε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία της παρουσίας του ΓΓ για να δώσουμε την πραγματική κατάσταση πραγμάτων σε σχέση με τις συνομιλίες.

Θέλω να χαιρετίσω δημόσια το γεγονός ότι κάποιες πολιτικές δυνάμεις με ανακοινώσεις τους και με δηλώσεις τους θεωρούν ότι ο ΠτΔ πρέπει να αξιοποιήσει την ευκαιρία αυτής της συνάντησης για να στείλει τα ορθά μηνύματα στον ΓΓ στην παρουσία του κ. Ακιντζί.  

Ερώτηση : Πείτε μας για τη χθεσινή συνάντηση. Ήταν η πρώτη φορά, αντιλαμβανόμαστε, που τέθηκαν τα ζητήματα του εδαφικού σε ένα γενικό επίπεδο προσπάθειας να καθοριστούν δηλαδή οι βασικές αρχές που θα διέπουν τις εδαφικές αναπροσαρμογές;

  Απάντηση : Έγινε ανταλλαγή απόψεων επί όλων των θεμάτων, με τρία θέματα να κυριαρχούν των συζητήσεων, ήταν το περιουσιακό, η διακυβέρνηση και για πρώτη φορά το εδαφικό. Ειδικότερα όσον αφορά το εδαφικό που ήταν το θέμα που συζητήθηκε περισσότερο, έγινε ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τη μεθοδολογία που θα διέπει τις συζητήσεις του εδαφικού με μια ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τα κριτήρια τα οποία θα πρέπει να διέπουν τη λύση του εδαφικού. Ποια είναι δηλαδή εκείνα τα κριτήρια τα οποία μέσα από τη συζήτηση θα πρέπει να συμφωνήσουμε, να καταλήξουμε, έτσι ώστε ακολούθως να εφαρμόσουμε αυτά τα κριτήρια σε χάρτες, ώστε να δούμε πώς προχωρά η όλη διαδικασία.   Θέλω να ξεκαθαρίσω, θέλω να είμαι ειλικρινής, δεν έγινε συζήτηση με αναφορές σε ονόματα, σε χωριά, σε περιοχές κ.ο.κ. Έγινε ανταλλαγή απόψεων επί της μεθοδολογίας και των κριτήριων που θα πρέπει να διέπουν το εδαφικό. Όσο προχωρεί η διαδικασία, αντιλαμβάνεστε ότι και η συζήτηση στο συγκεκριμένο θέμα θα γίνεται πιο εντατική.

Ερώτηση : Γιατί στο τέλος της διαδικασίας τοποθετείτε το εδαφικό; Έτσι το τοποθετεί ο κ. Ακιντζί τουλάχιστον με δηλώσεις που έκανε χθες.      
                
Απάντηση : Η εξέλιξη των πραγμάτων αποδεικνύει ότι δεν είναι στο τέλος της διαδικασίας αντίθετα το τι έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στους δυο ηγέτες είναι στην τελευταία τους συνάντηση, και χαιρόμαστε που αυτή η συμφωνία άρχισε να υλοποιείται, είναι να συζητηθούν όλα εκείνα τα θέματα τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν συζητηθεί έτσι ώστε μετά τη συζήτηση όλων των θεμάτων και μέσα από μια συνολική αξιολόγηση να δούμε πού συμφωνούμε, πού έχουμε πετύχει να σμικρύνουμε τις διαφορές, αλλά και πού υπάρχουν διαφωνίες για να δούμε πώς μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία. Δεν είναι στο τέλος της διαδικασίας. Ενδεχομένως στο τέλος   της διαδικασίας να γίνει η ανταλλαγή χαρτών, η αναφορά σε συγκεκριμένα χωριά, αλλά αντιλαμβάνεστε για να φτάσουμε στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων και, αν θέλετε, η ουσία του εδαφικού είναι τα κριτήρια γιατί αυτά στο τέλος της ημέρας αφού συμφωνηθούν θα εφαρμοστούν και θα αποτελούν τη λύση στο συγκεκριμένο θέμα.

Ερώτηση : Το λέμε αυτό γιατί ίσως αν προϋπάρξει η όποια συμφωνία στο εδαφικό, ίσως να είναι ευκολότερα τα πράγματα για το πώς θα δει κανείς και το περιουσιακό.

Απάντηση : Αναπόφευκτα τα δύο θέματα συνδέονται, δεν χρειάζεται να το πούμε εμείς, οποιοσδήποτε μπορεί να αντιληφθεί πώς συνδέονται τα δύο θέματα και πώς η πρόοδος σε ένα από τα δύο κεφάλαια αναπόφευκτα θα βοηθήσει τις συζητήσεις και στο άλλο κεφάλαιο. Και είναι κάτι το οποίο με επιμονή του ΠτΔ έχουμε πετύχει να συζητούμε και το εδαφικό έτσι ώστε μέσα από τη συζήτηση να βοηθηθούν και οι συζητήσεις στο περιουσιακό.

Ερώτηση :  Έχουμε δυο πολιτικές εικόνες. Η μια είναι του ΠτΔ που έλεγε χθες ότι δεν υπάρχει κάποια δραματική εξέλιξη στο Κυπριακό, δεν συνέβη κάτι ώστε να χρειάζεται να ενημερωθεί το εθνικό συμβούλιο, αλλά θα το πράξω, είπε, προσεχώς. Θα ενημερώσει και τη Βουλή, θα ενημερώσει και τον λαό, προφανώς θα ετοιμάζετε κάποια συνέντευξη Τύπου για να κάνει αυτή την ενημέρωση των πολιτών. Από την άλλη έχουμε κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης, φτάνουν στο σημείο να λένε, και δεν είναι η πρώτη φορά που το λένε, ότι δεν γνωρίζουν βασικά έγγραφα με τις θέσεις της Ε/κ πλευράς.

Απάντηση : Ο ΠτΔ θα ενημερώσει στις 11 Φεβρουαρίου το Κοινοβούλιο. Πριν τη Βουλή των Αντιπροσώπων θα συγκληθεί Εθνικό Συμβούλιο. Ακολούθως, θα προχωρήσει σε δημοσιογραφική διάσκεψη για να ενημερωθεί και ο κυπριακός λαός, αλλά όλοι αυτοί που μιλούν για συσκότιση και μάλιστα συγκρίνουν την κατάσταση πραγμάτων με το τι γίνεται στις κατεχόμενες περιοχές και το γεγονός ότι ο κ. Ακιντζί ενημερώνει συνεχώς για τις εξελίξεις στο τραπέζι των συνομιλιών. Εγώ προκαλώ δημόσια. Έχουν ακούσει κάτι από τον κ. Ακιντζί σε σχέση με το τι   συμφωνήθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που δεν ήταν γνωστό; Που δεν είχαν ενημερωθεί από τον ΠτΔ σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 5 Δεκεμβρίου;

Ερώτηση : Έχουν διευθετηθεί κι άλλες επαφές στο Νταβός του Προέδρου; Είχαμε μιλήσει για τη συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν.

Απάντηση : Μέχρι στιγμής έχουν διευθετηθεί έξι-επτά συναντήσεις του ΠτΔ. Υπάρχουν επίσης συνεντεύξεις σε διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Θα προχωρήσουμε σε ανακοίνωση του προγράμματος του ΠτΔ τη Δευτέρα. Εκείνο που θα ήθελα να αναφέρω είναι ότι οι συναντήσεις του ΠτΔ θα εστιαστούν σε τρία θέματα: σίγουρα το Κυπριακό, οι εξελίξεις, η κατάσταση πραγμάτων στις συνομιλίες, η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας ενόψει και της εξόδου από το μνημόνιο- είχαμε σημαντικές δηλώσεις μετά το πέρας του χθεσινού Eurogroup , δηλώσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους τις οποίες οφείλουμε να σημειώσουμε- άρα ο ΠτΔ θα έχει συναντήσεις στο Νταβός που έχουν ως στόχο την οικονομία γενικότερα, τις επενδύσεις στην Κύπρο και τέλος υπάρχουν ήδη προγραμματισμένες σημαντικότατες συναντήσεις που αφορούν τον ενεργειακό σχεδιασμό της   Κυπριακής Δημοκρατίας.