23/1/16

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στη Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Μελισσοκόμων



Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στη Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Μελισσοκόμων


 Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Η ιστορική αξία του μελιού και η διαχρονικότητά του ως βασικό στοιχείο της ανθρώπινης διατροφής είναι αδιαμφισβήτητη. Από αρχαιοτάτων χρόνων το μέλι  ήταν και συνεχίζει να είναι, αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας διατροφής, με υψηλή θρεπτική αξία, αλλά και αναγνωρισμένη αντιοξειδωτική δράση για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Και ακριβώς λόγω αυτών των  ιδιοτήτων του μελιού αλλά και των υπολοίπων προϊόντων όπως το κερί, η γύρη, ο βασιλικός πολτός, η πρόπολη ακόμα και το δηλητήριο των μελισσών αλλά και της σύγχρονης διεθνούς τάσης στη διατροφή και φαρμακολογία που ολοένα και στρέφεται στην εξεύρεση εναλλακτικών και φυσικών λύσεων, η μελισσοκομία αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη διεθνή εμπορική και οικονομική αξία.

Υπό αυτό το πρίσμα επιβάλλεται η οργάνωση, η αυξημένη τεχνογνωσία και ο απαραίτητος επαγγελματισμός όλων των εμπλεκομένων στον τομέα για να μπορέσουμε να τοποθετήσουμε την Κύπρο με αυξημένα οφέλη την Κύπρο στον χάρτη  της μελισσοκομίας.   

Για αυτό και είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω τη σημερινή Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Μελισσοκόμων, η οποία φιλοδοξεί να προβάλει τρέχοντα θέματα που απασχολούν τους μελισσοκόμους μας και να προωθήσει την ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τις προοπτικές του κυπριακού μελιού, τη διατήρηση της μοναδικής ποιότητας του αλλά και την προώθησή του στους καταναλωτές. Είναι χρέος μας αυτή την ποιότητα να την προστατεύσουμε και να την ενισχύσουμε.

Φίλες και φίλοι,

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια στήριξης των μελισσοκόμων και της μελισσοκομίας μας.
Σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αξιοποιούμε τις δυνατότητες που μας παρέχονται στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ώστε να ενισχύσουμε την παραδοσιακή αυτή απασχόληση και κατ’ επέκταση να βελτιώσουμε το εισόδημά σας.  

Η Κυβέρνηση έχει θέσει στις προτεραιότητες της την ενεργό συμμετοχή της μελισσοκομίας σε όλα τα αναπτυξιακά Προγράμματα, είτε αυτά είναι εθνικά, είτε ευρωπαϊκά, είτε συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση  και άλλους Οργανισμούς.

Ειδικότερα θα πρέπει να αναφερθεί ότι στα πλαίσια εφαρμογής του Μελισσοκομικού Προγράμματος για τα έτη 2014-2016, το ποσοστό απορρόφησης του εγκεκριμένου κονδυλίου ανήλθε στο 98%, ενώ αναμένεται η ετοιμασία και η υποβολή του νέου τριετούς Μελισσοκομικού Προγράμματος 2017-2019, με ανάλογες δράσεις και ύψος δαπανών, που θα ανέρχονται περίπου στις €600.000.

Επιπλέον θα πρέπει να αναφερθώ και σε μια σειρά  ξεχωριστών δράσεων που αφορούν μέτρα στο πλαισίου του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, συνολικής δαπάνης €243 εκ. Μέσω αυτών των δράσεων ενθαρρύνεται η επιχειρηματικότητα και παρέχονται κίνητρα για σχέδια βελτίωσης, για την εγκατάσταση νέων γεωργών, τη δημιουργία ομάδων παραγωγών, την προώθηση των ποιοτικών προϊόντων και άλλα.

Εδώ να υποδείξω την έγκριση του αγροπεριβαλλοντικού μέτρου στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που αφορά τη «Διαχείριση των μελισσοσμηνών με σκοπό τη διατήρηση αρμονικής συνύπαρξης με εντομοφάγα πτηνά». Το καθεστώς αυτό θα είναι πενταετούς διάρκειας με συνολικό ύψος ενίσχυσης € 2.000.000. Όπως αναφέρεται στη μελέτη αλλά και σε άρθρα του καθηγητή Ανδρέα Θρασυβούλου, τόσο οι μελισσοφάγοι, όσο και οι μέλισσες έχουν δικαίωμα στη ζωή και σε καμιά περίπτωση δεν μπαίνει  δίλλημα το ένα ή το άλλο.

Φίλες και φίλοι

Ως Υπουργείο έχουμε εστιάσει την προσοχή μας σε κάθε δυνατή προσπάθεια περαιτέρω ενίσχυσης της προστασίας του περιβάλλοντος. Βασικός στόχος όπως είχα αναφέρει και άλλοτε, είναι η αειφόρος ανάπτυξη, η οποία θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Απώτερος στόχος μας ήταν και είναι η ενσωμάτωση των απαιτήσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, σε όλες τις πολιτικές και δραστηριότητες της Κυβέρνησης, με σκοπό την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης.  

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου θα εργαστούμε ακούραστα για την εφαρμογή των στρατηγικών στόχων που έχουμε θέσει. Η υλοποίηση των στόχων αυτών με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και η αξιοποίηση κάθε δυνατότητας που παρέχεται, αποτελεί για εμάς πρόκληση για συνεχή προσπάθεια.

Κλείνοντας, να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου σας, και με την ευκαιρία αυτή  να εκφράσω τις θερμές μου ευχές για υγεία και ευτυχές νέο έτος.  

Ευχαριστώ πολύ.
-----