23/1/16

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή στην ημερίδα εις μνήμην Κύπρου Χρυσάνθη

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή
στην ημερίδα εις μνήμην Κύπρου Χρυσάνθη


Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση να παρευρεθώ και να προλογίσω τις εργασίες της ημερίδας με τίτλο «Το φως δεν χάνεται απ’ την Κύπρο. Η πνευματική προσφορά του Κύπρου Χρυσάνθη», που διοργανώνουν από κοινού η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση του Υπουργείου Παιδείας, ανακήρυξε το 2015 «Έτος Μνήμης Κύπρου Χρυσάνθη», τιμώντας τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Μέσα από πρωτοβουλίες, όπως η σημερινή, αναδεικνύεται η αδιαμφισβήτητη αξία της φιλολογικής, κοινωνικής και εθνικής δράσης ενός ανθρώπου που τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, για την προσφορά του στα Γράμματα με το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών, το οποίο αποτελεί την ύψιστη διάκριση που απονέμει η πολιτεία στους πνευματικούς ανθρώπους.

Η σημερινή Ημερίδα αποτελεί ένα αφιέρωμα μνήμης και τιμής στον γιατρό, λογοτέχνη, εκδότη και εκπαιδευτικό Κύπρο Χρυσάνθη, προβάλλοντας ταυτόχρονα το πολυδιάστατο και σημαντικό του έργο, αλλά και τη συμβολή του στην διαμόρφωση της πνευματικής ζωής της Κύπρου.

Ο Κύπρος Χρυσάνθης ανακηρύχτηκε αριστούχος της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπηρέτησε το λειτούργημά του με αφοσίωση, ήθος, σεβασμό και αγάπη για τον συνάνθρωπο. Παράλληλα, έγραψε και δημοσίευσε πλήθος επιστημονικών άρθρων στον τομέα της ιατρικής.  Ωστόσο, η πολυγραφία του δεν περιορίστηκε μόνο στο αντικείμενο των σπουδών του, αλλά απλώθηκε σε ένα ευρύτερο φάσμα θεμάτων και κάλυψε όλα σχεδόν τα είδη του λόγου. Τα κείμενά του ξεπέρασαν τα λογοτεχνικά σύνορα του νησιού μας και μεταφράστηκαν σε αρκετές γλώσσες.
 
Στο λογοτεχνικό του έργο εκφράζει τη μεγάλη του αγάπη για την πατρίδα του, η οποία πηγάζει τόσο από τις προσωπικές του εμπειρίες όσο και από την πολυκύμαντη ιστορία της. Ιδιαίτερη είναι η αγάπη του και για την Ελλάδα, γεγονός που τον ωθεί να δημιουργήσει ένα άρρηκτο πνευματικό δεσμό μεταξύ Ελλαδιτών και Κυπρίων διανοουμένων. Τα ελληνικά νησιά, οι πόλεις και τα τοπία της Κύπρου, οι απελευθερωτικοί και εθνικοί αγώνες, η ιστορική και πολιτιστική παράδοση παρουσιάζονται ευδιάκριτα στα έργα του μεγάλου δημιουργού.

Η διοργάνωση της σημερινής Ημερίδας, με τη συμμετοχή εκλεκτών εισηγητών, αναμένεται να αναδείξει πολλές από αυτές τις πτυχές, επιδιώκοντας να προβάλει στους παρευρισκομένους και κυρίως στον εκπαιδευτικό κόσμο, την πολύπλευρη μόρφωση, την καλλιεργημένη προσωπικότητα και την ανεκτίμητη λαμπρή πνευματική παρακαταθήκη που άφησε πίσω του ο Κύπρος Χρυσάνθης.

Συγχαίρω θερμά τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, τον Διευθυντή του Παγκυπρίου Γυμνασίου, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτής της Ημερίδας, οι εργασίες της οποίας εύχομαι να ολοκληρωθούν με κάθε επιτυχία.

______________