21/1/16

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε διάφορους ισχυρισμούς για τους προσφυγικούς οικισμούς

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών
σε διάφορους ισχυρισμούς για τους προσφυγικούς οικισμούς


Αναφορικά με τη χθεσινή συζήτηση η οποία διεξήχθη στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής και σε απάντηση και σημερινών δημοσιευμάτων για τα θέματα των προσφυγικών οικισμών, το Υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

«Οι Τοπικές Αρχές εισπράττουν τέλη και φορολογίες από τους πρόσφυγες, όπως και από τους μη πρόσφυγες, για την παροχή διαφόρων υπηρεσιών, όπως καθαριότητα, αποκομιδή σκυβάλων και γενικά για οτιδήποτε εμπίπτει στη δική τους αρμοδιότητα με βάση του σχετικούς Νόμους. Τα εν λόγω τέλη είναι ανταποδοτικά, δηλαδή θα πρέπει να εισπράττονται και να δαπανώνται για τις υπηρεσίες που αφορούν.   Η στάση όσων καταφαίνονται εναντίον του Υπουργείου Εσωτερικών για το θέμα αυτό, είναι ωσάν να θεωρούν τους πρόσφυγες πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δηλαδή, εισπράττω από αυτούς αλλά περιμένω από το Κράτος να τους παράσχει τις υπηρεσίες για τις οποίες έχουν ήδη πληρώσει στα Δημοτικά και τα Κοινοτικά Συμβούλια. Σαφώς, αυτό καθιστά μια μορφή διάκρισης εις βάρος των προσφύγων εκ μέρους των διαμαρτυρόμενων Τοπικών Αρχών και των συνηγόρων τους.

Ταυτόχρονα και παράλληλα, υπενθυμίζουμε ότι οι πλείστες των προσφυγικών οικιστικών μονάδων είτε τιτλοποιήθηκαν είτε βρίσκονται στη διαδικασία τιτλοποίησης.

Παρά τα πιο πάνω, το Υπουργείο Εσωτερικών εξακολουθεί να δαπανά εκατομμύρια για τη συντήρηση των προσφυγικών οικιών και πολυκατοικιών. Στον Προϋπολογισμό του 2016 υπάρχει πρόνοια για 13 εκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με 10 εκατομμύρια το 2015 και 8 εκατομμύρια το 2014.   Ο φετινός Προϋπολογισμός των 13 εκατομμυρίων αφορά, μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:
   
·        Αποχετευτικά συστήματα (π.χ. σύνδεση και συντήρηση).
·        Συνέχιση και ολοκλήρωση παλαιότερων διαχωρισμών οικοπέδων αυτοστέγασης.   Σε αυτά περιλαμβάνονται και τα λεγόμενα «705 οικόπεδα» που παρέδωσε προεκλογικά μόνο στα χαρτιά η προηγούμενη Κυβέρνηση.
·        Συντήρηση μη τιτλοποιημένων προσφυγικών οικιών και διαμερισμάτων.
·        Κατ’ εξαίρεση βοήθεια επιδιόρθωσης ακόμη και για τιτλοποιημένες κατοικίες και διαμερίσματα, εκεί και όπου δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα από τον πρόσφυγα, ιδιαιτέρως για θέματα υγείας και ασφάλειας.

Τέλος, κατανοούμε πλήρως την αγωνία και το άγχος ορισμένων λόγω επικείμενων εκλογών».