13/1/16

Χαιρετισμός Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη στη Βράβευση Αρίστων Αθλητών 2015

Χαιρετισμός Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη
στη Βράβευση Αρίστων Αθλητών 2015


Θεωρώ μεγάλη τιμή να παρευρίσκομαι στην αποψινή εκδήλωση της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου, καθώς από αυτό το βήμα θα περάσει σε λίγο ίσως ό,τι πιο ωραίο δημιούργησε ο τόπος στον τομέα του αθλητισμού.

Και δεν μιλώ μόνο για τις επιδόσεις. Αυτές βεβαίως και  μας ενδιαφέρουν, αλλά θέλουμε να κοιτάξουμε πιο βαθιά.

Είναι μια ευκαιρία να κατανοήσουμε την  ίδια τη φύση της αθλητικής δραστηριότητας και του αθλητικού ιδεώδους, που δεν είναι άλλη από την ανάδειξη των αρετών που πρέπει να κοσμούν τον τόπο και τους ανθρώπους της κοινωνίας μας.

Στέκομαι με μεγάλο σεβασμό στην τεράστια προσπάθεια των νέων παιδιών που  παλεύουν καθημερινά στις προπονήσεις προκειμένου να πετύχουν αυτό που ίσως και για τους ίδιους, την προηγούμενη μέρα φαινόταν ακατόρθωτο: να ξεπεράσουν δηλαδή την δική τους επίδοση, να ξεπεράσουν τον εαυτό τους.

Το κρίσιμο όμως σημείο που διαφοροποιεί τα πάντα είναι το γεγονός πως αυτή η επιτυχία δεν αντανακλά μόνο στους αθλητές. Η προσωπική τους επιτυχία, καθίσταται ταυτόχρονα και άθλος για έναν λαό, για μία χώρα και γιατί όχι για τον κόσμο ολόκληρο,  καθώς κάθε φορά που κάποιος από εμάς γίνεται καλύτερος μας δίνει να καταλάβουμε πως μπορούμε όλοι να φτάσουμε πιο ψηλά.

Να μου επιτρέψετε να πω, πως στο πρόσωπο του Στέλιου Κυριακίδη, που σήμερα τιμά η ΕΑΚ συνοψίζονται όλα τα υψηλά νοήματα του αθλητισμού, αυτά στα οποία πολύ συνοπτικά αναφέρθηκα προηγουμένως.

Ο Στέλιος Κυριακίδης ένας Κύπριος από την Πάφο που ζούσε στην Αθήνα, έμεινε στην ιστορία όχι μόνο γιατί ήταν ένας σπουδαίος αθλητής μαραθωνίου.

Κρατάμε στη μνήμη μας την τεράστια του επιτυχία με την πρώτη θέση στον φημισμένο μαραθώνιο της Βοστώνης τον Απρίλη του 1946.  Κρατάμε όμως πολύ περισσότερο το γεγονός ότι πάνω σε αυτήν την επιτυχία οικοδόμησε ένα ολόκληρο κίνημα στήριξης των πεινασμένων ανθρώπων στην Ελλάδα που έβγαινε από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και έμπαινε στις φλόγες του φοβερού εμφυλίου.

Αξιοποίησε τη φήμη που του έδωσε η αθλητική του επιτυχία και συγκέντρωσε 250 χιλιάδες δολάρια που τα έδωσε όλα για τους πεινασμένους Έλληνες. Συγκέντρωσε τόνους τρόφιμα, φάρμακα και κουβέρτες. Χρειάστηκαν έξι καράβια για να μεταφερθεί  στη λιμοκτονούσα Ελλάδα το «Πακέτο Κυριακίδη». Ο Κυριακίδης στάθηκε πάνω από όλες τις ιδεολογίες πάνω από όλες τις συγκρούσεις.

Πιο ωραία απ’ όλους το περιέγραψε ο υπέροχος συναθλητής του, ο Αμερικανός Τζόνι Κέλι που τερμάτισε δεύτερος πίσω από τον Στέλιο: «Εγώ έτρεχα για τον εαυτό μου, είπε, ενώ αυτός έτρεχε για έναν ολόκληρο λαό».

Θέλω να απευθυνθώ ιδιαίτερα στους νεώτερους και να σας τονίσω πως ναι, σήμερα πόρρω απέχουμε από αυτόν τον ανιδιοτελή αθλητισμό.

Δεν έχουμε όμως άλλο δρόμο παρά να αναδείξουμε  τα σπουδαία πρότυπα και θέλω εσείς οι αθλητές να το ξέρετε: Δεν τρέχετε μόνο για τον εαυτό σας. Τρέχετε για μία ιδεολογία που είναι πάνω από τον εαυτό σας. Μία ιδεολογία που δεν μοιράζει τους ανθρώπους, σε χρώματα,  φυλές και θρησκείες.

Τρέχετε για να ενώσετε τον κόσμο. Αν το δούμε όλοι έτσι θα αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη αξία όχι μόνο η νίκη, η διάκριση αλλά και η συμμετοχή.

Μπήκαμε σε μία ακόμη Ολυμπιακή χρονιά. Η Βραζιλία θα φιλοξενήσει ο καλοκαίρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Άλλον ένα σταθμό στο σπουδαίο αυτό κίνημα. Δίπλα μας όμως στη Μέση Ανατολή, την Βόρειο Αφρική και άλλες περιοχές του πλανήτη μας οι πόλεμοι συνεχίζουν να μαίνονται προκαλώντας κύματα προσφύγων, πείνα και πόνο.

Αυτά είναι που και σήμερα καθιστούν τόσο επίκαιρο το μήνυμα του Στέλιου Κυριακίδη, αυτός είναι ένας ακόμη λόγος η δική σας προσπάθεια να αποκτήσει νόημα πολύ μεγαλύτερο από την προσωπική σας ευγενή φιλοδοξία.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι σε όλους όσοι ακόμη αγωνίζεστε στους στίβους να δείτε τα αποτελέσματα των κόπων σας να επιβραβεύονται. Και όσοι έχετε πια εγκαταλείψει να δείτε τις νέες γενιές να γίνονται καλύτεροι αθλητές από εσάς καλύτεροι άνθρωποι από όλους μας.