25/1/16

Συνήλθε σήμερα το 2ο Συνέδριο του Κόμματος της Δημοκρατίας των λαών που έχει ως βάση τον κουρδικό πληθυσμό


Ανακοίνωση

Σε μια περίοδο που κορυφώνεται η κρίση στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου διαμένει ο κουρδικός πληθυσμός, συνήλθε σήμερα το 2ο Συνέδριο του Κόμματος της Δημοκρατίας των λαών που έχει ως βάση τον κουρδικό πληθυσμό.

Το ΑΚΕΛ εκπροσώπησε στο συνέδριο ο Χρίστος Χριστοφίδης μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.
Το Συνέδριο διεξάχθηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και μέσα σε έντονα συγκινησιακό κλίμα λόγω των πρόσφατων επιθέσεων κατά των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη γνωστή βομβιστική επίθεση του ISIS σε κινητοποίηση κουρδικού, κυρίως πληθυσμού. Οι δύο συμπρόεδροι του κόμματος, η Figen Yuksekdag και ο Demirdas στις ομιλίες τους τόνισαν ότι η Τουρκία είναι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και είτε θα εκδημοκρατικοποιηθεί και θα εκσυγχρονιστεί ή θα διολισθήσει στον ολοκληρωτισμό και το φασισμό. Τόνισαν οτι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να σταματήσει ο σφαγιασμός των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία, από τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας και το διάλογο. Υπογράμμισαν την ηρωική αντίσταση χιλιάδων κατά του "δεσποτικού" όπως το ονόμασαν καθεστώτος. Τόνισαν ότι μόνο η δημοκρατία και ο σεβασμός μπορεί να σώσει την Τουρκία. Αναφέρθηκαν στους Κούρδους του Ιράκ ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και διερωτήθηκαν γιατί φοβούνται τόσο κάποιοι τους Κούρδους της Συρίας. Στις συζητήσεις για το νέο Σύνταγμα πρεπει να υπάρχει αποκέντρωση, και όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε η λέξη "αυτονομία" δεν είναι παράνομη.
Αναφορά έγινε και στο Κυπριακό, με τον κ. Ντεμιρτάς να ασκεί κριτική ότι ενώ η Τουρκική κυβέρνηση υποσχέθηκε επίλυση του Κυπριακού και άλλων ζητημάτων που αφορούν την Τουρκία, το πρόβλημα δεν επιλύθηκε.
Μετά το συνέδριο ο Χ. Χριστοφίδης είχε συνάντηση με τη συμπρόεδρο του HDP Figen Yuksekdag. Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ζητήθηκε η συμβολή του HDP στην προσπάθεια η τουρκική κυβέρνηση να συνεργαστεί για μια σωστή λύση. Παράλληλα έγινε ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες που το ΑΚΕΛ αναλαμβάνει στο ευρωκοινοβούλιο και αλλού για να σταματήσει η ανθρωπιστική κρίση κατά των Κούρδων και για υπεράσπιση των ανθρωπίνων τους δικαιωμάτων. Απόψε ο συμπρόεδρος Ντεμιρτάς θα παραχωρήσει δείπνο στις ξένες αντιπροσωπείες και θα συζητήσει μαζί τους για τις εξελίξεις στην περιοχή.
24/01/2016