9/12/15

Οι απαιτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για μια πιο χαλαρή σχέση της χώρας με την ΕΕ


 Brexit vs Grexit


Οι απαιτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για μια πιο χαλαρή σχέση της χώρας με την ΕΕ
βρίσκονται τις τελευταίες μέρες στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων/διεργασιών του Ευρωπαικού Συμβουλίου εν όψει και της επικείμενης Συνόδου Κορυφής (17-18 Δεκεμβρίου) στις Βρυξέλλες. Οι τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου Τusk (The Guardian, 02/12/2015) παραπέμπουν σε συμφωνία του με τον David Cameron για εντατικοποίηση των συνομιλιών με το Λονδίνο και έντονη επιθυμία για κατάληξη σε μια τέτοια  συμφωνία έτσι ώστε να παραμείνει με νέα συμφωνία το Ηνωμένο Βασίλειο εντός Ευρωπαικής Ένωσης.
Η στάση του Ευρωπαικού Συμβουλίου προς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι απότοκο και των έντονων πιέσεων που δέχθηκε από το Λονδίνο. Σημειώνω ότι σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, ο Κάμερον πρόταξε τρεις όρους/απαιτήσεις για παραμονή στην ΕΕ. Ζήτησε αλλαγή στο καθεστώς της ελεύθερης διακίνησης (πιο συγκεκριμένα να κοπεί για τα 4 πρώτα χρόνια η χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων σε νέους μετανάστες από την Ευρώπη), να απολαμβάνουν οι χώρες εκτός ευρωζώνης ισότιμη μεταχείριση στη λήψη αποφάσεων και να δοθεί μεγαλύτερη ελευθερία στα εθνικά κοινοβούλια να νομοθετούν.
Μέχρι στιγμής οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες με επικεφαλής την Πολωνία είναι αντίθετες σε αλλαγές στο καθεστώς της εσωτερικής μετανάστευσης αφού εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες τους μεταναστεύουν στη Βρετανία. Το ίδιο και η Γαλλία η οποία όμως αντιλαμβανόμενη την προσπάθεια του Κάμερον να την απομονώσει  (αφού και η Γερμανία δεν φαίνεται να διαφωνεί με το Λονδίνο) εστιάζει στην ανάγκη διατήρησης των υφιστάμενων συμφωνιών στην ΕΕ.
Ενόψει αυτών των εξελίξεων ζήτησα σήμερα γραπτώς από το Συμβούλιο να απαντήσει αν οι Συνθήκες της Ευρωπαικής Ένωσης επιτρέπουν δυνατότητα διαφοροποίησης της σχέσης της ΕΕ με ένα κράτος-μέλος. Δεδομένου ότι επιτρέπεται η δυνατότητα διαφοροποίησης αυτης της σχέσης,  ζήτησα επίσης να μάθω αν η άρνηση συζήτησης για μείωση του ελληνικού χρέους  συνιστούσε μια προσέγγιση δύο μέτρων και δύο σταθμών εκ μέρους του Συμβουλίου.
Επισυνάπτω την σχετική ερώτηση.

Follow on TWITTER @thadjigeorgiou
.....................................................................................................................................................................


 Description: Description: logo_meDescription: Description: headmulti_me