3/12/15

Δήλωση του Αν. Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Δήλωση του Αν. Κυβερνητικού Εκπροσώπου
μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου


O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μετά τη συνεδρία, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη σημερινή του συνεδρία, ενέκρινε την ανανέωση της άδειας έρευνας υδρογονανθράκων στην εταιρεία TOTAL για περίοδο δύο ετών στο τεμάχιο 11 εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενέκρινε επίσης το σχήμα και το μέγεθος της νέας περιοχής έρευνας του τεμαχίου 11.

Αυτό σημαίνει ότι συμφωνήθηκε και το ποσοστό που επιστρέφει η TOTAL βάσει των συμφωνιών που έχει υπογράψει με την Κυπριακή Δημοκρατία σε περίπτωση ανανέωσης της σύμβασης.

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη σύναψη δανείων με την Τράπεζα Κύπρου ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, με τη Russian Commercial Bank ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, με τη Cyprus Development Bank ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, την Ελληνική Τράπεζα ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ και την Universal Savings Bank ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ για χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην Κύπρο.

Είναι μια απόφαση για διεύρυνση και επέκταση του επιτυχημένου προγράμματος με την ΕΤΕπ ώστε να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις».