10/12/15

Αναφορά του Προεδρεύοντα της Βουλής κ. Σοφοκλή Φυττή

Αναφορά του Προεδρεύοντα της Βουλής κ. Σοφοκλή Φυττή

στην επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής

Θα ήθελα προ ημερησίας διατάξεως να αναφερθώ στην 67 η επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 10 Δεκεμβρίου 1948.

Ο εφιάλτης του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου οδήγησε στη σύνταξη και υιοθέτηση ενός οικουμενικού εγγράφου με το οποίο θα διασφαλίζονταν τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, όπως το δικαίωμα στη ζωή, στην ελευθερία, στην ασφάλεια, στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην ισονομία, ανεξαρτήτως φύλου, γλώσσας, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, θρησκείας και πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων.

Έκτοτε, οι πρόνοιες της Οικουμενικής Διακήρυξης αποτέλεσαν την έμπνευση για πολλές διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις, τις περισσότερες των οποίων έχει επικυρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία, και άσκησαν σημαντική επίδραση σε εθνικά συντάγματα, νόμους και δικαστικές αποφάσεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δυστυχώς σήμερα η καταπάτηση στοιχειωδών ελευθεριών και δικαιωμάτων συνιστά θλιβερή πραγματικότητα ιδιαίτερα στην περιοχή μας, η οποία σπαράσσεται από εμφύλιες συρράξεις, πολεμικές συγκρούσεις και τρομοκρατικές δράσεις. Στα πλαίσια αυτά χιλιάδες άνθρωποι βιώνουν καθημερινά την ανεξέλεγκτη βία, τις διακρίσεις και τις διώξεις, με αποτέλεσμα να αναζητούν απελπισμένα τρόπους διαφυγής από τη χώρα τους.

Τρανό παράδειγμα κατάφωρης παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων αποτελεί και η πατρίδα μας, όπου η τουρκική εισβολή και κατοχή επισώρευσαν πολλά δεινά. Η βίαιη εκδίωξη χιλιάδων Κυπρίων από τα σπίτια και τις περιουσίες τους, η μη διακρίβωση της τύχης των περισσότερων αγνοουμένων, ο συνεχιζόμενος εποικισμός στα κατεχόμενα   εδάφη μας και η ανελέητη καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, συντελέστηκαν κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ως νομοθετική εξουσία, καταδικάζουμε τις παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων οπουδήποτε κι αν συμβαίνουν και διακηρύττουμε την αποφασιστικότητά μας να επαγρυπνούμε για την προάσπισή τους σε ολόκληρο τον κόσμο και στον τόπο μας, διεκδικώντας δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου.

Καλούμε τέλος τη διεθνή κοινότητα να διαφυλάξει έμπρακτα το πνεύμα της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως την καλύτερη απάντηση στις τρομοκρατικές οργανώσεις, που, οχυρωμένες πίσω από εξτρεμιστικές ερμηνείες για τα θρησκευτικά και κοινωνικά ζητήματα, απειλούν την ανθρωπότητα.