18/11/15

Ομιλία της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κας Ζ. Αιμιλιανίδου

Ομιλία της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων,
κας Ζ. Αιμιλιανίδου
στη συνέντευξη Τύπου για την 1 η Ευρωπαϊκή
Μέρα κατά της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών
 

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση που πραγματοποιείται στα πλαίσια της 1
ης Ευρωπαϊκής Μέρας για την Προστασία των Παιδιών ενάντια στη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση, ιδιαίτερα γιατί σκοπός της είναι η ενημέρωση του κοινού επί του σοβαρού αυτού θέματος, η προαγωγή ανοικτής συζήτησης για τη λήψη μέτρων προστασίας των παιδιών και την πρόληψη και την εξάλειψη του στιγματισμού των παιδιών θυμάτων, καθώς επίσης η
  προώθηση της εφαρμογής της Σύμβασης Λανζαρότε.

 
  Η σεξουαλική εκμετάλλευση και η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών αποτελούν τραγική και μελανή πραγματικότητα της σύγχρονης κοινωνίας στην οποία ζούμε, αφού αποτελεί κατάφωρη καταπάτηση των δικαιωμάτων του παιδιού, ισούται με άσκηση βίας επί προσώπου που δεν έχει τη δυνατότητα αυτοπροστασίας και δημιουργεί   σοβαρές συνέπειες καθ’ όλη τη ζωή των παιδιών-θυμάτων.   Αποτελεί αυτονόητη   υποχρέωση του Κράτους και όλων των πολιτών η προστασία των παιδιών και η εξεύρεση τρόπων επίλυσης του σοβαρού αυτού προβλήματος.  

Η Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την προστασία των παιδιών και την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της σεξουαλικής κακοποίησης τους, υπέγραψε τη Σύμβαση Λανζαρότε το 2007, την οποία κύρωσε στις 12 Φεβρουαρίου 2015, και συμμετέχει στην Εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης «Ένα στα Πέντε».

Περαιτέρω, τον Ιούλιο 2014 ψηφίστηκε ο περί της Πρόληψης και Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης και της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμος, ο οποίος περιλαμβάνει πρόνοιες της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία του Παιδιού από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση, καθώς και πρόνοιες της Οδηγίας 2011/93/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13 ης Δεκεμβρίου 2011 σχετικά με την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας.  

Σκοπός του συγκεκριμένου Νόμου είναι η λήψη μέτρων για την πρόληψη, καταστολή και καταπολέμηση των αδικημάτων της σεξουαλικής κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών, της παιδικής πορνογραφίας και της άγρας παιδιών για σεξουαλικούς σκοπούς, η προστασία και στήριξη των θυμάτων, η δημιουργία μηχανισμών ελέγχου και εποπτείας θυμάτων και θυτών, αλλά και η προώθηση της διεθνούς συνεργασίας για την εφαρμογή των πιο πάνω μέτρων.

Επίσης, τον Ιούλιο 2015 εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η δημιουργία Ad Hoc Υπουργικής Επιτροπής, με τη συμμετοχή των Υπουργών Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παιδείας και Πολιτισμού, Υγείας, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, η οποία θα συντονίσει την ετοιμασία της Εθνικής Στρατηγικής για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση, τη σεξουαλική κακοποίηση και την παιδική πορνογραφία, μέχρι το τέλος του 2015. Ειδική Σύμβουλος της Ad Hoc Eπιτροπής ορίσθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η κα Αναστασία Παπαδοπούλου, την οποία και ευχαριστούμε για την εξαίρετη προσφορά της.

Ήδη αποφασίστηκε από την Ad Hoc Υπουργική Επιτροπή και ανακοινώθηκε η δημιουργία Σπιτιού για το Παιδί, με σκοπό την άμεση πρόσβαση του παιδιού σε αναγκαίες, απαραίτητες και κατάλληλες υπηρεσίες και μείωση των τραυματικών επιπτώσεων που υφίσταται κάθε παιδί στη διαδικασία διαχείρισης καταγγελίας και της οποιασδήποτε πιθανότητας επαναθυματοποίησης και στιγματισμού του παιδιού θύματος. Το σπίτι έχει παραχωρηθεί από το Σωματείο Ελληνίδων Κυριών «Ένωση», του οποίου επίσης η Διαχειριστική Επιτροπή αποφάσισε να προσφέρει και το ποσό των 330.000 ευρώ για σκοπούς επιδιόρθωσης και ανακαίνισης του.   Για τις δωρεές αυτές εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας.   

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω τη σημασία της Ευρωπαϊκής Μέρας για την Προστασία των Παιδιών και της συνέχισης της Εκστρατείας «Ένα στα Πέντε» για   ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, για τη διαφύλαξη όλων των παιδιών και την εξάλειψη της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.   Οι προσπάθειες μας πρέπει να συνεχιστούν και να εντατικοποιηθούν γιατί έχουμε χρέος απέναντι στα παιδιά, απέναντι στους αυριανούς πολίτες της κοινωνίας να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα για την προστασία τους από κάθε επιβουλή και απειλή.

______________