15/10/15

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στη συνάντηση του Προέδρου της Κίνας

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στη συνάντηση του Προέδρου
της Κίνας
και των ηγετών κρατών που συμμετέχουν στη Σύνοδο
για την Οδό του Μεταξιού

Σε πολυμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο στο Πεκίνο, ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κίνας κ. Xi Jinping και των ηγετών των κρατών που συμμετείχαν χθες στη Σύνοδο για την Οδό του Μεταξιού την οποία διοργάνωσε ο Πρόεδρος της Κίνας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης μίλησε εκ μέρους όλων των ξένων συμμετεχόντων στη Σύνοδο.

Στην παρέμβαση του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Κίνας ότι «εκ μέρους των ηγετών των κρατών και K υβερνήσεων που συμμετείχαν στη διεθνή Σύνοδο των Ασιατικών Πολιτικών Κομμάτων για την Οδό του Μεταξιού θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη συνάντηση αυτή. Είναι τιμή και χαρά.

Εκ μέρους όλων εδώ σήμερα θα ήθελα να σας συγχαρώ θερμά για την πρωτοβουλία σας να αναβιώσετε την Οδό του Μεταξιού – που προϋπήρχε και ευμερούσε πριν από δύο χιλιάδες χρόνια, στο πλαίσιο της ‘Μια Ζώνη – Ένας Δρόμος’ - και προωθεί τη συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Συγχαίρω εσάς προσωπικά και την Κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για τη διοργάνωση σήμερα αυτής της ειδικής Συνάντησης που προσφέρει μια μοναδική και πολύτιμη ευκαιρία να ανταλλάξουμε ιδέες επί της πρωτοβουλίας» για την Οδό του Μεταξιού.

Πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία αυτή δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο ανάπτυξης και θέτει τα θεμέλια για σταθερότητα, ειρήνη και ευημερία και στενή συνεργασία στους τομείς του εμπορίου και της οικονομίας.

Σε προσωπική του αναφορά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «με τιμά βαθύτατα το γεγονός ότι είμαι μαζί σας εδώ ως ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης κράτους ανάμεσα σε τόσους φίλους από την Ασία και την Ωκεανία. Η Κύπρος, το νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης, μια χώρα σταυροδρόμι της Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, ιστορικά πάντοτε είχε στενούς δεσμούς με τις ασιατικές χώρες και έχει μακρόχρονη και βαθιά φιλία με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας».  

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος είπε ότι «σήμερα, με την παρουσία μας εδώ αναγνωρίζουμε ότι οι αξίες της αρχαίας Οδού του Μεταξιού συνεχίζουν να είναι σύγχρονες και μπορούν να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στη διάνοιξη του δρόμου για ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς μας. Μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα στη βάση των κοινών μας αξιών και χαιρετίζουμε αυτή την Πρωτοβουλία για την εδραίωση της Οδού του Μεταξιού.

Σήμερα, περισσότερο ίσως από ποτέ, πρέπει να αγωνιστούμε μαζί για περαιτέρω συνεργασία, περισσότερη συναντίληψη και περαιτέρω ανάπτυξη. Η πρωτοβουλία σας αυτή κ. Πρόεδρε είναι σίγουρα ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.