24/10/15

Συνάντηση Υπουργού Εσωτερικών με τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Ελλάδας

Συνάντηση Υπουργού Εσωτερικών με τον Υπουργό Εσωτερικών
και Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Ελλάδας

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος είχε σήμερα το πρωί συνάντηση στο γραφείο του με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, στην παρουσία του Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Κύπρο κ. Ηλία Φωτόπουλου και του Γενικού Διευθυντή του ΥΠΕΣ κ. Κωνσταντίνου Νικολαΐδη.
Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Χάσικος δήλωσε τα ακόλουθα:
«Συζητήσαμε θέματα που απασχολούν τα Υπουργεία μας. Έχουμε κοινά ενδιαφέροντα. Έχουν αναληφθεί δράσεις, πραγματικά πρωτόγνωρες στα πλαίσια της μεταρρύθμισης του κράτους. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε - ιδιαίτερα η Ελλάδα - το μεταναστευτικό. Όλα αυτά απαιτούν οργάνωση και χρήματα. Η μεγαλύτερη δε ευθύνη πέφτει πάνω στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία έχει τα δικά της προβλήματα. Όπως εδώ προσπαθούμε να μεταρρυθμίσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και στην Ελλάδα γίνεται μια προσπάθεια μεταρρύθμισης σε σχέση με τον ‘Καλλικράτη’ που λειτουργεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Μοιραστήκαμε, λοιπόν, πολλά με τον Έλληνα Υπουργό σε σχέση με τις εμπειρίες που έχουμε αποκομίσει και θα τα ξαναπούμε».
Από πλευράς του, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε τα ακόλουθα: «Συζητήσαμε κρίσιμα ζητήματα και η ανταλλαγή των εμπειριών μας πάνω σ’ αυτά είναι πάρα πολύ χρήσιμη και για την Κύπρο και για την Ελλάδα. Η καλή χρήση των νέων τεχνολογιών μπορεί να μας επιτρέψει να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο που μας χωρίζει σε σχέση με άλλες κοινωνίες και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε στην Ελλάδα. Θέλουμε πραγματικά να έχουμε μια δημόσια διοίκηση που να υπηρετεί τον πολίτη. Η νέα Ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει μεγάλους στόχους πάνω σε αυτό το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων, όπως είναι η επαναθεσμοποίηση και η κωδικοποίηση του ‘Καλλικράτη’, ο κώδικας διοικητικής διαδικασίας που θα απαλλάξει τα δικαστήρια από πολλά προβλήματα, ο περιορισμός των επιδράσεων της πολυνομίας και η διαλειτουργικότητα των βάσεων δεδομένων που έχει κάθε Υπουργείο, ώστε, τέλος του 2016, να έχουμε τη λεγόμενη κάρτα του πολίτη για σκοπούς δραστικής μείωσης της γραφειοκρατίας».