27/10/15

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας στην ημερίδα
«Προφίλ Ικανοτήτων Συμβούλων Καθοδήγησης και Σταδιοδρομίας»


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας και απευθύνω χαιρετισμό στην ημερίδα με θέμα: «Προφίλ Ικανοτήτων Συμβούλων Καθοδήγησης και Σταδιοδρομίας».

Στη διαδρομή του μέλλοντος ενός ατόμου, η επιλογή του επαγγέλματος αποτελεί ίσως την πιο κρίσιμη απόφαση ζωής. Ας μην ξεχνούμε ότι ο μέσος άνθρωπος δαπανά πάνω από το ένα τρίτο της ζωής του μέσα στον επαγγελματικό χώρο που διαλέγει. Η εργασία εκτός από τα μέσα επιβίωσης προσφέρει στους περισσότερους προσωπική ανάπτυξη, αποτελεί το επίκεντρο των δραστηριοτήτων τους και αναπτύσσει βιώματα ζωής.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια τέτοια κρίσιμη απόφαση πρέπει να λαμβάνεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Το κάθε άτομο για να πάρει τη σωστή απόφαση θα πρέπει να γνωρίζει καλά ποιος είναι, τι θέλει και τι μπορεί να κάνει. Να γνωρίζει τις δυνατότητες, ικανότητες, κλίσεις και τα ταλέντα του. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζει τι συμβαίνει στο περιβάλλον του, στον χώρο της εργασίας και των επαγγελμάτων.

Για να αποκτήσει κανείς επαρκή πληροφόρηση θα πρέπει να φροντίσει να πληροφορηθεί έγκαιρα και έγκυρα για το περιεχόμενο και αντικείμενο των διαφόρων επαγγελμάτων, το είδος, επίπεδο εκπαίδευσης και εμπειρίες που απαιτούνται για να το ασκήσει αποτελεσματικά. Τέλος πρέπει να μάθει ποιες είναι οι τρέχουσες συνθήκες και όροι που επικρατούν στον κόσμο της εργασίας και οι προοπτικές απασχόλησης που διαγράφονται στο μέλλον.

Για την πλέον ορθολογική επιλογή επαγγελματικής σταδιοδρομίας χρειάζεται η σωστή προετοιμασία και ο κατάλληλος προσανατολισμός. Εδώ υπεισέρχεται ο θεσμός των υπηρεσιών επαγγελματικής συμβουλευτικής ή του Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Η διεθνοποίηση της οικονομίας και η αλματώδης εξέλιξη των νέων τεχνολογιών επηρεάζουν καθοριστικά, τόσο την αγορά εργασίας όσο και την εξέλιξη των επαγγελματικών δραστηριοτήτων, την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση.

Μέσα σε ένα εξαιρετικά ρευστό όσο και πολύπλοκο περιβάλλον εκπαίδευσης και απασχόλησης, το οποίο ξεπερνά πλέον τα εθνικά πλαίσια, οι πολίτες χρειάζονται ουσιαστική υποστήριξη προκειμένου να αποφασίσουν σωστά σε κρίσιμες φάσεις της ζωής τους. Διότι σε περίπτωση τυχόν άστοχων επιλογών, οι αρνητικές συνέπειες δεν θα πλήξουν μόνο αυτούς ατομικά, αλλά και την κοινωνία συνολικά.

Οι παραπάνω εξελίξεις καθιστούν ολοένα και πιο δύσκολο τον αρχικό επαγγελματικό προσανατολισμό των ατόμων και δημιουργούν συνθήκες, οι οποίες επιβάλλουν συνεχείς επαναπροσανατολισμούς κατά τη διάρκεια της ζωής των εργαζομένων.  

Η πολιτεία πρέπει να βοηθά τους ενδιαφερόμενους να μετατρέψουν την αβεβαιότητα σε ευκαιρία, όχι δίνοντας έτοιμες λύσεις αλλά ενεργοποιώντας τους πολίτες προς τη σωστή διαδικασία λήψης αποφάσεων για μια επιτυχημένη καριέρα. Οι πυλώνες δράσης για μια σωστή και εμπεριστατωμένη επαγγελματική απόφαση περιλαμβάνουν:

  • Έγκυρη και αξιόπιστη πληροφόρηση για τις σπουδές και τα επαγγέλματα, η οποία πρέπει να επαναλαμβάνεται - με κατάλληλες προσαρμογές- κατά τη διάρκεια της φοίτησης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
  • Συνεχή ενημέρωση για τις εξελίξεις στην οικονομία και την αγορά εργασίας με στόχο την συνεχή εκπαίδευση των συμβούλων συμβουλευτικής και καθοδήγησης.
  • Σωστή επαγγελματική διαπαιδαγώγηση έτσι ώστε οι νέοι, κυρίως, να απαλλαγούν από τα κοινωνικο-επαγγελματικά στερεότυπα, να συνειδητοποιήσουν τις αλλαγές στον χώρο της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας, να αποκτήσουν αυτογνωσία ως προς τις ιδιαιτερότητες, τις κλίσεις, τις αξίες και τα ενδιαφέροντά τους και να καταστούν ικανοί να παίρνουν οι ίδιοι υπεύθυνες αποφάσεις έχοντας πλήρη συνείδηση των συνεπειών τους.
  • Συμβουλευτική υποστήριξη σε όλες τις κρίσιμες φάσεις λήψης αποφάσεων, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της αρχικής τους εκπαιδευτικής πορείας, αλλά και μετά την είσοδο στην αγορά εργασίας.

Η διοργάνωση εκδηλώσεων όπως η σημερινή συμβάλλει στη   ανταλλαγή απόψεων και διάχυση βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της καθοδήγησης. Είμαι σίγουρη ότι το Σεμινάριο   αυτό θα συμβάλει στις προσπάθειες όλων μας για σωστή ενημέρωση και   εκφράζω θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές και σε όσους συνέβαλαν στη διεξαγωγή του.   Κλείνοντας, εύχομαι κάθε προσωπική και επαγγελματική πρόοδο σε όλους.


_____________