20/10/15

Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία συμμετέχει στην 133 η Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης

Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία συμμετέχει
στην 133 η Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης


Συνεχίζονται στη Γενεύη οι εργασίες της 133 ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, στις οποίες συμμετέχει, από κυπριακής πλευράς, αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους βουλευτές κ. Μάριο Καρογιάν, κα Σκεύη Κουκουμά-Κούτρα και κ. Γιώργο Βαρνάβα.

Ο κ. Βαρνάβα πήρε σήμερα μέρος σε συζήτηση της Μόνιμης Επιτροπής για την Αειφόρο Ανάπτυξη, την Οικονομία και το Εμπόριο, που αφορούσε στις κλιματικές αλλαγές, ενόψει της Διάσκεψης των Συμβαλλομένων Μερών για τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP21) και της 11 ης Διάσκεψης των Συμβαλλομένων Μερών για το Πρωτόκολλο του Κιότο (CMP11), που θα πραγματοποιηθούν στο Παρίσι τον Δεκέμβριο.
 
Υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι οι κλιματικές αλλαγές αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση του αιώνα μας, ο κ. Βαρνάβα επισήμανε την ανάγκη για φιλόδοξες δράσεις και γενναίες αποφάσεις προς αντιμετώπισή τους, εκ μέρους Κυβερνήσεων, Κοινοβουλίων και της διεθνούς κοινότητας. Εξέφρασε δε την ελπίδα όπως στην Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη και ρεαλιστική διεθνής συμφωνία, μια συμφωνία από όλους και για όλους, διαρκής και δραστική, η οποία να περιορίζει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη στα χρόνια που έρχονται.
 
Η συμφωνία αυτή, είπε ακολούθως ο Κύπριος βουλευτής, θα πρέπει να περιλαμβάνει πρόνοιες για τις ανάγκες, αλλά και τις δυνατότητες των αναπτυσσόμενων χωρών και ταυτόχρονα, αφενός, να διασφαλίζει την ευθυγράμμιση των αναπτυξιακών πολιτικών με τον στόχο που έχει τεθεί για περιορισμό της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη σε λιγότερο από 2°C και, αφετέρου, να προβλέπει την παροχή της απαραίτητης υποστήριξης όπου χρειάζεται, προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Η ενασχόληση με θέματα που αφορούν στις κλιματικές αλλαγές, τόνισε ο κ. Βαρνάβα, έχει προ πολλού ξεπεράσει το στάδιο των ακαδημαϊκών συζητήσεων. Τώρα είναι η ώρα για πολιτικές ευθύνες, για πολιτικές δεσμεύσεις, για εφαρμογή ριζοσπαστικών και καινοτόμων πολιτικών σε όλα τα επίπεδα, υπέδειξε.

Μιλώντας για τη συμβολή των ίδιων των βουλευτών στην επιτυχή εφαρμογή τέτοιων πολιτικών, ο κ. Βαρνάβα υποστήριξε ότι η διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής τους αποτελεί καθήκον των εκλεγμένων εκπροσώπων των πολιτών και επισήμανε, παράλληλα, την ανάγκη επίδειξης της απαραίτητης πολιτικής βούλησης, συναίνεσης και αλληλεγγύης εκ μέρους των Κυβερνήσεων, ώστε να καταστεί δυνατή μια συμφωνία στο Παρίσι. Μια συμφωνία, πρόσθεσε, η οποία θα είναι δεσμευτική για όλα τα μέρη, ιδιαίτερα όσον αφορά στη λήψη συγκεκριμένων και μετρήσιμων μέτρων για μείωση των εκπομπών αερίων, που θα γεφυρώνουν τις διαφορές μεταξύ των μερών και ταυτόχρονα θα παρέχουν την απαραίτητη οικονομική και τεχνική βοήθεια που χρειάζονται οι αναπτυσσόμενες χώρες για να ανταποκριθούν άμεσα σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μείωσης εκπομπών αερίων, αλλά και να στραφούν στην πράσινη ανάπτυξη.  

Κλείνοντας, ο κ. Βαρνάβα υπογράμμισε τα εξής: «Τα Κοινοβούλια που μετέχουν στη Διακοινοβουλευτική Ένωση καλούνται να εντείνουν τις προσπάθειές τους, ώστε να καταστεί δυνατή η σύναψη μιας ουσιαστικής και δεσμευτικής συμφωνίας για τις κλιματικές αλλαγές από τις αντίστοιχες Κυβερνήσεις, η οποία θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας πορείας βιώσιμης ανάπτυξης για τον πλανήτη, για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές».