25/9/15

O Πρόεδρος Δημοκρατίας παρακάθισε σε πρόγευμα που παρέθεσε η Αμερικανο-εβραϊκή Επιτροπή

O Πρόεδρος Δημοκρατίας παρακάθισε σε πρόγευμα
 που παρέθεσε η Αμερικανο-εβραϊκή Επιτροπή


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρακάθισε χθες σε πρόγευμα εργασίας το οποίο παρέθεσε η Αμερικανο-εβραϊκή Επιτροπή ( American Jewish Committee -ACJ ). Στο πρόγευμα παρακάθισαν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης,   ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, ο Γενικός Πρόξενος Βασίλης Φιλίππου, και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Από πλευράς του ACJ παρακάθισαν ο Πρόεδρος Stanley Berman , o Εκτελεστικός Διευθυντής David Harris , μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Επιτροπής.

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον Υπουργό κ. Κασουλίδη και τα μέλη της Κυπριακής Αντιπροσωπείας καλωσόρισε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ACJ κ. David Harris , ενώ τόνισε ότι με μεγάλη χαρά ανταποδίδει τη φιλοξενία που του προσφέρθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη Κυβέρνηση κατά την επίσκεψή του στη Κύπρο.
 
Ο κ. Harris έκανε ιδιαίτερη μνεία στη ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών προ μηνών στην Ουάσιγκτον και στην αναφορά του ότι η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή αποτελεί τον αρχιτέκτονα της σχέσης που αναπτύχθηκε και άνθισε μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών. Ο κ. Harris εξήρε επίσης τον ρόλο της Κύπρου τόσο στη περιοχή όσο και εντός της ΕΕ στη καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον ρόλο της Χεζμπολάχ.

Τέλος, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ACJ επανέλαβε τη δέσμευση της Επιτροπής στην εξεύρεση μιας ειρηνικής, δίκαιης και μόνιμης διευθέτησης του Κυπριακού όπου για 41 χρόνια η Τουρκία έχει εισβάλει και κατέχει το 1/3 του νησιού ενώ έχει μεταφέρει εποίκους από την Ανατολία και καταστρέψει τη χριστιανική κληρονομιά. Σημείωσε ότι η Τουρκία πάρα πολλές φορές έχει αρνηθεί την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης σε ένα ενιαίο κράτος στο οποίο θα υπάρχει ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε θερμά την Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή για τη πρόσκληση   και για την ευκαιρία να μοιραστεί τις σκέψεις του για την αμοιβαία επωφελή συνεργασία τους ενώ υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια αυτή η συνεργασία και σχέση έχει ωριμάσει σε σχέση εκτίμησης, αμοιβαίου σεβασμού και κοινών συμφερόντων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέπτυξε την ομιλία του γύρω από τέσσερα βασικά θέματα. Τις διμερείς σχέσεις σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, τις διμερείς σχέσεις σε ό,τι αφορά την άμυνα, ασφάλεια και τρομοκρατία, το κυπριακό πρόβλημα και το μεσανατολικό.

Αναφορικά με το κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος προσωπικά καταβάλλουν έντονες προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό και ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι σύντομα θα επικρατήσουν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν ουσιαστική πρόοδο.  

Επισήμανε ότι με το νέο ηγέτη της Τουρκοκυπριακής πλευράς μοιράζονται το ίδιο όραμα για επανένωση της πατρίδας και του λαού σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία και ταυτόχρονα διασαφήνισε   ότι καμία λύση δεν είναι δυνατή χωρίς την απτή συνεισφορά της Τουρκίας. Δυστυχώς, τόνισε, πέραν της ρητορικής θα πρέπει η Τουρκία να κάνει και συγκεκριμένα πρακτικά βήματα. Πρόσθεσε τέλος ότι η Κύπρος βασίζεται στους φίλους και συμμάχους της περιλαμβανομένων και της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής και της Αμερικανικής Κυβέρνησης για να διαβιβάσουν με το πιο έντονο τρόπο αυτό το μήνυμα προς τη Τουρκία.

Ακολούθησε συζήτηση με τα μέλη του ACJ όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε σε ερωτήσεις που τέθηκαν από τους παρευρισκομένους.

______________