4/9/15

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε αντιπροσωπεία της εταιρείας Delek Drilling

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε αντιπροσωπεία της εταιρείας Delek Drilling
04/09/2015


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, αντιπροσωπεία της εταιρείας Delek Drilling, στην παρουσία του Υπουργού Ενέργειας κ. Γιώργου Λακκοτρύπη και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη.

Μετά τη συνάντηση, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρείας κ. Yossi Abu δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι «είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι να αναπτύξουμε το τεμάχιο “Αφροδίτη” με την ίδια στρατηγική που υποβάλαμε, βασικά για να προμηθεύσουμε την κυπριακή και την αιγυπτιακή αγορά με τον πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο. Ήδη αρχίσαμε τη διαδικασία προώθησης του φυσικού αερίου σε αυτές τις αγορές και έχουμε μακρές συζητήσεις με πιθανούς αγοραστές για αυτό το φυσικό αέριο».

Πρόσθεσε ότι «βλέπουμε μια πολύ θετική κατάληξη σε ό,τι αφορά την ανακάλυψη της ΕΝΙ στην Αίγυπτο που επιφέρει περισσότερη προσοχή στο αέριο της Ανατολικής Μεσογείου και ενισχύει την προοπτική των ανακαλύψεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή», κάτι που σημαίνει, είπε, ότι υπάρχει περισσότερη προοπτική για να υπάρξουν περισσότερες ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Επισήμανε ότι με την ανακάλυψη στην Αίγυπτο η εταιρεία αξιολογεί τις ανάγκες της αιγυπτιακής αγοράς, προσθέτοντας ότι «βλέπουμε περισσότερη προοπτική στην εσωτερική αγορά της Αιγύπτου για περισσότερη ζήτηση φυσικού αερίου».

Σημείωσε ότι οι ανάγκες της Αιγύπτου για φυσικό αέριο ανέρχονται σε 60-70 bcm ετησίως και πρόσθεσε ότι είναι σημαντική ζήτηση και συνεπώς υπάρχει χώρος για φυσικό αέριο από την Κύπρο.

Ερωτηθείς είπε ότι η εταιρεία εργάζεται στενά με την κυπριακή Κυβέρνηση και με ταχείς ρυθμούς, εξαίροντας τη συνεργασία τους με τον Υπουργό Ενέργειας.

Σε ερώτηση για το ενδιαφέρον που είχε εκφράσει η Delek Drilling για να αυξήσει το μερίδιό της στο κοίτασμα «Αφροδίτη» αγοράζοντας μερίδιο από την εταιρεία Noble Energy, ο κ. Abu είπε ότι «έχουμε ενδιαφέρον και συζητούμε μαζί τους».