24/9/15

Αναφορά του Προεδρεύοντα της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Σ. Φυττή στη συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής

Αναφορά του Προεδρεύοντα της Βουλής των Αντιπροσώπων
κ. Σ. Φυττή στη συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής

Η Κυπριακή Δημοκρατία γιορτάζει την ερχόμενη Πέμπτη την 55 η επέτειο της ανεξαρτησίας της και με την ευκαιρία αυτή αποτίνουμε περήφανα φόρο τιμής στους ήρωες αγωνιστές του απελευθερωτικού αντιαποικιακού αγώνα του 1955-’59 και σε όλους όσοι αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία της. Η επέτειος της Κυπριακής Ανεξαρτησίας αποτελεί παράλληλα ευκαιρία έκφρασης ευγνωμοσύνης στον ίδιο τον κυπριακό λαό στο σύνολό του, ο οποίος, παρά τις αντίξοες συνθήκες κατά τα πρώτα χρόνια, συνέβαλε με τη θέληση, την εργατικότητα και την αγωνιστικότητά του στην εδραίωση της δημοκρατίας και στην ευημερία της κοινωνίας και της οικονομίας μας. Σήμερα, παρά τις δυσβάσταχτες συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που εξακολουθεί να ταλανίζει τη χώρα μας, ο κυπριακός λαός με την ίδια θέληση και εργατικότητα αγωνίζεται και πάλι για την οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη του τόπου.
Την ίδια ώρα η επέτειος της κυπριακής ανεξαρτησίας αναπόφευκτα ξυπνά τις θλιβερές μνήμες του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής του 1974, που οδήγησαν στον οδυνηρό διαμοιρασμό της Κύπρου μας, αναστέλλοντας παράλληλα την ανάπτυξη και εξέλιξή της. Σαράντα ένα χρόνια μετά την τραγωδία του 1974 εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για την αποκατάσταση των δικαίων και δικαιωμάτων του λαού μας, για τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και ενότητας της χώρας μας και για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, που θα βασίζεται στις αρχές και τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιας λύσης που θα αποκαθιστά και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα θλιβερό γεγονός, στον θάνατο την 21 η Σεπτεμβρίου ενός πρώην μέλους της Βουλής, του Κώστα Παπακώστα.
Ο Κώστας Παπακώστας γεννήθηκε στην Αγία Τριάδα Αμμοχώστου. Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και μετεκπαιδεύθηκε σε θέματα αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας και χειρισμού καταστάσεων κρίσεως. Υπηρέτησε στον Κυπριακό Στρατό, την Εθνική Φρουρά και την αστυνομία, όπου έφτασε μέχρι το βαθμό του Υπαρχηγού Αστυνομίας. Η μεγαλύτερη προσφορά του στην αστυνομία ήταν η ίδρυση το 1978 της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης με σκοπό την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.
Πήρε μέρος στον απελευθερωτικό αντιαποικιακό αγώνα του 1955-’59 και στις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης που δημιουργήθηκε το 1963-1964. Κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 ανέπτυξε αντιστασιακή δράση, λόγω της οποίας συνελήφθη, κακοποιήθηκε και φυλακίστηκε.
Εξελέγη Βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου το 1996 με το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη το 2001 και το 2006. Ο Κώστας Παπακώστας υπηρέτησε το κοινοβούλιο επί δώδεκα συναπτά έτη, προτού κληθεί να υπηρετήσει τον τόπο από τη θέση του Υπουργού Άμυνας το 2008. Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής του θητείας διετέλεσε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Εγκληματικότητα και την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών και Εξαρτησιογόνων Ουσιών, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων, μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Άμυνας, Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως και Νομικών, καθώς και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κυπριακής Ομάδας στη Διακοινοβουλευτική Ένωση.
Εκφράζοντας τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας προς την οικογένειά του και διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων, σας καλώ να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του.
Αιωνία του η μνήμη!

Προτού προχωρήσουμε στη νομοθετική εργασία, θα ήθελα επίσης να αναφερθώ σε άλλο ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα. Ο Οκτώβριος αποτελεί τον Παγκόσμιο Μήνα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού. Η Europa Donna Κύπρου, όπως κάθε χρόνο, διοργανώνει καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού με ποικίλες εκδηλώσεις. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με την καθιερωμένη πλέον Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες στις 10 Οκτωβρίου.
Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να εκφράσω την αμέριστη συμπαράσταση της Βουλής στην πολύτιμη προσφορά της Europa Donna Κύπρου και να σας καλέσω όλους να στηρίξετε με κάθε τρόπο το έργο της.