9/9/15

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στην τελετή εγκαινίων της Πλατείας Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας στο Τσέρι

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στην τελετή εγκαινίων
της Πλατείας Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας στο Τσέρι

Είναι με μεγάλη ικανοποίηση που βρίσκομαι ανάμεσά σας σήμερα, προκειμένου να εγκαινιάσουμε ένα έργο που συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στον Δήμο του Τσερίου. Με τέτοια έργα υποδομής η Τοπική Αυτοδιοίκηση δικαιώνει το ρόλο της ως κρίσιμος πυλώνας εξουσίας που έχει μάλιστα το πλεονέκτημα να βρίσκεται πολύ κοντά στους πολίτες και τα προβλήματα τους.
Η πλατεία που εγκαινιάζουμε είναι βέβαιο ότι θα αποτελεί από τούδε και στο εξής το σημείο αναφοράς για το φιλοπρόοδο Δήμο σας, καθώς ακολουθώντας το παραδοσιακό μοντέλο κυπριακής πολεοδομικής ανάπτυξης συνδέεται ο χώρος λατρείας της Εκκλησίας των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας με την πλατεία, όπου οι πολίτες συγκεντρώνονται για τις μεγάλες ή τις όμορφες απλές καθημερινές τους στιγμές.
Θέλω να εξάρω το ρόλο των συνεργαζομένων κυβερνητικών τμημάτων και βεβαίως να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στην κατασκευάστρια εταιρεία που ανέλαβε την εκτέλεση του έργου καθώς και το έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου «Δημήτρης Κωνσταντίνου και συνεργάτες» που συνέλαβε την ιδέα για την εικόνα διαμόρφωσης της πλατείας.
Το τελικό αποτέλεσμα του σχεδιασμού προέκυψε μετά από μελέτη της ευρύτερης περιοχής και έχει ως χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στηρίζεται στις σύγχρονες αρχές του πολεοδομικού και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.
Για ένα μικρό Δήμο, όπως ο Δήμος Τσερίου, το κόστος των τεσσάρων και πλέον εκατομμυρίων που κόστισε το έργο χωρίς να υπολογίζουμε τις απαλλοτριώσεις, ήταν αδύνατον να καλυφθεί στο σύνολο του από τον ίδιο το Δήμο. Ως εκ τούτου, η Πολιτεία ήρθε αρωγός ως όφειλε, καλύπτοντας τα δύο τρίτα του κόστους.
Στο σημείο αυτό πρέπει να πω ότι εγκαινιάζω ένα έργο, το οποίο αρχή είχε επί της προηγούμενης διακυβέρνησης. Αλλά η συνέχεια του κράτους, η συνέχεια στη διακυβέρνηση του τόπου επέβαλλε την οπωσδήποτε αποπεράτωση, αλλά και την αναγνώριση των συντελεστών ή της προηγούμενης Κυβέρνησης. Το να καρπούσαι έργα άλλων δεν θεωρώ ότι αποτελεί ούτε τιμή ούτε και πολιτικό ήθος. Για αυτό και δεν διστάζω οπουδήποτε και αν βρεθώ και εγκαινιάζω έργα που οφείλονται σε ενέργειες και αποφάσεις άλλων, να τα επαινώ. Έτσι μόνο θα πάμε μπροστά, αυτό υπαγορεύει εξάλλου και ο πολιτικός πολιτισμός.
Είναι τέτοιες στιγμές που είναι χρήσιμο όχι μόνο να υπερηφανευόμαστε για έργα που δημιουργούμε αλλά και να προβληματιζόμαστε για τον αναβαθμισμένο ρόλο που οφείλει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι πικρή πραγματικότητα πως το μοντέλο που μέχρι σήμερα εφαρμόζαμε ως χώρα, δεν μπορεί πια να συνεχίσει να λειτουργεί.
Γνωρίζετε όλοι εσείς οι αξιωματούχοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα σκληρά δεδομένα, πως οι αγκυλώσεις δεν σας επιτρέπουν να επιτελέσετε στο βαθμό που θα θέλατε το έργο που εσείς οι ίδιοι οραματίζεστε για την τόπο σας και έχετε άλλωστε υποσχεθεί στους πολίτες.
Γνωρίζετε επίσης πως η οικονομική στενότητα και τα χρέη που έχουν επισωρευτεί σε δημοτικές Αρχές αποτελούν πραγματικό βραχνά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για πρόβλημα που στην συνέχεια μετακυλίεται στην Κυβέρνηση η οποία είτε με απευθείας χρηματοδοτήσεις είτε με εγγυήσεις κρατεί στην ουσία στον αναπνευστήρα Δήμους και κοινότητες.
Ως Κυβέρνηση έχουμε αποφασίσει ότι αυτή η απαράδεκτη κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.
Για αυτό και, όπως γνωρίζετε, είμαστε στο τελικό στάδιο για την αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι διαβουλεύσεις του Υπουργείου Εσωτερικών διήρκησαν πέραν των δύο χρόνων και τώρα είναι η ώρα – και πρέπει να το πω διότι έχω διαπιστώσει να υπάρχουν αντιδράσεις ή και διαφορετικές απόψεις από την Ένωση Δήμων και την Ένωση Κοινοτήτων – ενός τελικού γόνιμου διαλόγου, ώστε να γίνει κατορθωτό να υιοθετήσουμε τη βέλτιστη των λύσεων. Να δούμε τις ευαισθησίες των Δήμων, να δούμε πού παρουσιάζονται αδυναμίες στο κυβερνητικό νομοσχέδιο – σήμερα κιόλας είχαμε μια ανάλογη συζήτηση με τον Υπουργό Εσωτερικών – προκειμένου να επιτύχουμε τη συναίνεση και των πολιτικών δυνάμεων, αλλά ιδιαίτερα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε μέσα από συμπλεγματοποίηση, από εξοικονομήσεις, να δημιουργηθούν οι πραγματικές προϋποθέσεις με τις οποίες να δώσουμε διοικητική αυτονομία.
Αλλά και μέσα από τα νέα νομοθετήματα όσον αφορά την επιβολή τελών ακίνητης περιουσίας και ξεχωριστού φόρου που ενοποιούνται και θα αποτελούν τη χορηγία προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις της οικονομικής αυτονομίας.
Αυτή είναι μια προσπάθεια που καταβάλλεται από όλους και θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα πετύχουμε επιτέλους και τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Θα ήθελα για μία ακόμη φορά να συγχαρώ τους συντελεστές, τόσο τον σημερινό Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και τους προκατόχους τους για τις προσπάθειες, τις ενέργειες, το πείσμα και την επιμονή, έτσι ώστε να γίνει κατορθωτό να τελούμε σήμερα τα εγκαίνια ενός πραγματικά αξιόλογου καθόλα έργου.
Γνωρίζω φίλε Δήμαρχε ότι αντιμετωπίζετε και σωρεία άλλων προβλημάτων. Πιστεύω ότι εντός του 2016, ένα από τα σημαντικότερα έργα που είναι ο κεντρικός δρόμος θα τελειώσει, γνωρίζω ότι από εξοικονομήσεις έχετε ένα εκατομμύριο. Πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση - ειδικά για αυτό το θέμα θα έχω διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Οικονομικών για τη συμβολή από πλευράς κράτους το 2016 ή το αργότερο το 2017 - να αρχίσει να εκτελείται το συντομότερο αυτό το σημαντικό έργο.
Έχω και άλλα έργα υπόψη μου μικρότερα έργα τα οποία θα συζητήσω με τον Υπουργό Εσωτερικών, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες σας να δείτε να ευημερεί ένας από τους πιο δυναμικούς Δήμους της Λευκωσίας.
---------------------