6/9/15

Ομιλία Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Δημητριάδη στα εγκαίνια του έργου «Κοινόχρηστες Πισίνες με Χώρους Αναψυχής»

Ομιλία Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Δημητριάδη
στα εγκαίνια του έργου «Κοινόχρηστες Πισίνες με Χώρους Αναψυχής»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στον Άγιο Ιωάννη Πιτσιλιάς, για τα εγκαίνια ενός μεγαλόπνοου και πολύ-αναμενόμενου αναπτυξιακού έργου για την περιοχή της Πιτσιλιάς, όπως είναι οι «Κοινόχρηστες Πισίνες με Χώρους Αναψυχής». Ενός έργου, το οποίο ολοκληρώθηκε μετά από επίμονες προσπάθειες και κατασκευαστικά έργα πέντε περίπου ετών. Το έργο ολοκληρώθηκε με χρηματοδότηση της ΣΠΕ Ορεινής Πιτσιλιάς (ΣΠΕ Τροόδους), με τη μορφή μακροχρόνιου δανείου, ενώ μεγάλο μέρος της αποπληρωμής της δόσης γίνεται μέσω των κρατικών προϋπολογισμών, για εκτέλεση αναπτυξιακών έργων στην Κοινότητα.
Πρόκειται ασφαλώς για ένα σπουδαίο αναπτυξιακό έργο που όχι μόνο θα δώσει περαιτέρω πνοή στην ευρύτερη περιοχή της Πιτσιλιάς, αλλά το οποίο, είμαι βέβαιος, θα καταστεί σημείο αναφοράς για την Κοινότητα του Αγίου Ιωάννη, καθώς θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην παροχή ποικιλόμορφων ανέσεων και ψυχαγωγίας, στους κάτοικους όλων των κοινοτήτων της περιοχής. Η πανέμορφη περιοχή της Πιτσιλίας αποκτά ένα πραγματικό στολίδι, το οποίο θα συμβάλει ασφαλώς, στην περαιτέρω αναζωογόνηση της περιοχής, στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος και, ασφαλώς, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής για τους κατοίκους της περιοχής.
Φίλες και Φίλοι,
Τα εγκαίνια του εντυπωσιακού αυτού έργου υποδομής και ανάπτυξης συμπίπτουν χρονικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες της Κυβέρνησης για αναπτυξιακά έργα, ύψους €517,5 εκ σε όλη την Κύπρο. Το γεγονός ότι τα αναπτυξιακά αυτά έργα εξαγγέλλονται δυόμισι μόλις χρόνια μετά που η χώρα μας έφτασε στο χείλος της άτακτης χρεωκοπίας, συνιστά επιβεβαίωση πως οι αποφάσεις που έχουμε λάβει όλη αυτή την περίοδο ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση και επιβεβαιώνει το γεγονός πως οι θυσίες των πολιτών δεν πήγαν χαμένες, αλλά είχαν αποτέλεσμα την σταθεροποίηση της οικονομίας. Η εξαγγελία των έργων σηματοδοτεί, πάνω απ’ όλα, τη νέα περίοδο, κατά την οποία η πατρίδα μας εισέρχεται σε φάση δημιουργικότητας και ανάπτυξης.
Η χώρα μας βρίσκεται σε ένα στάδιο ανάκαμψης. Αντιμετωπίζουμε ασφαλώς, ακόμα, μεγάλα εμπόδια και έχουμε μπροστά μας δρόμο να διανύσουμε. Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τις πολιτικές νοικοκυρέματος των δημοσίων δαπανών, γενικότερα των οικονομικών του κράτους, και θα στοχεύσουμε στη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή του κράτους, μέσα από τον εξορθολογισμό, σε έργα ανάπτυξης. Η νοικοκυρεμένη πολιτική και η συνέπεια που έχουμε επιδείξει είχαν ως αποτέλεσμα, για πρώτη φορά το 2014, να παρουσιάσουμε πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ στα δύο πρώτα τρίμηνα του 2015, για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερα χρόνια, ξεπεράσαμε τις συνθήκες ύφεσης και παρουσιάσαμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ οι προβλέψεις για το επόμενο εξάμηνο είναι ακόμη πιο ενθαρρυντικές.
Θέλω επίσης, ευκαιρίας δοθείσης, να σας διαβεβαιώσω ότι η αναζωογόνηση των περιοχών της υπαίθρου αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε ποικιλοτρόπως την ύπαιθρο στον βαθμό, φυσικά, που το επιτρέπουν τα οικονομικά της χώρας. Θέλω να ελπίζω ότι σταδιακά η πρόοδος που παρατηρείται μέχρι στιγμής θα ολοκληρώσει την πραγματική πορεία, θα μας φέρει σε ρυθμούς ακόμα μεγαλύτερης ανάπτυξης που να επιτρέπουν να είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί στις επενδύσεις και στην ενθάρρυνση αναπτυξιακών έργων.
Κλείνοντας, θέλω ασφαλώς να συγχαρώ θερμά όλους όσοι εργάστηκαν σκληρά και επίμονα, δίνοντας το ίδιο τους το είναι, για την υλοποίηση του πολυπόθητου έργου για την περιοχή της Πιτσιλιάς, τα εγκαίνια του οποίου τελούμε σήμερα.
Ο Άγιος Ιωάννης Πιτσιλιάς, είμαι σίγουρος, θα αποτελέσει δημιουργικό πρότυπο και για άλλες κοινότητες.