30/9/15

Η Κύπρος αφήνει πίσω της τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και γυρίζει σελίδα, δηλώνει ο Υπουργός Οικονομικών

Η Κύπρος αφήνει πίσω της τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και γυρίζει σελίδα, δηλώνει ο Υπουργός Οικονομικών

Συμφωνία υπέγραψαν σήμερα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και η Ελληνική Τράπεζα στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη. Η Συμφωνία προνοεί για την απόκτηση συμμετοχής από την EBRD στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας, με επένδυση €20 εκ. σε νέες μετοχές.

Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρεσε την υπογραφή της Συμφωνίας ως ένα ακόμα ορόσημο στην πορεία για ενδυνάμωση της αξιοπιστίας και των προοπτικών του τραπεζικού τομέα της Κύπρου. «Θεωρούμε την EBRD ως βασικό σύμμαχο στην προσπάθειά μας για μεταρρύθμιση της οικονομίας μας», υπογράμμισε ο κ. Υπουργός.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή της EBRD στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι αυτή «αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης και προοπτικής προς ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου».

Τόνισε δε ότι τέτοιες κινήσεις επιβεβαιώνουν ότι το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και η κυπριακή οικονομία εν γένει, γυρίζουν σελίδα. «Μέσα από τις προσπάθειες όλων μας, η Κύπρος έχει αφήσει πίσω της τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και ακολουθεί ήδη πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης. Έχουμε όμως δρόμο να διανύσουμε και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η πορεία αυτή των μεταρρυθμίσεων, των αλλαγών και της εξυγίανσης θα συνεχιστεί», υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών. Καταλήγοντας, ο κ. Υπουργός επανέλαβε ότι η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί «με αξιοπιστία και σοβαρότητα, αφήνοντας στην άκρη επιλογές ανεύθυνες, δογματικές και απόλυτες».

Με τη σειρά της η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας κα Ειρένα Γεωργιάδου εξέφρασε ικανοποίηση, καθότι, μέσα από σειρά ελέγχων που πραγματοποίησε η EBRD, διαπιστώθηκε ότι η Τράπεζα εφαρμόζει διεθνή πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης. «Στόχος μας πλέον είναι να καταστήσουμε την Ελληνική Τράπεζα ισχυρή και με δυναμική παρουσία», τόνισε η κα Γεωργιάδου.

Ακολούθως, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Τράπεζας κ. Bird Pijls σημείωσε ότι η επένδυση της EBRD αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελληνική Τράπεζα, αλλά και την κυπριακή οικονομία στο σύνολό της. «Προσπαθούμε να διαχειριστούμε ένα μεγάλο πρόβλημα που αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ωστόσο, οι σχεδιασμοί μάς υπαγορεύουν βιώσιμη και σταθερή ανάπτυξη, προκειμένου να κτίσουμε την οικονομία της επόμενης μέρας, θέσεις εργασίας, έχοντας πλέον έναν ισχυρό εταίρο, την EBRD», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας εκ μέρους της EBRD, ο Διευθύνων Σύμβουλος Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων του Οργανισμού κ. Nick Teseyman σημείωσε ότι, παρά το ρίσκο για επένδυση σε οποιαδήποτε τράπεζα στην Ευρώπη αυτήν την περίοδο, η περίπτωση της Ελληνικής Τράπεζας εξετάστηκε διεξοδικά και αποδείχθηκε ότι πρόκειται για μια καλή περίπτωση.