30/9/15

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραχώρησε
συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη παραχωρώντας χθες συνέντευξη Τύπου προς ομογενείς δημοσιογράφους και ανταποκριτές.

Στην εισαγωγική του δήλωση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τις επαφές που είχε στα πλαίσια της 70 ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης και γενικότερα στη Νέα Υόρκη, και ακολούθως απάντησε σε ερωτήσεις.

Πρόεδρος Αναστασιάδης- Εισαγωγικά σχόλια
 
Κατά τη διάρκεια της εδώ παρουσίας μου, ανάμεσα σε άλλα, είχα συναντήσεις με τους Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Ban Ki-moon, τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Joe Biden, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Sergey Lavrov, τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών κ. John Kerry, τον Πρωθυπουργό της Ινδίας κ. Narendra Modi, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Abdel Fattah el-Sisi, τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης κ. Mahmoud Abbas, τον Ανώτερο Εκτελεστικό Διευθυντή της εταιρείας Noble Energy κ. Dave L. Stover, και φυσικά τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα. Ταυτόχρονα είχα γεύμα εργασίας με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και πρόγευμα εργασίας με το Προεδρείο της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα με τις δικές μου συναντήσεις, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε σειρά συναντήσεων (και θα συνεχίσει να έχει μέχρι και τις 3 Οκτωβρίου που αναχωρεί) με πέραν των 40 ομολόγων του.

Σε σχέση με το Κυπριακό, σε όλες τις συναντήσεις που είχα, και ειδικότερα με τους Γενικό Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών, Αμερικανό Αντιπρόεδρο, Έλληνα Πρωθυπουργό, Υπουργούς Εξωτερικών Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, έγινε ανταλλαγή απόψεων για την παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων, το πού έχει επιτευχθεί πρόοδος και πού προκύπτουν διαφωνίες, καθώς επίσης για την ανάγκη όπως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (και εδώ έγινε, όπως αντιλαμβάνεστε, ειδική αναφορά στην Τουρκία) μέσα από πολύ πρακτικά και συγκεκριμένα μέτρα και όχι μέσα από διακηρύξεις, συμβάλλουν αποτελεσματικά στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη.  

Οι συναντήσεις ήταν επίσης σημαντικές, αφού μου έδωσαν την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω, στο ανώτατο επίπεδο, κάποια θέματα που αφορούν τόσο την ουσία για θέματα όπως η αναγκαιότητα διασφάλισης των τεσσάρων βασικών ελευθεριών, η συμβατότητα της λύσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το γεγονός ότι εν έτη 2015 δεν μπορούν να υπάρχουν, μετά στο πλαίσιο μιας λύσης, ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις, όσο και τη διαδικασία των Συνομιλιών (ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη πρακτικές του παρελθόντος που απέτυχαν).

Κατά τις συναντήσεις μου, κοινή ήταν η διαπίστωση με τους συνομιλητές μου ότι οι αμέσως επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί τόσο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όσο και με τις εκλογές στην Τουρκία, στο να μας επιτρέψουν να εξάξουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα για τις προοπτικές της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.
 
Επιτρέψτε μου εν συντομία να αναφερθώ και σε κάποιες πτυχές των συναντήσεων που είχα και αφορούν τις διμερείς μας σχέσεις με τα κράτη των οποίων είχα συναντήσεις με αξιωματούχους:

Με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο και τον Υπουργό Εξωτερικών συζητήσαμε τις διμερείς μας σχέσεις και την κοινή μας πεποίθηση για περαιτέρω εμβάθυνση τους προς αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τον σταθεροποιητικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή, και ειδικότερα τη συμβολή μας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και στη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας στην περιοχή. Συζητήσαμε επίσης και θέματα που άπτονται του ενεργειακού σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως μέσα από συνέργειες και συνεργασίες των κρατών της περιοχής μπορούν να δημιουργηθούν προοπτικές όχι μόνο προς όφελος της περιοχής αλλά και της Ευρώπης γενικότερα. Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών εκδήλωσε ενδιαφέρον για να επισκεφθεί την Κύπρο πριν το τέλος του χρόνου και η ακριβής ημερομηνία θα καθοριστεί μέσω της διπλωματικής οδού.

Στη συνάντηση με τον κ. Lavrov είχαμε μια πολύ παραγωγική συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ρώσος Υπουργός, αφού αναγνώρισε την σημασία για τη Μόσχα της ορθολογιστικής προσέγγισης της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα που αφορούν και τη Μόσχα, αναφέρθηκε στις διμερείς μας σχέσεις και στην ανάγκη όπως μέσα από συγκεκριμένες δράσεις εργαστούμε για περαιτέρω ενίσχυση τους. Όπως ενδεχομένως να γνωρίζετε, φέτος συμπληρώνονται 55 χρόνια διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στη Λευκωσία και τη Μόσχα, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο εργαζόμαστε για την ολοκλήρωση αριθμού διμερών Συμφωνιών που αναμένεται να υπογραφούν κατά τη διάρκεια επίσκεψης του κ. Lavrov στην Κύπρο. Με τον κ. Lavrov συζητήσαμε επίσης θέματα που αφορούν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης θέματα που αφορούν τις οικονομικές μας σχέσεις, με τον Ρώσο Υπουργό να αναφέρεται σε ενδεχόμενη εκδήλωση ενδιαφέροντος από ρωσικές εταιρείες για επενδύσεις στην Κύπρο.

Με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο κ. Abdel Fattah el-Sisi είχαμε μια παραγωγική συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας ανταλλάξαμε απόψεις για το πώς τα πρόσφατα αποτελέσματα της ΕΝΙ εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Αιγύπτου αναβαθμίζουν ενεργειακά την Ανατολική Μεσόγειο και καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική τη συνεργασία ανάμεσα σε Κύπρο και Αίγυπτο στον τομέα της ενέργειας. Κοινή ήταν η πεποίθηση μας   ότι ο διάλογος που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στις δύο χώρες για πώληση κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Ταυτόχρονα ο Αιγύπτιος Πρόεδρος εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός την Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Μεσανατολικό, που είχε σαν αποτέλεσμα και την πρόσφατη περιοδεία του κ. Tusk στην περιοχή, καθώς επίσης για τη διαχρονική στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Αίγυπτο τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο επίσης και σε άλλα διεθνή φόρα. Τέλος, με τον φίλο Πρόεδρο της Αιγύπτου συμφωνήσαμε στην αναγκαιότητα πραγματοποίησης νέας τριμερούς συνάντησης ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα σε ημερομηνία που θα καθοριστεί στη συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες στην Νέα Υόρκη.

Στη συνάντηση με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο έγινε ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην περιοχή μας, ενώ ο κ. Abbas με ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον μας για το Παλαιστινιακό και την πρωτοβουλία μας να προσκληθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ξεχωριστά με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, για να παρουσιάσει τις θέσεις του για την ειρηνευτική διαδικασία. Ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του κ. Abbas θα μεταβώ στην Παλαιστίνη στις 13 Νοεμβρίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης μου στην Ιορδανία.

Με τον Ινδό Πρωθυπουργό είχαμε μια εξαίρετη ανταλλαγή απόψεων. Προγραμματίζω να επισκεφθώ τη χώρα εντός του 2016 προς επίτευξη του κοινού μας στόχου για εμβάθυνση των οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων αλλά και για να δούμε πως η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στον εν εξελίξει διάλογο για ενίσχυση των σχέσεων της Ινδίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών συζητήσαμε επίσης περιφερειακά θέματα, καθώς επίσης το θέμα της βιώσιμης ανάπτυξης που αποτελεί προτεραιότητα στη φετινή Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο Κυπριακό.  

Όπως γνωρίζετε σήμερα το πρωί είχα συνάντηση με τον Ανώτερο Εκτελεστικό Διευθυντή της εταιρείας Noble, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση για τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τους σχεδιασμούς της εταιρείας.   Αντιλαμβάνεστε, και αυτό ήταν ένα συμπέρασμα από όλες τις επαφές που είχα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι η περιοχή μας, με αφορμή και τα πρόσφατα αποτελέσματα της ΕΝΙ εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Αιγύπτου, έχει αναβαθμιστεί ενεργειακά και στόχος μας είναι όπως μέσα από συνεργασίες και συνέργειες στην περιοχή, εργαστούμε από κοινού με τα γειτονικά κράτη τόσο για μεγιστοποίηση των ενδεχομένων ωφελημάτων όσο και για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μας.

Να αναφέρω επίσης ότι κατά την εδώ παραμονή μου είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, καθώς επίσης στελέχη της εδώ ομογένειας, τους οποίους θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω για την ανιδιοτελή προσφορά τους τις προσπάθειές μας για τερματισμό της κατοχής και επανένωσης της πατρίδας μας.

Ερώτηση: Στη συνάντηση σήμερα με τον κ. Biden, φαντάζομαι κινηθήκατε στο ίδιο μήκος κύματος όπως και με τον κ. Kerry, ζητώντας από τον κ. Biden να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή προς την Τουρκία υπογραμμίζοντας τη σημασία της Τουρκίας.

Πρόεδρος: Βεβαιότατα ναι και ιδιαίτερα για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν σε κάποιες θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς ευαίσθητες, που αποτελούν παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν αν αντιμετωπιστούν σωστά στην αποδοχή μιας λύσης μέσα στα πλαίσια που έχουμε κατ’ επανάληψη περιγράψει.
Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, επιβεβαιώνετε ότι θα υπάρξει τεχνική υποστήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το πως θα κινηθεί η οικονομία μετά από μια ενδεχόμενη λύση και που βρίσκεται η συζήτηση;  

Πρόεδρος: Αυτό που θέλω να πως είναι ότι καταβάλλεται από πολλές εμπλεκόμενες πλευρές προσπάθεια ώστε έτσι να υπάρξουν μελέτες για την οικονομική πτυχή πολλών από τα θέματα που αφορούν την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, είτε αυτά αναφέρονται σε μελέτες για το ενδεχόμενο κόστος λειτουργίας της ομοσπονδίας, αλλά πολύ περισσότερο στη δημιουργία ταμείου για αντιμετώπιση μιας από τις θεραπείες που έχουν συμφωνηθεί όσον αφορά τις αξιώσεις των ιδιοκτητών περιουσιών και που άπτεται της πτυχής των αποζημιώσεων. Όπως έχετε κατά νουν και όπως πρέπει να τονίσω, οι θεραπείες που προβλέπονται είναι πλήρης αποκατάσταση, μερική αποκατάσταση, εναλλακτική αποκατάσταση, ανταλλαγή περιουσιών, αποζημίωση. Συνεπώς, η δημιουργία ταμείου που μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις αξιώσεις είναι μεγίστης σημασίας, γι’ αυτό και τόσο κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Γενικό-Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αλλά με τους αμερικανούς αξιωματούχους, είχα την ευκαιρία να υπερτονίσω την ανάγκη να ληφθεί έγκαιρα πρόνοια ώστε να αντιμετωπιστεί ένα θέμα, όπως είπα, μείζονος σημασίας. Ταυτόχρονα θα πρέπει να αναφέρω ότι σε αυτό που τα Ηνωμένα Έθνη επικεντρώνουν την προσοχή τους, είναι μελέτες τόσο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως και τη Διεθνή Τράπεζα.

Ερώτηση: Δύο ερωτήσεις: Πρώτο, εάν βλέπετε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Πρόεδρος Obama θα σας καλέσει στην Ουάσιγκτον κάποια στιγμή; Εκκρεμεί πολλά χρόνια επίσκεψη Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και η δεύτερη, στην ομιλία σας πραγματικά κάνατε ένα μάθημα γι’ αυτούς που δεν γνωρίζουν την περιοχή και μας έχουν οδηγήσει σ’ αυτή την κατάσταση με τα κύματα προσφύγων κλπ. Είχατε ταυτόχρονα και με αρκετούς απ’ αυτούς που υπονοούσατε συναντήσεις. Έχουν μάθει το μάθημα και σκοπεύουν να αξιοποιήσουν την εμπειρία της Κύπρου;
 
Πρόεδρος: Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα, θα πρέπει να πω ότι η τυχόν συνάντηση με τον Πρόεδρο Obama θα εξαρτηθεί από μια σειρά παράγοντες. Αυτό που σημασία έχει είναι ότι τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών όσο και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ο κ. Joe Biden, έχουν πραγματικά επιδείξει ειλικρινές ενδιαφέρον για το πώς μπορεί να συμβάλουν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Θα πρέπει να πω ότι κατά τη ψεσινή δεξίωση του Προέδρου Obama είχα την ευκαιρία να τον ακούσω πρώτον εκείνον να επιδεικνύει ενδιαφέρον, αλλά και να εκφράζει την ευαρέσκεια του για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται και την πιθανότητα επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Θα πρέπει να πω ότι ήταν απόλυτα ενήμερος για τα όσα συμβαίνουν και εξεδήλωσε, μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, όπως σας αναφέρω, την απόλυτη στήριξη του στις προς εξέλιξη συνομιλίες.

Το δεύτερο, όσο αφορά εάν έμαθαν ή όχι το μάθημα που θα έπρεπε να γνωρίζουν, είμαι βέβαιος ότι οι προσπάθειες ενημέρωσης συμβάλλουν σημαντικά στο να αναξέουν τη μνήμη όσων ενδεχόμενα, πιθανότατα και για λόγους άλλους, αγνοούν ή δεν αγνοούν αλλά προσπαθούν με κάθε τρόπο να συμβιβάζονται με καταστάσεις ασυμβίβαστες.

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, είπατε προηγουμένως για το θέμα της λύσης, ότι σε λίγο καιρό θα έχουμε κάποιες ειδήσεις προφανώς. Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα ώστε να περάσουμε στην επόμενη φάση της επίλυσης του Κυπριακού;

Πρόεδρος: Ούτε ετέθη, ούτε τίθεται θέμα χρονοδιαγράμματος και αυτό ήταν ένα από τα σημεία που υπερτόνισα παίρνοντας το κακό παράδειγμα του παρελθόντος, δηλαδή να τοποθετείται ή να θεσμοθετείται ή να συμφωνείται ένα χρονοδιάγραμμα κατά το οποίο θα πρέπει οι δύο πλευρές ούτως ή άλλως να καταλήξουν, και συνεπώς, αν δεν καταλήξουν θα πρέπει κάποιος να αναλάβει διαμεσολάβηση. Έχουμε πει από την αρχή ότι ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες δεν γίνονται αποδεκτές. Εις αυτήν τη γραμμή εμμένουμε και επιμένουμε.
 
Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, επειδή το Κυπριακό και η άνοδος της οικονομίας μας απορροφούν σχεδόν όλο τον χρόνο σας, να μου επιτρέψετε να παρουσιάσω κάποια στοιχεία πριν θέσω το ερώτημα μου τα οποία σίγουρα απασχολούν και τους συμπολίτες μας. Τον Μάιο, είχε δημοσιευτεί μελέτη που αφορούσε το πώς βλέπουν οι συμπατριώτες μας το μέλλον τους και μεταξύ άλλων, η μελέτη έλεγε ότι αν παρουσιαζόταν ένα νέο δημοψήφισμα βασισμένο ή παρόμοιο με το σχέδιο Ανάν, το 36% θα το αποδεχόταν, το 43% θα το απέρριπτε, και το υπόλοιπο δεν απάντησε. Επίσης, με την προϋπόθεση ότι το αντάλλαγμα σε μια λύση θα ήταν η άμεση και απόλυτη αποκατάσταση της οικονομίας, το 45% θα επέλεγε σχέδιο τύπου Ανάν, το 17% θα επέλεγε τη διχοτόμηση, δυστυχώς, και το 38% θα προτιμούσε να παραμείνει η κατάσταση όπως έχει, περιμένοντας και ελπίζοντας σε μια καλύτερη λύση. Λίγες μέρες μετά από αυτή τη μελέτη, δημοσίευμα του Bloomberg «ενισχύει» τα πιο πάνω αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι: «Οι άνθρωποι στην Κύπρο έχουν υποφέρει από μια δυσλειτουργική κατάσταση με την πλειοψηφία να θέλει μια νέα κατάσταση και αυτή τη φορά ο κ. Αναστασιάδης θα είναι σε θέση να πείσει τους Ελληνοκυπρίους να ψηφίσουν “ναι” μιας και οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές». Κύριε Πρόεδρε, τι έχετε να πείτε στον «κουρασμένο» κυπριακό λαό για όλα αυτά; Όντως «εξαντληθήκαμε» οικονομικά με αποτέλεσμα να είμαστε λιγότερο διεκδικητικοί και η λύση και προώθηση αυτής να είναι πιο εύκολη;

Πρόεδρος: Θα πω κάτι. Βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια των διαπραγματεύσεων μέσα σ’ ένα καλύτερο από το παρελθόν κλίμα, με συμφωνίες αλλά και διαφωνίες. Ξέρω ότι είναι πάρα πολύ πρόωρα να πει κανένας αν ο Κυπριακός Ελληνισμός θα αποδεχθεί ή θα απορρίψει μια λύση. Εξαρτάται από το περιεχόμενο. Είναι πάρα πολύ νωρίς εξάλλου να γίνονται δημοσκοπήσεις αορίστως κατά πόσο κάποιοι δέχονται ή απορρίπτουν. Εγώ θέλω να πιστεύω ότι το σύνολο του Κυπριακού Ελληνισμού θέλει λύση. Αλλά το να θέλει λύση εξαρτάται και από το περιεχόμενο της λύσης. Εάν κατορθώσουμε να απαντήσουμε στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και στις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, η λύση θα πρέπει να είναι μια συμφωνημένη λύση που να μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες. Δεν είναι μόνο η μια που πρέπει να συγκατατεθεί αλλά και η δεύτερη. Συνεπώς, η προσπάθεια που καταβάλλεται αλλά και η αποφασιστικότητα είναι να εργαστώ κατά τρόπο που να δημιουργηθούν συνθήκες λαμβάνοντας υπόψη τις έγνοιες των δύο κοινοτήτων αλλά και δημιουργώντας προοπτικές μέσα από τη διασφάλιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών, έτσι ώστε να γίνει αποδεκτή μια ενδεχόμενη λύση που τα μέρη θα καταλήξουν. Υπάρχουν πολλές παράμετροι που δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Οι εγγυήσεις, το αίσθημα ασφάλειας, τόσο των Ελληνοκυπρίων, χωρίς να παραγνωρίζω και εκείνο των Τουρκοκυπρίων. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, αλλά την ίδια ώρα δεν μπορεί αναχρονιστικές μέθοδοι του παρελθόντος όπως εγγυήτριες δυνάμεις που εν τη ουσία δημιουργούν ένα κολοβό σύστημα ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας να καθορίζουν ή να εγγυώνται την ασφάλεια του κράτους, ιδιαίτερα για μια χώρα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς, τελειώνοντας, λέγω ότι αυτό που είναι η δική μου προσπάθεια και θέλω να πιστεύω ότι είναι και του Μουσταφά Ακιντζί, είναι να εξεύρουμε μια λύση που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, στις ανησυχίες, αλλά και στη δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους που να διασφαλίζει την προοπτική και το μέλλον των κατοίκων του νησιού.


___