6/9/15

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό

Ο στόχος της επίλυσης του Κυπριακού είναι κοινός στόχος για το σύνολο του κυπριακού λαού, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του μνημοσύνου των ηρώων του Νέου Χωριού Κυθρέας, στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους, στην Αγλαντζιά, ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς είπε ότι «εμείς πιστεύουμε και θεωρούμε ότι ο στόχος της επίλυσης του Κυπριακού είναι ένας κοινός στόχος. Και το σύνολο του κυπριακού λαού και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, όλοι, εργαζόμαστε προς αυτό το στόχο.
Η επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο που διεξάγεται ο διάλογος –που είναι οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, η 8 η Ιουλίου 2006, το κοινό ανακοινωθέν- η επίτευξη αυτού του στόχου θα είναι μια επιτυχία για όλους μας, μια ενδεχόμενη μη επίτευξη προόδου και κατ' επέκταση, μη επίλυση του Κυπριακού θα είναι κάτι αρνητικό για όλους μας. Ποιός μπορεί να θεωρήσει ως θετικό τη μη επίλυση του Κυπριακού;.
Ταυτόχρονα, υπάρχει σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση, μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Αύριο, για παράδειγμα, ξεκινά η συζήτηση επί των κριτηρίων του περιουσιακού που είναι ένα από τα ουσιαστικότερα θέματα. Έχουν γίνει και δηλώσεις, οι οποίες καταλήγουν σε συμπεράσματα σε σχέση με το περιουσιακό για θέματα, τα οποία ακόμη δεν έχουν συζητηθεί για θέματα, τα οποία θα επιλυθούν μέσα από τη συζήτηση των κριτηρίων.
Εν πάση περιπτώσει, το μήνυμα προς όλους είναι πως είναι λάθος να τοποθετούμαστε από τώρα με ένα «ναι» ή ένα «όχι» για ένα σχέδιο, το οποίο δεν έχουμε ενώπιον μας. Πρέπει να παραμείνουμε σοβαροί, να εργαστούμε έτσι ώστε να έρθει ενώπιον του λαού ένα σχέδιο, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του και κατ’ επέκταση, θα μπορεί να γίνει αποδεκτό μέσα από ένα δημοψήφισμα. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτός είναι ο στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν πρόκειται να θέσει ενώπιον του λαού ένα σχέδιο λύσης, με το οποίο ο ίδιος δεν συμφωνεί και δεν πιστεύει ότι ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ότι δημιουργούνται δικαιώματα ιδιοκτησίας στον χρήστη, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «εκείνο που έχει συμφωνηθεί είναι το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία, εκείνο που έχει συμφωνηθεί είναι οι ενδεχόμενες θεραπείες. Έχουμε συμφωνήσει στις διάφορες κατηγορίες των περιουσιών και θα ξεκινήσει ουσιαστική συζήτηση επί των κριτηρίων που θα δώσει απαντήσεις σε αυτά που έχει δηλώσει ο κ. Περδίκης, ο οποίος προχώρησε σε συμπεράσματα για θέματα, τα οποία δεν έχουμε ακόμη συζητήσει.
Άρα, να κάνουμε όλοι υπομονή και να εργαστούμε έτσι ώστε να πετύχουμε την επίλυση του Κυπριακού που είναι κοινός στόχος και ως έτσι πρέπει να εργαστούμε όλοι. Και, επαναλαμβάνω, μια ενδεχόμενη επιτυχία θα είναι κάτι θετικό για όλους μας».
Ερωτηθείς για το θέμα των εποίκων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εκείνο που έχουμε αναφέρει, και που συμβαδίζει απόλυτα και με τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη, είναι ότι αυτό που συζητείται αυτή τη στιγμή είναι το ποιοι θα έχουν την υπηκοότητα, την ιθαγένεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γίνεται μια συζήτηση, δεν υπάρχει ακόμη κατάληξη.
Ο δικός μας στόχος είναι να διασφαλίσουμε πως δεν θα υπάρξει διαφορά και αλλοίωση από την κατάσταση πραγμάτων σε σχέση με τα δημογραφικά δεδομένα της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960. Για μας είναι σημαντικό αυτό».
_______________