9/9/15

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής στην εκδήλωση προσφοράς βοήθειας σε αναξιοπαθούντα μέλη της κυπριακής παροικίας στην Αθήνα - Αττική

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής στην εκδήλωση προσφοράς βοήθειας
σε αναξιοπαθούντα μέλη της κυπριακής παροικίας στην Αθήνα - Αττική

Μακαριότατε,
Κύριε Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας,
Κύριε Πρόεδρε της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας,
Κυρίες και κύριοι,
Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι σήμερα κοντά σας στην ξεχωριστή αυτή εκδήλωση προσφοράς βοήθειας σε άπορες οικογένειες Κυπρίων συμπατριωτών μας. Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να συγχαρώ την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, την Ένωση Κυπρίων Ελλάδας (ΕΚΕ), την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας και όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση της αξιόλογης αυτής εκδήλωσης.
Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για να προσφέρουμε την έμπρακτη συμπαράστασή μας σε οικογένειες αποδήμων συμπατριωτών μας, που έχουν πληγεί από την πρωτοφανή οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα. Οι κυπριακές οργανώσεις Ελλάδος ασκούν διαχρονικά σημαίνοντα ρόλο, ως γέφυρα σύνδεσης μεταξύ των ομογενών και της Κύπρου. Το έργο των οργανωμένων Κυπρίων στην Ελλάδα είναι πολυδιάστατο και η προσφορά βοήθειας προς τους ομογενείς ανεκτίμητη. Εκδηλώσεις σαν κι αυτή μαρτυρούν ότι οι Κύπριοι, όπου και εάν διαμένουν, είναι ενωμένοι και αφοσιωμένοι σε δράσεις και προγράμματα αλληλοβοήθειας και στήριξης, ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.
Δυστυχώς σήμερα, η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, αντιμέτωπες με τις συνέπειες μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, καλούνται να εφαρμόσουν προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, τα οποία δεν προσφέρουν οποιεσδήποτε προοπτικές ανάπτυξης. Τα μέτρα λιτότητας έχουν οδηγήσει τις πιο ευάλωτες ομάδες της ελληνικής κοινωνίας σ’ έναν φαύλο κύκλο φτώχειας, ανεργίας και κοινωνικής εξαθλίωσης. Ευελπιστούμε ότι θα επέλθει σύντομα αλλαγή πλεύσης των πολιτικών που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, με την προώθηση και υιοθέτηση πολιτικών, οι οποίες να στοχεύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη και να την οδηγούν στην επανάκτηση της χαμένης της αξιοπιστίας. Οι βασικές αρχές και αξίες πάνω στις οποίες στηρίζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, όπως η αλληλεγγύη και η ισότητα, πρέπει να αποτελέσουν ξανά τον θεμέλιο λίθο των πολιτικών και δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Κύπρος συνεχίζει να διανύει μια δύσκολη μεταβατική περίοδο, μετά τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Eurogroup τον Μάρτιο 2013, οι οποίες είχαν καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία της χώρας, αλλά και κατ’ επέκταση σε ολόκληρο το κοινωνικό της φάσμα. Οι Κύπριοι συμπολίτες μας, με τις ακούραστες θυσίες τους, έχουν συνεισφέρει στην επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας. Σημαντικές όμως προκλήσεις παραμένουν, όπως το υψηλό ποσοστό ανεργίας, η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η ανάγκη διατήρησης του κοινωνικού κράτους.
Την ίδια στιγμή, οι τελευταίες εξελίξεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα καλούν τον κυπριακό λαό, όπου και εάν βρίσκεται, να παραμείνει ενωμένος και να υπερασπιστεί τις βασικές αρχές της ζητούμενης λύσης. Με νηφαλιότητα αλλά και διεκδικητικότητα πρέπει να εμμείνουμε στις προσπάθειες για εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, που να τερματίζει, επιτέλους, την τουρκική κατοχή και να διασφαλίζει τη µία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα της Κύπρου. Με διασφάλιση της ενότητας των θεσμών, του κράτους, της οικονομίας και του λαού μας. Με κατοχύρωση των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου. Η λύση του Κυπριακού πρέπει να στηρίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές και τις αξίες που διέπουν την ΕΕ, και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Όπως αδιαπραγμάτευτη θα πρέπει να είναι η κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960. Μόνο µια τέτοια λύση θα οδηγήσει ολόκληρο τον λαό μας στην ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία.
Αγαπητοί συμπατριώτες, αγαπητοί φίλοι,
Βρίσκομαι απόψε ανάμεσά σας με ιδιαίτερη συγκίνηση. Με ομοψυχία και ενότητα στεκόμαστε δίπλα σας, προσφέροντας σας τη σταθερή μας στήριξη και βοήθεια. Θέλω να επαναλάβω το μήνυμά μας, ότι ενωμένοι οι Κύπριοι και Ελλαδίτες δεν φοβόμαστε τις άνισες μάχες και ότι αντιμετωπίζουμε τις όποιες προκλήσεις με αίσθημα αλληλεγγύης και συλλογικής υπευθυνότητας. Ευελπιστώ ότι σύντομα θα ανατείλουν καλύτερες μέρες για όλους μας, για τον απανταχού της γης Ελληνισμό.
___________