18/9/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών στην τελετή εγκαινίων των νέων κοινοτικών κτηρίων Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς και Γιαλιάς

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών στην τελετή εγκαινίων των νέων κοινοτικών κτηρίων Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς και Γιαλιάς

Με μεγάλη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση των Κοινοτικών Συμβουλίων Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς και Γιαλιάς για τέλεση των εγκαινίων ενός έργου που κατά την άποψη μου αποτελεί την αφετηρία για την περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδο των δύο Κοινοτήτων.

Το όραμα και ο στόχος των δύο τοπικών αρχών ήταν η δημιουργία, μέσα από το έργο, συνθηκών οι οποίες θα συντελούσαν στην καλύτερη λειτουργία των δύο Κοινοτικών Συμβουλίων, στην καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

Η ιδέα αφορούσε στην εκμίσθωση από το Υπουργικό Συμβούλιο των κτηρίων του πρώην αστυνομικού σταθμού που βρίσκεται στα διοικητικά όρια της Κοινότητας Γιαλιάς και στη συνέχεια, στη βελτίωση και τη μετατροπή τους σε Κοινοτικά Κτήρια τα οποία θα εξυπηρετούσαν τις ανάγκες και των δύο γειτονικών Κοινοτήτων.
Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη μίσθωση του κτηρίου έναντι ονομαστικού ενοικίου, στα δύο Κοινοτικά Συμβούλια, λήφθηκε στις 26 Ιουλίου 2013.
Η πρωτότυπη αυτή ιδέα των Κοινοτικών Συμβουλίων Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς και Γιαλιάς για την από κοινού ανέγερση κοινοτικών κτηρίων επιβεβαιώνει και ενισχύει τη φιλοσοφία πάνω στην οποία βασίζεται η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία προωθείται από την Κυβέρνηση. Η μεταρρύθμιση που προτείνουμε έχει ως βασικό στόχο τη δημιουργία τοπικών συμπλεγμάτων υπηρεσιών, μέσω των οποίων θα επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση πόρων και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Οι εργασίες ανακαίνισης του κτηρίου ξεκίνησαν το πρώτο εξάμηνο του 2013 και ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο του ιδίου έτους. Το συνολικό κόστος του έργου ανήλθε περίπου στις €45.000 (εκ των οποίων οι €36.000 αφορούσαν το κόστος της ανακαίνισης και οι €9.000 το κόστος για τον εξοπλισμό του κτηρίου) και καλύφθηκε εξ´ ημισείας από πόρους των δύο Κοινοτικών Συμβουλίων.
Το έργο που παραδίδεται σήμερα συμβάλλει στη λειτουργική αναβάθμιση των δύο Κοινοτήτων με τη βελτίωση των υποδομών (περιλαμβανομένης και της πολιτιστικής υποδομής) καθώς και στον εξωραϊσμό της περιοχής. Είμαι σίγουρος ότι τα δύο Κοινοτικά Συμβούλια αλλά και τα οργανωμένα σύνολα τα οποία δραστηριοποιούνται στις Κοινότητες, όπως το Κέντρο Νεότητας Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς – Γιαλιάς και ο Σύνδεσμος Αποδήμων Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς, θα έχουν τη δυνατότητα να διοργανώσουν πολιτιστικές ή/και άλλες εκδηλώσεις στον χώρο των κοινοτικών κτηρίων, παρέχοντας με αυτό τον τρόπο στους νέους και στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν την παράδοση, την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.
Σε αυτή την ακριτική παραλιακή περιοχή, ο συνολικός πληθυσμός των δύο Κοινοτήτων είναι 858 κάτοικοι (οι 202 είναι κάτοικοι Γιαλιάς και οι 656 κάτοικοι Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς), η πλειονότητα των οποίων ασχολείται με τη γεωργία, το ψάρεμα και τον τουρισμό. Η προώθηση τέτοιων έργων αποτελεί το έναυσμα για τη δημιουργία και άλλων έργων τα οποία θα συμβάλουν στην οικονομική αναζωογόνηση των δύο Κοινοτήτων, με τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και τη λειτουργία νέων επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ως Υπουργείο Εσωτερικών, παρά τις δύσκολες εποχές που διανύουμε σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν στεκόμαστε παθητικοί θεατές μπροστά στις ελλείψεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ακριτικές περιοχές μας. Αντίθετα, κύριο μας μέλημα είναι η αναστροφή αυτών των τάσεων, στηρίζοντας μέσα από τη χρηματοδότηση διάφορων έργων τις προσπάθειες των τοπικών κοινωνιών για επίτευξη των αναπτυξιακών τους στόχων και επιδιώξεων.
Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ θερμά τα Κοινοτικά Συμβούλια Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς και Γιαλιάς γι´ αυτή τους την πρωτοβουλία. Εύχομαι καλή συνέχεια και κάθε επιτυχία στο έργο που επιτελείτε.
----------------------