30/9/15

Συνεδρίασε η Επιτροπή για τον σχεδιασμό Εθνικής Στρατηγικής ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Συνεδρίασε η Επιτροπή για τον σχεδιασμό Εθνικής Στρατηγικής ενάντια
στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών


Απόφαση για δημιουργία «Σπιτιού του Παιδιού»

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και ενέργειες για τον Σχεδιασμό της Εθνικής Στρατηγικής ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών και παιδική πορνογραφία

Η ad hoc Επιτροπή στην οποία ανατέθηκε ο σχεδιασμός της Εθνικής Στρατηγικής ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών και παιδική πορνογραφία, με τη συμμετοχή των  Υπουργών Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου, Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή και Υγείας κ. Γιώργου Παμπορίδη, καθώς και της εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας κας Λουΐζας Χριστοδουλίδου Ζανέττου και της ειδικής συμβούλου της ad hoc Επιτροπής κας Αναστασίας Παπαδόπουλου, είχε σήμερα τη δεύτερη της επίσημη συνεδρία.

Στη συνεδρία συζητήθηκαν τα σημειώματα τα οποία απέστειλαν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες περιγράφοντας τις διαδικασίες τους ως προς την αντιμετώπιση των περιστατικών σεξουαλικής εκμετάλλευσης και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Παρ’ ότι, όπως τονίστηκε, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προχωρήσει και συνεχίζουν να δουλεύουν προς την εφαρμογή όλων των υποχρεώσεων που τους επιβάλλει   η νομοθεσία 91(Ι)/2014, έχουν εντοπιστεί αρκετά πρακτικά προβλήματα. Ένα από αυτά   είναι και η έλλειψη επαρκούς συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών στην αντιμετώπιση ενός περιστατικού, κάτι το οποίο οδηγεί στην πολλαπλή επανάληψη από το παιδί της τραυματικής του εμπειρίας.

Έχει ζητηθεί παράλληλα από τις αρμόδιες υπηρεσίες η μελέτη και εφαρμογή ενός πλαισίου το οποίο θα αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα και το οποίο θα είναι απόλυτα παιδοκεντρικό.

Ως εκ τούτου, ανακοινώνουμε σήμερα, στηριζόμενοι σε καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ότι έχει ληφθεί η απόφαση δημιουργίας ενός   πλαισίου γνωστού ως «Σπίτι του Παιδιού». Ένας χώρος, στον οποίο θα διενεργούνται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την αρχική αντιμετώπιση ενός περιστατικού σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιού και στον οποίο, όπου και όταν είναι αναγκαίο, θα συστεγάζονται αυτές οι υπηρεσίες.   Το πλαίσιο θα περιλαμβάνει την εξειδίκευση αρμοδίων Λειτουργών   από κάθε υπηρεσία, καθώς και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Είναι η πεποίθηση όλων ότι αυτό το πλαίσιο θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην πιο αποτελεσματική και λιγότερο επώδυνη για τα παιδιά αντιμετώπιση τέτοιων τραυματικών βιωμάτων .

Ανακοινώνουμε τη σημερινή αυτή απόφαση με μοναδικό σκοπό να καλέσουμε όλους   τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να συνεισφέρουν στον ορθό σχεδιασμό αυτού του πλαισίου.

Σημειώνουμε ότι το κομμάτι της βραχυπρόθεσμης αντιμετώπισης των περιστατικών αποτελεί μόνο ένα πυλώνα στον σχεδιασμό της Εθνικής Στρατηγικής. Ταυτόχρονα με τον σχεδιασμό εφαρμογής του πλαισίου «Σπίτι του Παιδιού», η Επιτροπή συνεχίζει να δουλεύει για τον σχεδιασμό πολιτικής η οποία θα αφορά τη μακροχρόνια αντιμετώπισή τους, δηλαδή τη στήριξη των θυμάτων και την αποτελεσματική εποπτεία των θυτών, καθώς και ίσως πιο κύρια και καίρια τον σχεδιασμό πολιτικής για την αποτελεσματική πρόληψη αδικημάτων και την έγκαιρη προστασία των παιδιών μας.

Η Επιτροπή ευχαριστεί τον Επίτροπο Εθελοντισμού, ο οποίος παρευρέθηκε στη σημερινή συνάντηση, καθώς και την αποδοχή εκ μέρους του, του ρόλου τον οποίο του έχει αναθέσει η Επιτροπή με σημερινή απόφαση της, δηλαδή την εμπλοκή και τον συντονισμό όλων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων οι οποίες μπορούν και είναι πρόθυμες να προσφέρουν στα πιο πάνω.

-------------------------