21/9/15

Χαιρετισμός Γενικής Διευθύντριας Υπουργείου Υγείας δρος Χ. Γιαννάκη στη συνέντευξη Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer

Χαιρετισμός Γενικής Διευθύντριας Υπουργείου Υγείας δρος Χ. Γιαννάκη
στη συνέντευξη Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer  

 
Η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης των ανθρώπων, με τη βελτίωση της φροντίδας για την υγεία, έχει συμβάλει στην αύξηση του ηλικιωμένου πληθυσμού παγκοσμίως. Το πιο πάνω έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού ατόμων με μη μεταδιδόμενα νοσήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η άνοια.

Η άνοια αποτελεί μια νευροεκφυλιστική διαταραχή, η οποία συνήθως προσβάλλει άτομα άνω των 65 ετών και η οποία επηρεάζει προοδευτικά τις γνωστικές λειτουργίες, τη μνήμη, την αντίληψη, τη συνθετική και δημιουργική ικανότητα και επηρεάζει εκπτωτικά όλο το φάσμα της λειτουργικότητας του ατόμου.

Υπολογίζεται ότι σήμερα 46,8 εκατομμύρια άνθρωποι, ανά τον κόσμο, υποφέρουν από άνοια. Ο αριθμός αυτός αναμένεται ότι θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030 και τουλάχιστον θα τριπλασιαστεί μέχρι το 2050.  
    
Η άνοια δεν επηρεάζει μόνο τα άτομα που προσβάλλει. Επηρεάζει και αλλάζει τη ζωή ολόκληρης της οικογένειας. Αναφέρεται ότι για κάθε άτομο με άνοια, αντιστοιχούν άλλα τρία έως τέσσερα άτομα, τα οποία εμπλέκονται στη συστηματική φροντίδα του.

Η φροντίδα του ασθενούς που υποφέρει από άνοια είναι σύνθετη και είναι ανάλογη του σταδίου στο οποίο βρίσκεται. Επί του παρόντος, η γενικότερη προσπάθεια είναι να βελτιωθεί η ποιότητα και η διαθεσιμότητα θεραπείας, όπως και η αντιμετώπιση της άνοιας σε όσο το δυνατόν πιο πρώιμο στάδιο. Αυτό θα επιτρέψει στον ασθενή να ζήσει αρκετά χρόνια με την πάθηση αυτή, να συνεχίσει την εμπλοκή και τη συμβολή του στην κοινωνία και να διατηρεί ποιότητα ζωής.

Εκτός όμως από την έγκαιρη διάγνωση της νόσου, πρέπει να επικεντρωθούμε στην πρόληψη. Δηλαδή, να βελτιώσουμε την πρόσβαση στην ενημέρωση και να αντιμετωπίσουμε τους παράγοντες κινδύνου για αγγειακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, της αρτηριακής υπέρτασης, της παχυσαρκίας, του καπνίσματος και της έλλειψης σωματικής δραστηριότητας.

Ένας ακόμη λόγος που εμποδίζει ή καθυστερεί τα ίδια τα άτομα και τις οικογένειες τους από το να απευθυνθούν για θεραπεία είναι η έλλειψη ενημέρωσης, η προσβασιμότητα σε κατάλληλες υπηρεσίες και το στίγμα που συνοδεύει τις νευροψυχιατρικές διαταραχές. Γι’ αυτό, έχει μεγάλη σημασία η κατάλληλη πληροφόρηση και η καλύτερη κατανόηση, ούτως ώστε να μειωθεί ο φόβος και να αναζητηθεί βοήθεια.     

Η παροχή φροντίδας σε ένα άτομο με άνοια έχει ως αποτέλεσμα σημαντικό βαθμό πίεσης γι’ αυτούς που την παρέχουν. Η πίεση αυτή παίρνει τη μορφή φυσικής, συναισθηματικής και οικονομικής επιβάρυνσης. Πολλοί από τους φροντιστές παρουσιάζουν συμπτωματολογία κατάθλιψης. Για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να ανταποκριθούν στους ρόλους τους, χρειάζονται την ανάλογη στήριξη –κατανόηση, εκπαίδευση σε δεξιότητες φροντίδας, μερική ανακούφιση από τη συνεχή παροχή φροντίδας, εμπλοκή σε άλλες δραστηριότητες και επιπλέον οικονομική ενίσχυση.

Η συνεργασία του κράτους, της κοινωνίας των πολιτών και   του εθελοντισμού είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστούν τέτοιες προκλήσεις στην υγεία. Ελπίζουμε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες θα συνεχίζονται και θα ενισχύονται, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των συνανθρώπων μας.