6/9/15

Παρέμβαση του βουλευτή Δημήτρη Συλλούρη κατά τις εργασίες της 7ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την ΚΕΠΠΑ και ΚΠΑΑ

Παρέμβαση του βουλευτή Δημήτρη Συλλούρη κατά τις εργασίες
της 7ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την ΚΕΠΠΑ και ΚΠΑΑ

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της 7 ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) που πραγματοποιούνται στο Λουξεμβούργο, στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου 2015, στο πλαίσιο της τρέχουσας Λουξεμβουργιανής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Η αντιπροσωπεία της Βουλής απαρτίζεται από τους βουλευτές κ.κ.
Δημήτρη Συλλούρη (επικεφαλής), Γιώργο Βαρνάβα (Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας), Πρόδρομο Προδρόμου (Αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων), Άριστο Δαμιανού και Γιώργο Προκοπίου.

Σε παρέμβασή του, σχολιάζοντας τοποθέτηση της Ύπατης
Εκπροσώπου της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Federica Mogherini , ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει δίλημμα μεταξύ του να κρατηθούν οι πρόσφυγες μακριά και της επαρκούς φιλοξενίας τους, ο κ. Συλλούρης είπε ότι αυτοί οι δύο στόχοι δεν είναι αντικρουόμενοι. Ο κ. Συλλούρης τόνισε δε ότι η μετατροπή τους σε δίλημμα οφείλεται στις λανθασμένες πολιτικές, στις δράσεις και στις μη δράσεις της διεθνούς κοινότητας.

Ο κ. Συλλούρης υποστήριξε ότι στόχος θα πρέπει να είναι οι μετανάστες να μένουν στις χώρες τους, σε συνθήκες, όμως, ασφάλειας και ευημερίας. Αναφερόμενος στην «Αραβική Άνοιξη», η οποία μετατράπηκε σε «φονταμενταλιστικό καύσωνα», όπως είπε, σημείωσε ότι οι μέχρι πρόσφατα οικονομικοί μετανάστες μετατράπηκαν σε πρόσφυγες λόγω λανθασμένων χειρισμών και της αδράνειας της διεθνούς κοινότητας. Ο κ. Συλλούρης κατέληξε, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη εκπόνησης ενός σχετικού σχεδίου δράσης, ώστε να καταπολεμηθούν οι αιτίες των μεταναστευτικών ροών, διασφαλίζοντας αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης των ατόμων στις χώρες τους.
______________