25/8/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη

Χαιρετισμός του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη
στην τελετή έναρξης των εργασιών των Συνεδρίων των Αποδήμων

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την έναρξη των εργασιών του 18 ου Παγκόσμιου Συνέδριου Αποδήμων Κυπριών (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ) και της Συνόδου του Εκτελεστικού Συμβούλιου της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ). Η εδώ παρουσία σας, αλλά και το εν γένει έργο σας, επιβεβαιώνει τόσο τους άρρηκτους δεσμούς σας με την πατρίδα, αλλά και την αφοσίωση στον σκοπό και τις αρχές που υπηρετείτε. Με το έργο σας, έχετε συμβάλει τα μέγιστα στη διατήρηση της ιστορικής και εθνικής μας ταυτότητας και στον συνεχή και αδιάκοπο αγώνα για δικαίωση της Κύπρου. Επιπλέον, η συνεχής προβολή της Κύπρου, μέσω των πολύπλευρων δράσεών σας, αποδεικνύει την αφοσίωση και την αγάπη σας για αυτήν. Άξιας συγχαρητηρίων είναι και η εντατική ενασχόλησή σας με τα καθημερινά θέματα που απασχολούν τις κοινότητες των ομογενών, τόσο με εθελοντικό έργο, όσο και με προσωπικές θυσίες.
Η Κύπρος παρακολουθεί με αδιάλειπτο ενδιαφέρον και συναισθήματα υπερηφάνειας και ικανοποίησης όχι μόνο τους αγώνες σας για προώθηση του εθνικού μας θέματος, αλλά και τους αγώνες σας για πρόοδο και καταξίωση στις χώρες που διαβιώνετε. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι, σε συμπαράταξη με τους Έλληνες ομογενείς, διασφαλίζετε την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού.
Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων σας, είναι αναμενόμενο ότι το κύριο θέμα που σας απασχολεί είναι η λύση του κυπριακού προβλήματος και η απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή. Σας διαβεβαιώ ότι αυτός είναι και για μας ο κύριο μας στόχος και θεωρούμε τον ρόλο που διαδραματίζετε, με την έντονη δραστηριοποίησή σας στα κέντρα πολιτικής και λήψης αποφάσεων, ουσιαστικό και άκρως υποστηρικτικό στις επίπονες αυτές προσπάθειες για ευόδωση του αγώνα μας. Το ίδιο σημαντική και πολύτιμη είναι η διαχρονική συμπαράσταση της Ελλάδας και των Ελλήνων ομογενών.
Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό μας επιτρέπουν να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Η επανέναρξη των συνομιλιών μετά από μια μακρά διακοπή λόγω των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, συνεχίζονται εντατικά και, μέχρι στιγμής, οι συναντήσεις των δύο ηγετών σημειώνουν ουσιαστική πρόοδο. Το αποτέλεσμα των εκλογών στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και οι λόγοι, για τους οποίους προκλήθηκε αυτό το αποτέλεσμα, αποτελεί ενθαρρυντική εξέλιξη και συμβάλλει στο θετικό κλίμα, μέσα στο οποίο ξεκίνησαν και διεξάγονται μέχρι στιγμής οι συνομιλίες. Γενιέται βέβαια το ερώτημα γιατί προηγουμένως οι συνομιλίες διεξήγοντο με βήμα σημειωτόν σε σύγκριση με το τι γίνεται σήμερα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ο σταθερός συνομιλητής, και τότε και σήμερα, άρα, ο καθένας μπορεί να εξάγει τα συμπεράσματά του ότι αυτό που απουσίαζε για επίτευξη προόδου στις συνομιλίες τότε, ήταν η έλλειψη βούλησης από την άλλη πλευρά.
Στην παρούσα φάση, είναι αναγκαία η υπομονή, η επιμονή και η προσήλωση στον στόχο. Είναι καλοδεχούμενη η προθυμία της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσει, αλλά τουλάχιστο, μέχρι στιγμής, αυτή δεν είναι αναγκαία. Η Τουρκία έχει να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην επίλυση του προβλήματος και αναμένουμε από αυτή να αδράξει την ευκαιρία που της δίνει το θετικό κλίμα στην Κύπρο, να εγκαταλείψει την άτεγκτη της στάση και να προσφέρει εποικοδομητικά στη διαδικασία, αφήνοντας τους Κυπρίους να συμφωνήσουν τη λύση που επιθυμούν. Σε αυτή συμπεριλαμβάνεται το ουσιαστικό θέμα της ασφάλειας, δηλαδή ουσιαστικά το αίσθημα της ασφάλεια που πρέπει να προσφέρει η λύση, εξίσου σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.
Στην εξωτερική μας πολιτική συνεχίζουμε με σταθερά και αποφασιστικά βήματα προς τον στόχο που έχουμε θέσει από την πρώτη μέρα αυτής της διακυβέρνησης. Η Κύπρος να αποτελεί ισοδύναμο και αξιόπιστο εταίρο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία και ανήκει. Όχημα για επίτευξη αυτού του στόχου, είναι η προστιθέμενη αξία που φέρνει η Κύπρος στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ένωσης. Με την επιτυχή εξωτερική πολιτική στην ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και τις σημαντικές επιτυχίες της στον τομέα της αντιμετώπισης των ασύμμετρων απειλών όπως ο εξτρεμισμός, η τρομοκρατία, η διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής, η εμπορία προσώπων και το οργανωμένο έγκλημα, η Κύπρος κατάφερε να μεγεθύνει τη σημασία του γεωπολιτικού παράγοντα σε σχέση με το μικρό της μέγεθος.

Η σημασία αυτής της εξωτερικής πολιτικής θα πολλαπλασιαστεί με πιθανή επίτευξη λύσης του Κυπριακού, αφού η συμβολή της Κύπρου στη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή θα ενισχυθεί περαιτέρω. Οι πρωτοβουλίες και οι προσπάθειές μας, για συνεργασία στην περιοχή μεταξύ Κύπρου-Ελλάδος-Ισραήλ-Αιγύπτου, καταδεικνύουν τις προοπτικές της χώρας μας ως προς τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει.
Αγαπητοί φίλοι,
Μέσα από τις εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων, τις επόμενες δύο μέρες, θα έχετε την ευκαιρία να ανασκοπήσετε το έργο σας, καθώς και να θέσετε επί τάπητος τις προτεραιότητες για τον μελλοντικό σχεδιασμό των δραστηριοτήτων σας. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο και δυναμικότητα που σας διακατέχει να αγωνίζεστε για την προβολή της Κύπρου, τη δικαίωση του εθνικού μας αγώνα, αλλά και τη διατήρηση και ενίσχυση του ρόλου σας στις παροικίες μας, στις χώρες που ζείτε, προοδεύετε και δημιουργείτε.
Σας διαβεβαιώνω, για ακόμη μια φορά, ότι η Κύπρος, λαός και πολιτική ηγεσία, εκτιμούν και αναγνωρίζουν το πολύτιμό σας έργο και θα είναι αρωγοί στο πλευρό σας.