25/8/15

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στην τελετή
έναρξης των εργασιών των Συνεδρίων των Αποδήμων Κυπρίων

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω και από το βήμα αυτό στην Κύπρο για το καθιερωμένο και πολύ σημαντικό Συνέδριό σας, το 18ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπριών (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ) και τη Σύνοδο του Εκτελεστικού Συμβούλιου της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) . Η εδώ παρουσία σας καταδεικνύει τους άρρηκτους δεσμούς σας με την πατρώα γη και επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά το έντονο ενδιαφέρον και τη μεγάλη σας έγνοια για την ευόδωση του αγώνα που μαζί διεξάγουμε για εθνική και φυσική επιβίωση.
Η διαρκής και έμπρακτη αφοσίωσή σας σε αυτό τον αγώνα είναι γνωστή και καταγεγραμμένη. Η καρδιά σας πραγματικά πάλλει από αγάπη για την Κύπρο και η συμβολή σας στην προώθηση των θέσεών μας είναι περισσότερο από πολύτιμη. Είμαστε γι’ αυτό ιδιαίτερα ευγνώμονες, αλλά και υπερήφανοι, καθώς αδέλφια μας, που ζουν και διαπρέπουν στο εξωτερικό, έχουν καταξιωθεί ως άριστοι πρέσβεις των δικαίων μας και αυθεντικοί εκφραστές των πόθων και των οραματισμών μας.
Με τις επιτυχίες, την πρόοδο και τη δημιουργική συμβολή σας στην εξέλιξη των τοπικών κοινωνιών στις χώρες όπου διαμένετε, προβάλλετε ταυτόχρονα την εθνική ταυτότητα και τον πολιτισμό μας, συγκροτώντας έτσι τη συνέχεια της δυναμικής παρουσίας του κυπριακού Ελληνισμού στο εξωτερικό.
Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία του έργου που επιτελείτε, έχουμε εκπονήσει, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, την Εθνική Στρατηγική Αποδήμων, την οποία θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου. Μια Στρατηγική που βασίζεται, ακριβώς, στον δικό σας διαχρονικό ρόλο και την αλληλένδετη σχέση μεταξύ πατρίδας και ομογένειας. Οι επιδιώξεις και οι στόχοι που έχουν τεθεί εδράζονται τόσο σε νέες ενέργειες και δράσεις για τερματισμό της κατοχής και της επανένωσης της πατρίδας μας, όσο και στον αναβαθμισμένο –γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά- ρόλο της Κύπρου στην περιοχή.
Το κεφάλαιο της απόδημης νεολαίας μας αποτελεί πολιτική κύριας προτεραιότητας. Οι βασικοί άξονες της πολιτικής αυτής περιλαμβάνουν την αξιοποίηση της απόδημης νεολαίας μας, με συγκεκριμένα προγράμματα και δράσεις. Όπως για παράδειγμα, η ενεργότερη εμπλοκή των νέων μας στα παροικιακά δρώμενα, αλλά και στην πολιτική ζωή των χωρών διαμονής τους, η στενότερη επαφή και γνωριμία τους με την Κύπρο, καθώς και η εκμάθηση της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού της. Θέλω με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ τη νέα γενιά των αποδήμων μας για το εξαιρετικό έργο που επιτελεί, μέσα από τη ΝΕΠΟΜΑΚ. Αυτή η νέα γενιά, η τρίτη και η τέταρτη γενιά των αποδήμων μας, είναι η ελπίδα μας που πρέπει να στηρίξουμε και θα την στηρίξουμε.
Με γνώμονα την αναπτυσσόμενη συνεργασία ελλαδικής, κυπριακής και εβραϊκής διασποράς, θα επιδιωχθεί η ανάπτυξή της σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδιαίτερα σε μεγάλα ομογενειακά κέντρα, επί τη βάση συγκεκριμένων κατευθύνσεων πολιτικής.
Μόνιμη επιδίωξή μας είναι, βέβαια, η στενή συνεργασία με τον ευρύτερο ομογενειακό Ελληνισμό. Δεν χρειάζεται να αναφέρει κανείς πολλά για να υπογραμμίσει τη σημασία αυτής της συνεργασίας. Η αδελφική μας σχέση με την Ελλάδα και την ελλαδική ομογένεια προσφέρει τεράστιες δυνατότητες να καταστήσουμε ακόμα πιο έντονη την παρουσία μας σε παγκόσμια κλίμακα. Η υλοποίηση του Προγράμματος Συνεργασίας που υπογράφηκε με την Ελλάδα θα ξεκινήσει άμεσα.
Μια άλλη παράμετρος της στρατηγικής μας αφορά στις οικονομικές προκλήσεις που βιώνει η Κύπρος. Οι απόδημοι Κύπριοι επιχειρηματίες είναι σίγουρα σε θέση να συμβάλουν καθοριστικά στην προσέλκυση επενδύσεων και στην προβολή της Κύπρου ως επιχειρηματικού κέντρου, γι’ αυτό και δρομολογείται για τις αρχές του 2016, σε συνεργασία με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) και τον Κυπριακό Οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων ( CIPA ), η διοργάνωση στην Κύπρο ενός πρώτου επιχειρηματικού φόρουμ με τη συμμετοχή απόδημων επιχειρηματιών.
Κυρίες και Κύριοι,
Η ανάθεση σε εμένα, από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, των αρμοδιοτήτων που αφορούν και στα θέματα των αποδήμων, είναι ιδιαίτερα τιμητική, όπως τιμητική είναι και η συνεργασία μου μαζί σας, για την επιτέλεση των στόχων μας που είναι κοινοί και εδράζονται στην καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πατρίδας μας και του πολύπαθου λαού μας.
Σας ευχαριστώ θερμά για τη μέχρι σήμερα συνεργασία μας και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή την προσπάθεια θα την συνεχίσουμε μαζί, για την καλύτερη προώθηση των εθνικών μας θεμάτων. Ιδιαίτερα, ευχαριστώ τους Προέδρους και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων της ΠΟΜΑΚ, της ΠΣΕΚΑ, της ΝΕΠΟΜΑΚ και όλων των τοπικών Ομοσπονδιών.
Εύχομαι την πλήρη ευόδωση των στόχων του Συνεδρίου σας, καλή και ευχάριστη διαμονή στην Κύπρο και πολλές νέες επιτυχίες στις χώρες διαμονής σας.
Σας ευχαριστώ.