31/8/15

Αναδόμηση των Αναλυτικών Προγραμμάτων στη βάση Δεικτών Επιτυχίας και Δεικτών Επάρκειας

Αναδόμηση των Αναλυτικών Προγραμμάτων
στη βάση Δεικτών Επιτυχίας και Δεικτών Επάρκειας

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στο πλαίσιο της προώθησης του μεταρρυθμιστικού του έργου και του εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού μας συστήματος, παρουσιάζει σήμερα αναδομημένα τα Αναλυτικά Προγράμματα όλων των γνωστικών αντικειμένων Προδημοτικής, Δημοτικής και Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης (Γυμνασιακού κύκλου), στη βάση Δεικτών Επιτυχίας και Δεικτών Επάρκειας. Η αναδόμηση των Αναλυτικών Προγραμμάτων στηρίχθηκε στην αξιολόγηση των υφιστάμενων αναλυτικών προγραμμάτων από ειδική Επιστημονική Επιτροπή Αξιολόγησης και στην Έκθεση της Επιτροπής (Ιούλιος 2014).
Συγκεκριμένα, τα Αναλυτικά Προγράμματα εξορθολογίζονται και αναδομούνται, με έμφαση όχι στη διδακτέα ύλη, αλλά στα αναμενόμενα μαθησιακά αποτελέσματα και σε ό,τι χρειάζεται να διδαχθεί, προκειμένου να επιτευχθούν αυτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για κάθε γνωστικό αντικείμενο έχουν καθοριστεί Δείκτες Επιτυχίας –αυτό δηλαδή που αναμένεται να επιτευχθεί από τον μαθητή και να αξιολογηθεί (τα αξιολογητέα)- και Δείκτες Επάρκειας –αυτό που αναμένεται να διδαχθεί από τον εκπαιδευτικό (τα διδακτέα), ώστε να φτάσουμε στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Επομένως, για πρώτη φορά, η προσοχή στρέφεται από το «ποια ύλη καλύπτεται» στο «τι μαθαίνει ο μαθητής» και γίνεται διαφοροποίηση της διδασκαλίας ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες και την ιδιαιτερότητα κάθε μαθητή.
Οι Δείκτες περιλαμβάνουν όλα τα είδη μάθησης, δηλαδή πληροφορίες, έννοιες, δεξιότητες, τρόπο σκέψης και στρατηγικές, στάσεις και αξίες, τις οποίες αναμένεται να αναπτύξει ο μαθητής μέσα από κάθε επίπεδο εκπαίδευσης, και οι οποίες συμβάλλουν στην καλλιέργεια δεξιοτήτων, κριτικής σκέψης και δημιουργικότητας. Με αυτόν τον τρόπο –και σε συνδυασμό με την καθιέρωση του Νέου Ωρολογίου Προγράμματος και των άλλων καινοτομιών που εισάγονται από φέτος στο εκπαιδευτικό μας σύστημα- αναμένεται να επέλθει σημαντική βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων που παρέχουν τη βάση για ενεργό συμμετοχή των νέων μας στη σύγχρονη κοινωνία και για βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Η αναδόμηση των Αναλυτικών Προγραμμάτων στη βάση Δεικτών Επιτυχίας και Δεικτών Επάρκειας δεν εισάγει αλλαγές που να δημιουργούν νέες απαιτήσεις από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, αλλά σκοπό έχει να διευκολύνει και να κάνει πιο αποτελεσματική τη διδασκαλία σε τάξεις μεικτής ετοιμότητας .
Η αναδόμηση πραγματοποιήθηκε κατά τη σχολική χρονιά 2014-15 από Ομάδες Εργασίας, στις οποίες συμμετείχαν Πανεπιστημιακοί (ειδικοί στο κάθε γνωστικό αντικείμενο και ειδικοί στη διδακτική του), υπεύθυνοι Επιθεωρητές του Υπουργείου Παιδείας (για κάθε γνωστικό αντικείμενο) και μάχιμοι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων. Επικεφαλής των ομάδων τέθηκε η Πανεπιστημιακός κα Μαίρη Κουτσελίνη, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Η καινοτόμος προσέγγιση της αξιοποίησης των Δεικτών Επιτυχίας και Επάρκειας θα αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2015-16.
Προκειμένου να αρχίσει άμεσα και σωστά η εφαρμογή των Αναλυτικών Προγραμμάτων, στη βάση των Δεικτών Επιτυχίας και Δεικτών Επάρκειας, και να έχουμε σύντομα τα επιθυμητά αποτελέσματα, έχει προγραμματιστεί από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού μια σειρά από συντονισμένες δράσεις και ενέργειες. Σήμερα, οι Δείκτες αναρτώνται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου ( http://www.moec.gov.cy/analytika_programmata ), για να μπορούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν άμεση πρόσβαση.
Παράλληλα, έχει σχεδιαστεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενημέρωσης και επιμόρφωσης όλων των εκπαιδευτικών λειτουργών σε παγκύπρια βάση. Συγκεκριμένα, εντός Σεπτεμβρίου θα ενημερωθούν όλα τα στελέχη του Υπουργείου, οι λειτουργοί του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και οι εκπαιδευτικοί. Μετά την πρώτη ενημέρωση και τη μελέτη του περιεχομένου των Δεικτών, θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Οκτώβριο πρόγραμμα συνεχούς επιμόρφωσης και υποστήριξης των εκπαιδευτικών, τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο σχολικής μονάδας, και θα αρχίσει σταδιακά η πιλοτική εφαρμογή των Δεικτών στη σχολική βάση.
Η σχολική χρονιά 2015-16 θα είναι έτος πιλοτικής εφαρμογής, παρακολούθησης και διαμορφωτικής αξιολόγησης των δεικτών, ώστε να υπάρξει ανατροφοδότηση, με σκοπό να βελτιωθούν και να πάρουν την οριστική τους μορφή μέχρι το τέλος της χρονιάς (Ιούνιος 2016). Λόγω των ιδιαιτεροτήτων της φετινής χρονιάς κρίνεται αναγκαίο όλοι οι ενδιαφερόμενοι να επισκέπτονται συστηματικά την σχετική ιστοσελίδα, ώστε η πληροφόρησή τους να είναι συνεχής.
_____________
31/8/2015