21/8/15

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας


Αδικαιολόγητη και άνευ περιεχομένου η στάση εργασίας της ΠΑ.ΣΥ.ΚΥ.ΦΑ.

Η σημερινή στάση εργασίας της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Φαρμακοποιών (ΠΑ.ΣΥ.ΚΥ.ΦΑ.) αποτελεί ενέργεια αδικαιολόγητη και άνευ περιεχομένου καθώς γίνεται επί των προθέσεων και πριν αρχίσει ο διάλογος με τους εμπλεκομένους για την αναδιάρθρωση της λειτουργίας των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, η οποία και εμπίπτει στο πλαίσιο των ευρύτερων μεταρρυθμίσεων σε Τμήματα και Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.

Η ενέργεια της ΠΑ.ΣΥ.ΚΥ.ΦΑ. αφήνει εκτεθειμένη τη Συντεχνία αφού χωρίς οι φαρμακοποιοί του δημοσίου να έχουν λάβει επισήμως και ακόμη την οποιαδήποτε ενημέρωση, η ΠΑ.ΣΥ.ΚΥ.ΦΑ. προχώρησε σε στάσης εργασίας, επιλέγοντας να μην αναμένει την προγραμματισμένη για τη Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015 συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας. Συνάντηση της οποίας αντικείμενο αποτελεί η ενημέρωση για τις προτεινόμενες αλλαγές στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες. Σημειώνεται εμφαντικά ότι η συνάντηση ορίστηκε κατόπιν αποδοχής της πρόσκλησης του Υπουργού Υγείας ημερομηνίας 14 Αυγούστου 2015 από αμφότερες τις δυο Συντεχνίες κυβερνητικών φαρμακοποιών (Κλάδος Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Υπηρεσιών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. και ΠΑ.ΣΥ.ΚΥ.ΦΑ.).

Λεχθέντων των πιο πάνω, η απόφαση της ΠΑ.ΣΥ.ΚΥ.ΦΑ. για τη λήψη δυναμικών μέτρων όπως αυτή εμπεριέχεται σε επιστολή της Συντεχνίας προς στον Υπουργό Υγείας την Τρίτη, 18 Αυγούστου 2015 και εν συνεχεία, η απόφαση για πραγματοποίηση στάσης εργασίας σήμερα (η οποία και εξαγγέλθηκε χθες Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2015), όχι μόνο δεν μπορεί να γίνει κατανοητή αλλά ούτε και εξυπηρετεί. Τουναντίον, το μόνο που επιτυγχάνει είναι η παντελώς αδικαιολόγητη και αχρείαστη ταλαιπωρία των πολιτών.

Στην πορεία για αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας και για αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό, οι παρεμβάσεις στις προσπάθειες πρέπει να γίνονται κατά ωφέλιμο και εποικοδομητικό τρόπο και όχι με απεργίες ή άλλως πως ενέργειες που οδηγούν σε περαιτέρω ταλαιπωρία των ασθενών. Πρέπει να γίνει σεβαστό απ’ όλους ότι η υγεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό και σε κανέναν δεν θα επιτραπεί να την μετατρέψει σε εμπόρευμα.

Ακολουθεί η απαντητική επιστολή του Υπουργού Υγείας προς την ΠΑ.ΣΥ.ΚΥ.ΦΑ. ημερομηνίας 20 Αυγούστου 2015, με αυτόδηλο περιεχόμενο.

____________