29/7/15

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε
συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μετά τη συνεδρία, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους,   ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το πρόγραμμα «Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης».

Πρόσθεσε ότι «η εφαρμογή του προγράμματος από τη σχολική χρονιά 2015-2016 αποσκοπεί στη συνέχιση, διεύρυνση και βελτίωση της λειτουργίας του θεσμού των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) και, συγκεκριμένα, του έργου «Πρόγραμμα κατά της Πρόωρης Εγκατάλειψης του Σχολείου, της Σχολικής Επιτυχίας και της Παραβατικότητας σε Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας».

Η εφαρμογή του προτεινόμενου έργου κρίνεται αναγκαία λόγω της οικονομικής κρίσης που διέρχεται σήμερα η Κύπρος, αφού θα αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για να αντιμετωπιστούν τα οξυμμένα προβλήματα και οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα τα επόμενα χρόνια.

Η εφαρμογή του έργου αποσκοπεί στη στήριξη του πληθυσμού της Κύπρου που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας ή βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, η διασφάλιση της κοινωνικής πρόνοιας και η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού, που πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, η μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, η βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων και η μείωση της σχολικής αποτυχίας και της παραβατικότητας.

Τα κύρια οφέλη αυτού του εξαιρετικά σημαντικού προγράμματος που θα προκύψουν είναι η δημιουργία περίπου 400 θέσεων απασχόλησης για άνεργους νέους απόφοιτους Πανεπιστημίων, η στήριξη των ευάλωτων ομάδων του μαθητικού πληθυσμού και η πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων παραβατικότητας, σχολικής αποτυχίας και πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 12 εκ. ευρώ και δύναται να συγχρηματοδοτηθεί κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και κατά 15% από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Μια άλλη σημαντική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα είναι ο διορισμός Ειδικού Συμβούλου για να προβεί σε μελέτη για τον τρόπο αξιοποίησης και ανάπτυξης κρατικών περιοχών, κατοικιών, υποστατικών και κτηρίων στην περιοχή του Τροόδους».

Πρόσθεσε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενέκρινε σήμερα τον διορισμό της κας Αναστασίας Παπαδοπούλου ως Ειδικής Συμβούλου της a d hoc Επιτροπής για σκοπούς ετοιμασίας της εθνικής στρατηγικής για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση, τη σεξουαλική κακοποίηση και την παιδική πορνογραφία.

Σημειώνεται ότι η κα Παπαδοπούλου θα παρέχει τις υπηρεσίες της στην εν λόγω Επιτροπή αμισθί. Η Επιτροπή συστάθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 14.7.2015.

Η κα Παπαδοπούλου είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης των Παιδιών καθώς και της Παιδικής Πορνογραφίας που συνέβαλε στην υλοποίηση των στόχων της εκστρατείας και την κύρωση της Σύμβασης Lanzarote κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών».

Αναφορικά με άλλη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την αρμόδια Επιτροπή της διερευνήσει κατά πόσο υφίστανται ρεαλιστικές και αποδεκτές από το κράτος συνθήκες επίτευξης συμφωνίας με βάση το εκδηλωθέν ενδιαφέρον, αναφορικά με την αδειοδότηση των εμπορικών σημάτων και λογοτύπων των Κυπριακών Αερογραμμών.

Συγκεκριμένα, μετά από πρόταση του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ήταν και ο εισηγητής της πρότασης, εξουσιοδοτήθηκε η συσταθείσα Επιτροπή όπως επιπρόσθετα διερευνήσει κατά πόσο υφίστανται ρεαλιστικές και αποδεκτές για το κράτος συνθήκες επίτευξης συμφωνίας, με βάση το εκδηλωθέν ενδιαφέρον το οποίο πληροί τα κριτήρια καταλληλότητας.

Για τον σκοπό αυτό η Επιτροπή θα διαθέσει στους ενδιαφερόμενους προσχέδιο των όρων συμφωνίας αδειοδότησης, (όροι) οι οποίοι θα βασίζονται στη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Κυπριακών Αερογραμμών κατά το 2014 και την παραχώρηση του αποκλειστικού δικαιώματος χρήσης των σχετικών λογοτύπων και εμπορικών σημάτων. Στη συνέχεια θα τους ζητήσει να υποβάλουν τυχόν σχόλια ή/και παρατηρήσεις καθώς και, ενδεχομένως, τη μη δεσμευτική προσφορά τους.

Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε, επίσης, τον Έφορο Αποκρατικοποιήσεων, σε περίπτωση που τα συμπεράσματα της Επιτροπής θα είναι θετικά, να προχωρήσει στη διαδικασία πρόσληψης χρηματοοικονομικού και νομικού συμβούλου με διαπραγμάτευση, χωρίς δημοσίευση διαγωνισμού», σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, καθώς και για τη συνέχιση της εκτέλεσης και διαχείρισης της υπόλοιπης διαδικασίας. 

-----------------------