24/7/15

Ομιλία του Υπουργού Μεταφορών σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της οποίας τιμάται κυπριακή ομάδα που διακρίθηκε σε διαγωνισμό της ΝΑΣΑ

Ομιλία του Υπουργού Μεταφορών σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο
της οποίας τιμάται κυπριακή ομάδα που διακρίθηκε σε διαγωνισμό της ΝΑΣΑ

                      
Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου τον Μάρτιο του 2014 είχα αναφερθεί στις τεράστιες προοπτικές που υπάρχουν για τη χώρα μας στον τομέα της διαστημικής πολιτικής. Είμαι βέβαιος, ότι στο άκουσμα της εν λόγω αναφοράς μου, οι περισσότεροι συμπολίτες μας διερωτήθηκαν, δικαίως ενδεχομένως, τι σχέση μπορεί να έχει η χώρα μας με το διάστημα. Αυτό, καθώς, υπάρχει η τάση όλα τα θέματα που αφορούν το διάστημα, να συσχετίζονται με τους αστροναύτες, τα διαστημόπλοια και τις διάφορες αποστολές στο διάστημα. Τα πράγματα ωστόσο, είναι εντελώς διαφορετικά.

Από τις τηλεπικοινωνίες μέχρι την τηλεόραση, από την πρόγνωση του καιρού μέχρι τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά συστήματα, οι περισσότερες από τις βασικές υπηρεσίες που όλοι θεωρούμε δεδομένες στον σύγχρονο κόσμο εξαρτώνται από το διάστημα για να λειτουργήσουν σωστά.

Το Διάστημα, φίλες και φίλοι,  έχει μπει στην καθημερινότητα μας με πολλές δυνατότητες και εφαρμογές. Η υιοθέτηση πολιτικής για θέματα που αφορούν το διάστημα, δεν προϋποθέτει την εκτόξευση διαστημοπλοίων, αλλά αφορά και την εκμετάλλευση, για παράδειγμα, των τροχιακών θέσεων για δορυφόρους, όπως και την προσέλκυση εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα.

Η ενεργός συμμετοχή στα Συμβούλια Υπουργών των χωρών μελών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και οι συνεχείς προσπάθειες προώθησης του θέματος της αναβάθμισης της συνεργασίας Κύπρου με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος ( ESA ), κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι.  Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών είχα πρόσφατα την ευκαιρία να επισκεφθώ τα γραφεία του Οργανισμού στο Παρίσι και να συναντηθώ με τον Γενικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Jean Jacques Dordain.

Φίλες και φίλοι,

Οι  τεράστιες, παγκόσμιες επιτυχίες δύο κυπριακών ερευνητικών ομάδων στα τελευταία δύο χρόνια, δικαιώνουν πανηγυρικά τις συνεχείς μας προσπάθειες για ενεργότερη εμπλοκή της Κύπρου σε θέματα που αφορούν την διαστημική πολιτική.
 
Η αρχή έγινε με την περσινή συμμετοχή της κυπριακής ομάδας MarsSense στο συνέδριο SpaceOps 2014,  το οποίο διοργανώθηκε από τη NASA στην   Pasadena , California  τον περασμένο Μάιο. Οι Κύπριοι ερευνητές μας εντυπωσίασαν και συμπεριλήφθησαν στους τέσσερις φιναλίστ για το βραβείο του «Καλύτερου Φοιτητικού Ερευνητικού Έργου» παγκοσμίως για την τελευταία διετία.

Η MarsSense κατέστησε την Κύπρο την 21η χώρα στα θέματα έρευνας διαστήματος, σε ένα ελίτ γκρουπ ανεπτυγμένων χωρών, που μέχρι πρότινος ήταν μόνο 20 χώρες.

Αυτή η επιτυχία φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή καθώς σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε μια άλλη κυπριακή ερευνητική ομάδα την Arachnobeea , η οποία επιλέγηκε ως μια από τις έξι καλύτερες ομάδες του κόσμου από μια επιτροπή της ΝΑΣΑ ανάμεσα σε σχεδόν 1.000 ομάδες από 135 περιοχές του κόσμου. Έλαβε το πρώτο βραβείο παγκόσμια στην κατηγορία Best Mission Concept . Η ομάδα μας αναδείχθηκε από το τοπικό Space Apps Challenge Limassol 2015 που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο στο ΤΕΠΑΚ.

Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα το γεγονός ότι η κυπριακή ομάδα αναμένεται να προσκληθεί από την ΝΑΣΑ για να παρακολουθήσει την εκτόξευση ενός μη επανδρωμένου διαστημικού σκάφους από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ. Το σκάφος θα μεταφέρει προμήθειες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Παράλληλα, η ΝΑΣΑ ίσως χρησιμοποιήσει κάποιες από τις ιδέες της κυπριακής ομάδας για χρήση από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η κυπριακή ομάδα της Arachnobeea ασχολήθηκε με την τροποποίηση ενός ελικοφόρου drone ( quadcopter ), ώστε να είναι σε θέση να μπορεί να προσαρτάται σε μεταλλικές κατασκευές, με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικών βραχιόνων, καθώς και να μπορεί να κινείται πάνω σε αυτές. Η συγκεκριμένη εφαρμογή θεωρείται ότι μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στους αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, αφού τα τροποποιημένα drones θα μπορούν να λειτουργούν σαν προσωπικοί βοηθοί των αστροναυτών-μηχανικών, τόσο κατά τη διάρκεια παραμονής τους εντός του σταθμού, όσο και κατά τη διενέργεια επισκευών στο εξωτερικό του. Η ομάδα επινόησε επίσης, ένα έξυπνο σύστημα εντοπισμού της θέσης του “βοηθού” μέσα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με τη χρήση τεχνολογίας RFID .

Πρόκειται ασφαλώς για μια ασύλληπτη, για τα κυπριακά δεδομένα επιτυχία, η οποία επιβεβαιώνει την παρουσία της Κύπρου στον διαστημικό χάρτη.

Θέλω λοιπόν να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την επιτυχία και να τους διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων θα στηρίξει με θέρμη, κάθε μελλοντική προσπάθεια σε αυτό τον τομέα, ούτως ώστε αυτό το επίτευγμα να έχει συνέχεια και προοπτική.

Η γεωγραφική θέση της Κύπρου δημιουργεί ανεπανάληπτες ευκαιρίες που δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθούν. Σκοπός και άμεση επιδίωξη του Υπουργείου μας είναι να εμπλακεί περαιτέρω σε θέματα που αφορούν τη διαστημική πολιτική. Η αρχή έχει γίνει και είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξει η ανάλογη συνέχεια.

Σας ευχαριστώ.