13/7/15

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων συναντήθηκε με τον Ισπανό ομόλογό του

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων συναντήθηκε

 με τον Ισπανό ομόλογό του


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής της Ισπανίας κ. Jesus Posada Moreno , ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο κατόπιν πρόσκλησης του κ. Ομήρου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για εμένα και τη Βουλή των Αντιπροσώπων να υποδεχόμαστε σήμερα τον Πρόεδρο της Ισπανικής Βουλής κ. Jesus Posada Moreno , ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη εδώ στην Κύπρο ύστερα από πρόσκλησή μου. Πρέπει να πω ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων είναι άριστες και αυτό αποτυπώνεται στις επαφές και την πολύ στενή συνεργασία που έχουμε τόσο στο πλαίσιο διαφόρων διασκέψεων των Προέδρων Κοινοβουλίων των κρατών μελών της ΕΕ όσο και στο πλαίσιο διεθνών και ευρωπαϊκών κοινοβουλευτικών συναντήσεων, όπου οι βουλευτές των δύο Κοινοβουλίων μας έχουν μια άριστη και παραγωγική συνεργασία.

Όπως ήταν φυσικό στη συνάντηση που είχαμε βρέθηκε στο επίκεντρο η κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, που αφορά την επίλυση του λεγόμενου ελληνικού ζητήματος· εγώ θα έλεγα του ευρωπαϊκού ζητήματος. Είναι πεποίθησή μας ότι πρέπει να υπάρξει λύση και συμφωνία στη συνεχιζόμενη διάσκεψη των ηγετών των κρατών μελών της Ευρωζώνης.  Η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης και συνεπώς αυτή η συμφωνία, που πιστεύω είναι μονόδρομος, θα πρέπει να διασφαλίζει τη συνέχιση της συμμετοχής της Ελλάδας τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσβλέπουμε σε μια Ευρώπη της ανάπτυξης, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής, όπως ήταν άλλωστε το όραμα των σκαπανέων, ιδρυτών και αρχιτεκτόνων του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Έχω εκφράσει τη βαθιά μας εκτίμηση προς τον Πρόεδρο της Ισπανικής Βουλής για τη διαχρονική στάση αρχών της Ισπανίας – όλων των κατά καιρούς κυβερνήσεων αλλά και της Ισπανικής Βουλής – σε ό,τι αφορά τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Είναι θέσεις για τον τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής σε μια ευρωπαϊκή χώρα όπως είναι η Κύπρος και για λύση που να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και πάνω σε αρχές και αξίες επί των οποίων δημιουργήθηκε και λειτουργεί η ΕΕ.

Χαίρομαι να πω ότι ο Πρόεδρος Posada Moreno αντιμετωπίζει πολύ θετικά την ενεργό συνδρομή της ΕΕ στις προσπάθειες για λύση του κυπριακού προβλήματος, προκειμένου αυτή η λύση να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.  

Για μια ακόμα φορά καλωσορίζω με θέρμη και αγάπη τον Πρόεδρο Posada Moreno στην Κύπρο και είμαι βέβαιος πως αυτή η επίσκεψη συνιστά την απαρχή ακόμα πιο στενών και ακόμα πιο παραγωγικών σχέσεων μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων».

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Βουλής της Ισπανίας, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε: «Θα ήθελα καταρχάς να ευχαριστήσω εγκάρδια τον Πρόεδρο Ομήρου για την πρόσκληση την οποία μου απηύθυνε για να επισκεφθώ επίσημα τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου. Μέσα στα πλαίσια των συχνών επαφών που έχουμε, για μένα είναι πολύ μεγάλη χαρά να βρίσκομαι σήμερα στο νησί και στο Κοινοβούλιο. Πρέπει να πω ότι οι σχέσεις τόσο μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων όσο και μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων είναι άριστες όσον αφορά διμερείς σχέσεις και ευρωπαϊκά ζητήματα. Οι θέσεις είναι παρόμοιες και η μια χώρα στηρίζει την άλλη.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόβλημα, ή όπως πολύ εύστοχα είπε ο Πρόεδρος, το ευρωπαϊκό πρόβλημα το οποίο είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έχουμε απόψεις που συμπίπτουν.  Όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ισπανία, αλλά και παλαιότερα η ίδια η Γερμανία, πέρασαν παρόμοιες οικονομικές δυσκολίες, αλλά πιστεύω ότι η ΕΕ είναι το κατάλληλο πλαίσιο το οποίο διασφαλίζει ότι αυτές οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν και ότι θα επιτευχθεί πρόοδος.  Τόσο η Κύπρος όσο και η Ισπανία, που πέρασαν από αυτές τις δυσκολίες και είχαν τη βοήθεια της ΕΕ, απέδειξαν ότι ήταν σε θέση να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις έναντι των εταίρων τους και να αναλάβουν το κόστος που σήμαινε η τήρηση αυτών των υποχρεώσεων. Γι’αυτό τον λόγο στηρίζουμε τις διαπραγματεύσεις που γίνονται και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να είναι η ίδια η Ελληνική Κυβέρνηση η οποία να δείξει ότι είναι σε θέση να πάρει τα κατάλληλα μέτρα, τα οποία δεν πρέπει να επιβληθούν από έξω αλλά να ληφθούν από την ίδια την Ελλάδα, δείχνοντας έτσι πως είναι άξια της εμπιστοσύνης των εταίρων της. Είναι δύσκολη η κατάσταση αλλά εγώ είμαι αισιόδοξος.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, είμαι περήφανος που όλα αυτά τα χρόνια τόσο οι Ισπανικές Κυβερνήσεις όσο και τα Ισπανικά Κοινοβούλια έχουν υποστηρίξει σταθερά τη λύση του κυπριακού προβλήματος μέσω της τήρησης των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Εγώ προέρχομαι από το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας, του οποίου είναι πρόεδρος ο Πρωθυπουργός Rajoy , αλλά και προηγούμενες σοσιαλιστικές κυβερνήσεις διατήρησαν ακριβώς την ίδια στάση πάνω στο θέμα αυτό. Υποστηρίζουμε την εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου με την έννοια ότι δεν πρέπει να γίνει στην Κύπρο κάτι το οποίο δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.  

Ευχαριστώ ξανά τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου για την πρόσκληση που μου απηύθυνε και για την υποδοχή».

Ερωτηθείς στη συνέχεια να πει κατά πόσον η Ισπανία θα εγκρίνει μια ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, ο κ. Posada Moreno απάντησε καταφατικά, εξηγώντας πως «όλη αυτή την περίοδο η Ισπανική Κυβέρνηση έχει κρατήσει μια πολύ ενεργό στάση στην κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας λύσης γιατί δεν πιστεύουμε ότι η έξοδος της Ελλάδας θα σήμαινε λύση του προβλήματος. Γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο πιστεύουμε ότι η λύση θα πρέπει να δοθεί εντός του πλαισίου της ΕΕ. Αλλιώς, η έξοδος θα σήμαινε ένα σοβαρό πρόβλημα για την ΕΕ και ένα πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα για τον ίδιο τον ελληνικό λαό. Είμαι βέβαιος ότι από τη στιγμή που οι θεσμοί θα εγκρίνουν και θα έχουν εμπιστοσύνη απέναντι στις προτάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, τότε και η Ισπανική Κυβέρνηση, από την πλευρά της, δεν θα έχει κανένα λόγο να μην τις κάνει αποδεχτές».

__________