15/7/15

Στήριξη της αλιείας και των παράκτιων περιοχών εξήγγειλε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας



Στήριξη της αλιείας και των παράκτιων περιοχών εξήγγειλε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος


Την στήριξη της αλιείας και των παράκτιων περιοχών με τη λήψη αναπτυξιακών, αλλά και ανακουφιστικών μέτρων μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θάλασσα» 2014-2020 εξήγγειλε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης. Ο κ. Κουγιάλης μιλούσε σε παρουσίαση του προγράμματος η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή  Επιτροπή στις 2 Ιουλίου, ο Υπουργός αναφέρθηκε σε ένα ολοκληρωμένο εργαλείο, πλήρως στοχευμένο στις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας, που δημιουργεί θέσεις απασχόλησης, στηρίζει  επιχειρήσεις και δημιουργεί υποδομές με πρόσθετη αξία για την Κύπρο. Αναφορικά με τους σχεδιασμούς του υπουργείου του τόνισε πως αυτό Εισέρχεται σε μια πορεία παραγωγική και αναπτυξιακή, ούτως ώστε να συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας του τόπου.

«Μέσω της υλοποίησης του Προγράμματος, στηρίζουμε 800 θέσεις εργασίας εκ των οποίων οι 100 είναι νέες, πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκ των οποίων  20 νέες επιχειρήσεις, ενώ αναμένεται να υλοποιηθούν 11 αναπτυξιακά έργα που αφορούν την κατασκευή ή/και βελτίωση αλιευτικών υποδομών για την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια» δήλωσε  κ. Κουγιάλης .

Παράλληλα ανέφερε, αναμένεται η ανάκαμψη των ιχθυοαποθεμάτων και η μείωση των επιπτώσεων της αλιείας στο θαλάσσιο περιβάλλον. Προβλέπεται επίσης η χρηματοδότηση έργων στον τομέα της αλιείας, με έμφαση στη στήριξη των αλιέων της μικρής παράκτιας αλιείας, καθώς και η διαφοροποίηση των οικονομιών στις παράκτιες περιοχές.

Όραμα του Υπουργείου δήλωσε, είναι η ανάπτυξη μιας γαλάζιας και αποδοτικής στη χρήση των πόρων οικονομίας, καθώς και μια πιο ανταγωνιστική και βιώσιμη αλιεία. Ως στρατηγικές επιδιώξεις ο κ. Κουγιάλης έθεσε: την προώθηση της αειφόρου διαχείρισης της αλιείας, την αειφόρο ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας, την ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών και τη διατήρηση της καλής περιβαλλοντικής κατάστασης του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Μέσω των χρηματοδοτήσεων του νέου προγράμματος τόνισε, επιδιώκεται η αναδιάρθρωση του αλιευτικού τομέα, η ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας, και η στήριξη των παράκτιων περιοχών με την προώθηση του θαλάσσιου και παράκτιου  τουρισμού, και με την προστασία και διατήρηση του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Μεγάλη βαρύτητα έχει δοθεί στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών ταμείων ανέφερε ο Υπουργός δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «μετά από έντονες προσπάθειες τόσο από μένα προσωπικά σε πολιτικό επίπεδο στις Βρυξέλλες, όσο και των συνεργατών μου του ΤΑΘΕ καταφέραμε από κοινού, τη μεγαλύτερη δυνατή αύξηση των ευρωπαϊκών πόρων. Εξασφαλίσουμε ένα ποσό της τάξης των 39,7 εκ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και είμαστε πολύ περήφανοι γιατί καταφέραμε να διπλασιάσουμε την κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων σε σχέση με την  περίοδο 2007-2013 που ήταν 19,7 εκ. ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 53 εκ. ευρώ σε σύγκριση με την προηγούμενη  προγραμματική περίοδο όπου το ποσό του προγράμματος ανερχόταν σε €36,1 εκ. ευρώ ».

Τέλος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απένειμε τα εύσημα στο προσωπικό του Τμήματος Αλιείας & Θαλασσίων Ερευνών αφού με την συνέπεια και την ευσυνειδησία που επιδεικνύουν η Κύπρος έχει επιτύχει  να βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό υλοποίησης 95% σε ότι άφορα το πρόγραμμα της προηγουμένης περιόδου.   
----

Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης
και Περιβάλλοντος
Τετάρτη, 15/07/2015