7/7/15

Παρέμβαση του Βουλευτή κ. Κ. Χατζηγιάννη

Παρέμβαση του Βουλευτή κ. Κ. Χατζηγιάννη σε συζήτηση στο πλαίσιο των εργασιών της 24 ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ


Στο πλαίσιο των εργασιών της 24ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ) ο Βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννης, πήρε μέρος σε συζήτηση στην Γενική Επιτροπή για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Ανθρωπιστικά Θέματα.

Ο κ. Χατζηγιάννης, αναφερόμενος στη φετινή 40 ή επέτειο της υπογραφής της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, είπε ότι αποτελεί ευκαιρία επανεξέτασης των υποχρεώσεων που ανέλαβαν τα συμμετέχοντα Κράτη στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθερίων.   Τόνισε δε ότι η εξασφάλιση του αδιαίρετου και της καθολικότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, ως προϋπόθεση για την επίτευξη μιας κοινότητας ασφάλειας, απαιτεί πρωτίστως την κατάργηση των δύο μέτρων και δύο σταθμών στην αντιμετώπιση όσων τα παραβιάζουν.

Αναφερόμενος σε προσπάθειες επίλυσης συγκρούσεων, ο κ. Χατζηγιάννη υπογράμμισε ότι όταν υπολείπονται της διασφάλισης του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποδεικνύονται ανεπαρκείς και ως εκ τούτου απαιτείται πλήρης προσήλωση σε διεθνείς συμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε την Τουρκία να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αφορούν σε πτυχές του κυπριακού προβλήματος, ως ένα μέτρο που θα δώσει νέα ώθηση στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Παράλληλα, υποστήριξε ο Κύπριος Βουλευτής, εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του Δικαστηρίου θα αποτελέσει απτή απόδειξη της αφοσίωσης της Τουρκίας στην ευθυγράμμιση του νομοθετικού πλαισίου της με τη σχετική νομολογία, όπως επιδιώκεται από το Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη των παραβιάσεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο η Τουρκία υιοθέτησε τον περασμένο Μάρτιο.

Ο κ. Χατζηγιάννη, αναφέρθηκε, εξάλλου στο ζήτημα του αυξανόμενου αριθμού των προσφύγων, εσωτερικά εκτοπισμένων και αιτητών ασύλου διεθνώς, εντοπίζοντας τα αίτια στις συνεχίζομενες συγκούσεις στη Συρία και τη Λιβύη, την αυξανόμενη βία και αστάθεια στην Αφρική και τις συναφείς οικονομικές δυσκολίες και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Απηύθυνε σε αυτό το πλαίσιο έκκληση, ούτως ώστε ο ΟΑΣΕ να αναλάβει την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας, ώστε μια δίκαιη κατανομή των βαρών να καταατεί εφικτή και να διευκολυνθεί η συνεργασία για τη θέσπιση κοινών κανόνων όσον αφορά στην πολιτική για τους πρόσφυγες, την παροχή ασύλου και τον επαναπατρισμό.

Ο κ. Χατζηγιάννης τόνισε, εξάλλου, την ανάγκη για εισαγωγή περισσότερης διαφάνειας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένου του ΟΑΣΕ και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, ως προυπόθεση σεβασμού των αποφάσεών τους.