28/7/15

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε
με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ


Στις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ αναφέρθηκαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Βενιαμίν Νετανιάχου, οι οποίοι είχαν συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Νετανιάχου έφθασε το πρωί στην Κύπρο, για μονοήμερη επίσκεψη, και το μεσημέρι μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κατά την τελετή υποδοχής, στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές και έγινε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δύο χωρών. Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’.

Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Προέδρου και του Πρωθυπουργού, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα και στη συνέχεια, παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Αργότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ προέβησαν σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Στη δήλωση του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων,   ανέφερε ότι δεν αποτελεί έκπληξη ότι η πρώτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, μετά την επανεκλογή του, είναι στην Κύπρο, εφόσον «πέραν της γεωγραφικής εγγύτητας και της κοινής μας ιστορίας, είμαστε κοντά διότι μοιραζόμαστε κοινές αξίες, έχουμε κοινές ανησυχίες και κοινό όραμα. Ένα όραμα που συνδέεται πάρα πολύ με τις κοινές μας προσπάθειες να αντιμετωπίσουμε ασύμμετρες προκλήσεις και να ενισχύσουμε την ασφάλεια στην ταραχώδη περιοχή μας. Είμαστε, με την πραγματική έννοια, εταίροι αξιοπιστίας».

Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες για επανένωση της νήσου σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ενώ αναφερόμενος στην ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή, είπε ότι «επαναλάβαμε τη σημασία να επαναρχίσει ο διάλογος μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων για εξεύρεση λύσης, βασισμένης στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι συζήτησαν εις βάθος θέματα διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως η Ενέργεια, η Άμυνα και η Ασφάλεια. «Ιδιαίτερα συζητήσαμε τους τρόπους να προχωρήσουμε με τη συνεργασία μας στον τομέα της Ενέργειας, καθώς και περιφερειακές προοπτικές όπως είναι η προοπτική για τον αγωγό East-med και την πιθανότητα του ευρασιατικού υποβρύχιου καλωδίου (Eurasia interconnector).

Με τον Πρωθυπουργό συμφωνήσαμε ότι η εξερεύνηση και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων αποτελεί κυρίαρχο δικαίωμα που είναι κύριας σημασίας στο ευρύτερο περιφερειακό πλαίσιο και μέρος μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης».

Πρόσθεσε ότι συζήτησαν τις περιφερειακές εξελίξεις όπως για τη Συρία και το Ιράν και σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως μέλος της ΕΕ, έχει εκφράσει την ελπίδα ότι η συμφωνία για το Ιράν θα βοηθήσει στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Είπε ακόμη ότι συζήτησαν πρακτικούς τρόπους για συνεργασία κατά των ασύμμετρων απειλών στην ασφάλεια των χωρών μας.  

Ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ και ότι ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τις συζητήσεις που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, για την πρωτοβουλία του ιδίου να προσκληθούν και να μιλήσουν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόσο ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ όσο και ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής κ. Μαχμούντ Αμπάς.  

Πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν επίσης οι τριμερείς μηχανισμοί που τέθηκαν εν κινήσει και στοχεύουν στην ενίσχυση της περιφερειακή συνεργασίας και στην προώθηση της ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, χαιρετίζοντας παράλληλα την πρωτοβουλία του Ιταλού Πρωθυπουργού κ. Ματέο Ρέντζι προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι συζήτησαν, εξάλλου, την τριμερή συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ – Ελλάδας, σημειώνοντας ότι αυτή η συνεργασία δεν στρέφεται κατά κάποιας άλλης χώρας στην περιοχή, αλλά αντίθετα στοχεύει στο να ενισχύσει την επωφελή συνεργασία και συνέργειες ανάμεσα σε χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, μεταξύ άλλων, είπε ότι υπάρχει πραγματική εγγύτητα μεταξύ των δύο χωρών, πέραν της γεωγραφικής, και αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός της επίσκεψής του στην Κύπρο, την πρώτη στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του.

Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες είναι περήφανες για την κληρονομιά, τον πολιτισμό και το παρελθόν τους, προσθέτοντας ότι είναι ταυτόχρονα και δύο σύγχρονες χώρες που αντιμετωπίζουν το μέλλον με όλες του τις συναρπαστικές δυνατότητες, αλλά και τις προκλήσεις.

Σημείωσε ότι «υπάρχει μια ανανεωμένη ενέργεια στη σχέση μας και αυτό το λέω και μεταφορικά και κυριολεκτικά» και αναφέρθηκε στα αποθέματα υδρογονανθράκων στην περιοχή, τονίζοντας ότι θέλουμε να το εξορύξουμε. Συνεργαζόμενοι μεταξύ μας για να το εξορύξουμε πιο εύκολα, να το προωθήσουμε καλύτερα προς όφελος των λαών μας. Αυτό είναι κάτι που συζητήσαμε εντατικά, υπάρχουν πολλές δυνατότητες και θα τις διερευνήσουμε».

Αναφέρθηκε επίσης στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, λέγοντας ότι στον τομέα του τουρισμού και των επενδύσεων υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά στον τομέα της ασφάλειας, ο κ. Νετανιάχου είπε ότι συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και σημείωσε ότι «θέλουμε να πετύχουμε ειρήνη. Και η ειρήνη εξαρτάται από την ασφάλεια».

Τέλος, αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος για επίλυση του Κυπριακού, σημείωσε ότι «έχετε ένα δύσκολο πρόβλημα, έχουμε και εμείς ένα δύσκολο πρόβλημα», εκφράζοντας την ελπίδα να πετύχουν οι προσπάθειες τόσο από πλευράς του Προέδρου Αναστασιάδη όσο και από πλευράς του Ισραήλ για επίτευξη ειρήνης».

Μετά τις δηλώσεις ακολούθησε γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τιμή του Πρωθυπουργού του Ισραήλ.

_