2/7/15

Ο Υπουργός Παιδείας συμμετείχε στην εκπαιδευτική Ημερίδα «Ελλάδα – Κύπρος, Παιδεία στο Επίκεντρο», στην Αθήνα

Ο Υπουργός Παιδείας συμμετείχε στην εκπαιδευτική Ημερίδα
«Ελλάδα – Κύπρος, Παιδεία στο Επίκεντρο», στην Αθήνα

«Η ιστορική εκπαιδευτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών επιβεβαιώνει τους αδελφικούς δεσμούς Ελλάδας – Κύπρου και αναδεικνύει την αδιάσπαστη ιστορική μας πορεία», τόνισε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής, χαιρετίζοντας την εκπαιδευτική Ημερίδα που διοργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, με θέμα «Ελλάδα – Κύπρος, Παιδεία στο Επίκεντρο», χθες, στην αίθουσα της παλαιάς Βουλής, στην Αθήνα. Την Ημερίδα, η οποία είχε ως στόχο τη διερεύνηση της στενής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου σε θέματα Παιδείας, χαιρέτισαν επίσης, ο Έλληνας Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αριστείδης Μπαλτάς, ενώ εμπλούτισαν με τις παρουσιάσεις τους διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και από τις δύο χώρες.
Προλογίζοντας την Ημερίδα, ο κ. Καδής σημείωσε ότι η Ημερίδα αποτελεί ευκαιρία για αλληλοενημέρωση, προβληματισμό και ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών για τα εκπαιδευτικά συστήματα των δύο χωρών. Επιπρόσθετα, ο κ. Υπουργός παρουσίασε τις νέες πολιτικές που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος της Κύπρου. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καδής αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό του περιεχομένου της εκπαίδευσης, της δομής του σχολικού προγράμματος και της υιοθέτησης της νέας μορφής Λυκείου, με τις κατευθύνσεις επιλογής μαθημάτων, καθώς και στον εκσυγχρονισμό του συστήματος διορισμών, αξιολόγησης και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ολιστικής αντιμετώπισης των ζητημάτων αυτών. Παράλληλα, τόνισε ότι η ανταλλαγή καλών πρακτικών και εμπειρογνωμοσύνης, καθώς και η συνεργασία ανάμεσα σε φορείς, αλλά και ανάμεσα σε χώρες, είναι απαραίτητη. «Η συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων Ελλάδας και Κύπρου, για λόγους πρακτικούς, ιστορικούς και εθνικούς, είναι επιβεβλημένη», σημείωσε ο κ. Καδής.
Στον τον χαιρετισμό του, ο Έλληνας Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων τόνισε ότι τα ζητήματα παιδείας και πολιτισμού είναι διαχρονικά και γι’ αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με νηφαλιότητα, όσο δύσκολες κι αν είναι οι στιγμές, θέτοντας, παράλληλα, το πλαίσιο στρατηγικής που επιδιώκει να ακολουθήσει το Υπουργείο του «ώστε να λύσει τον γόρδιο δεσμό των μεγάλων και συσσωρευμένων προβλημάτων, με όρους διάρκειας και συναίνεσης». «Η ιδέα είναι να καταστεί το κάθε σχολικό ίδρυμα ένα είδος κέντρου για τη γειτονιά του, το χωριό του, την πόλη του», σημείωσε ο Έλληνας Υπουργός και διευκρίνισε: «Θα είναι η λειτουργία του σχολείου εκτός ωραρίου, με γονείς και μαθητές να έχουν εκεί δραστηριότητες, η γειτονιά να ζωντανεύει γύρω από το σχολείο, το οποίο θα έχει πολιτιστικές διαστάσεις και λειτουργίες».
Η Ημερίδα περιελάμβανε πλούσια θεματολογία που καλύφθηκε από τις ακόλουθες παρουσιάσεις των ομιλητών:
  • «Πανεπιστήμιο της αριστείας, κινητήριος δύναμη της νέας οικονομίας», κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου.
  • «Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σήμερα και αύριο», κ. Αθανάσιος Δημόπουλος, Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
  • «Σχολικές δράσεις που διευρύνουν τους εκπαιδευτικούς ορίζοντες του σχολείου», κ. Τζέλα Βαρνάβα-Σκούρα, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο ΕΚΠΑ.
  • «Εξ αποστάσεως εκπαίδευση και νέες προκλήσεις», κ. Κωνσταντίνος Χρίστου , Πρόεδρος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστήμιου Κύπρου (ΑΠΚΥ).
  • «Αποτύπωση και αξιολόγηση του ΕΚΠΑ», κ. Κωνσταντίνος Μπουραζέλης, Αναπληρωτής Πρύτανης του ΕΠΚΑ.
  • «Προοπτικές συνεργασίας κυπριακών και ελλαδικών πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων», κ. Γιώργος Δημοσθένους, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick και πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού.
  • «Εκπαιδευτικές εντάσεις, συνέργειες και πολιτικές των πρότυπων πειραματικών σχολείων», κ . Βασίλης Τσελφές, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων .
____________