31/7/15

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Ο στόχος των διαπραγματευτών είναι να επιχειρήσουν να αποτυπώσουν επί των εγγράφων την πολιτική κατανόηση που υπάρχει ανάμεσα στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη ότι η διαπραγμάτευση είναι διασταυρούμενη, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοδουλίδης ερωτηθείς για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Espen Barth Eide, ενωρίτερα σήμερα, είπε ότι «έγινε μια πολύ καλή συζήτηση υπό μορφή ανασκόπησης της μέχρι σήμερα πορείας των συνομιλιών.
Οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν τις συναντήσεις τους μέχρι τις 7 Αυγούστου και, ακολούθως, θα ξανασυναντηθούν λίγο πριν την 1 η Σεπτεμβρίου, που είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνάντηση (μετά τις θερινές διακοπές) των δύο ηγετών».
Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του κ. Eide σήμερα, με τις οποίες εξέφρασε παράπονα κατά των ΜΜΕ και ερωτηθείς αν αναφέρθηκε σε αυτά τα παράπονα στη σημερινή συνάντηση του με τον Πρόεδρο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα εν εκτάσει. Αναφέρθηκε σε κάποια δημοσιεύματα, τα οποία, σύμφωνα με τη δική μου εντύπωση, μέσα από τη συζήτηση που έγινε, δεν αναφερόταν σε ελληνοκυπριακά ΜΜΕ».
Σε ερώτηση αν δεν υπάρχει συνεπώς θέμα με τα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν μπορώ να σχολιάσω εκ μέρους του κ. Eide. Αν η Κυβέρνηση νιώθει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα τότε θα γίνει και σχετική δήλωση».
Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Eide ότι δεν μπορεί να αποκλείσει κοινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Ακιντζί και τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αν και δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται, ως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη Νέα Υόρκη, για να παραστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και δεν τίθεται θέμα από κοινού συνάντησης με τον κ. Ακιντζί και τον ΓΓ του ΟΗΕ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει, ως είθισται, διμερή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ».
Ερωτηθείς αν ξεκίνησαν διαδικασίες συγγραφής νέου Συντάγματος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «όχι, δεν έχει ξεκινήσει κάτι τέτοιο. Είμαστε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Όπως γνωρίζετε υπάρχει πολιτική κατανόηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες σε αριθμό θεμάτων.
Ο στόχος των διαπραγματευτών είναι να επιχειρήσουν αυτή την πολιτική κατανόηση που υπάρχει να την αποτυπώσουν επί των εγγράφων, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη ότι η διαπραγμάτευση είναι διασταυρούμενη. Δηλαδή, μπορεί να υπάρχει πολιτική κατανόηση σε δύο θέματα μαζί, στο ένα από τα δύο θέματα να μην καταστεί εφικτό να αποτυπωθεί άρα και η άλλη πολιτική κατανόηση που υπάρχει δεν μπορεί να προχωρήσει. Είναι για αυτόν τον λόγο που θεωρούμε ότι είναι τόσο σημαντική η διασταυρούμενη διαπραγμάτευση, δημιουργεί ένα κίνητρο στις διαπραγματεύσεις, και είναι για αυτόν τον λόγο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέμενε τόσο πολύ να ενσωματωθεί στο κοινό ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου του 2014».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σήμερα είναι η τρίτη φορά που ο κ. Eide μιλά για συγγραφή νέου Συντάγματος και ότι αυτή τη φορά το προσδιόρισε στα έτη 2015-2016, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «όταν φτάσουμε κοντά στη λύση αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να ετοιμαστεί ένα Σύνταγμα, το οποίο να αποτυπώνει την κατάσταση πραγμάτων επί της συμφωνίας που θα υπάρξει.
Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε φτάσει εκεί αλλά είναι, ναι, ένα από τα προαπαιτούμενα για να φτάσουμε σε συμφωνία επί συνολικής λύσης του Κυπριακού».
Πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται στα τρία γνωστά θέματα: Διακυβέρνηση, εδαφικό και περιουσιακό. Εκεί γίνεται ο διάλογος, εκεί συνεχίζεται και η δουλειά των διαπραγματευτών που είναι να αποτυπώσουν στο χαρτί κάποια από τα θέματα, στα οποία υπάρχει πολιτική κατανόηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες».