30/7/15

Ο Υπουργός Άμυνας παρέλαβε χορηγία ύψους €350.000 από την ΟΠΑΠ για νέα προγράμματα άθλησης των εθνοφρουρών



Ο Υπουργός Άμυνας παρέλαβε χορηγία ύψους €350.000 από την ΟΠΑΠ για νέα προγράμματα άθλησης των εθνοφρουρών

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης παρέλαβε σήμερα, κατά τη διάρκεια σύντομης τελετής στο Υπουργείο Άμυνας, χορηγία ύψους €350.000 από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΟΠΑΠ Κύπρου κ. Δημήτρη Αλετράρη. Η χορηγία της ΟΠΑΠ θα χρησιμοποιηθεί για δημιουργία ή αναβάθμιση γυμναστηρίων σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς σε όλη την Κύπρο και για αγορά οργάνων γυμναστικής που θα τοποθετηθούν σε φυλάκια, στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Υπουργείου Άμυνας για προαγωγή του αθλητισμού στην Ε.Φ.
Μιλώντας κατά την τελετή ο Υπουργός Άμυνας είπε:
«Καλωσορίζω τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΟΠΑΠ κ. Δημήτρη Αλετράρη και τους συνεργάτες του, καθώς και τη φίλη πρόεδρο του ΚΟΑ.
Με τη σημερινή του παρουσία εδώ για την παράδοση οικονομικής χορηγίας της τάξης των 350 χιλιάδων ευρώ μάς επιτρέπει να κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση του στόχου που έχουμε θέσει. Την προαγωγή δηλαδή του αθλητισμού στο στράτευμα και την ενίσχυση των δυνατοτήτων εκγύμνασης των εθνοφρουρών μας.

Η παρουσία σας εδώ αποδεικνύει την ευαισθησία, την μέριμνα και τη στήριξη σας προς την Εθνική Φρουρά, αλλά κυρίως για τα στρατευμένα νιάτα μας.

Είναι μια ευαισθησία που, ειδικότερα στη σημερινή εποχή με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που υπάρχουν, έχουμε μεγάλη ανάγκη. Γι’ αυτό σας ευχαριστώ θερμά εκ μέρους της πολιτείας γιατί αποδεικνύετε για άλλη μια φορά το κοινωνικό σας πρόσωπο και μας ενισχύετε σημαντικά στο να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ένα φιλόδοξο σχέδιο για τον αθλητισμό, σε συνεργασία πάντοτε  με τον ΚΟΑ.
Ένα φιλόδοξο σχέδιο που στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας αφορά τα ταλέντα, τους επίλεκτους αθλητές που υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε επικαιροποιήσει το Μνημόνιο Συνεργασίας μας με τον ΚΟΑ πριν από λίγες βδομάδες, ενώ ταυτόχρονα, με την επαναδραστηριοποίηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Εθνικής Φρουράς (ΑΣΑΕΦ), προχωρούμε στην επαναφορά του θεσμού των ομάδων εθνικών ενόπλων σε διάφορα αθλήματα, αρχής γενομένης από την επόμενη χρονιά.
Ο δεύτερος πυλώνας της πολιτικής μας είναι η προσφορά νέων προγραμμάτων εκγύμνασης για τους εθνοφρουρούς μας, ειδικότερα σ’ ό,τι αφορά την εκμάθηση πολεμικών τεχνών και τεχνικών αυτοάμυνας. Ένα τέτοιο πρόγραμμα ήδη έχει λειτουργήσει πιλοτικά με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα, και στόχος είναι φέτος, σε συνεργασία με τον ΚΟΑ, να προσφερθεί σταδιακά σε όλους όσοι το επιθυμούν.
Ο τρίτος και ίσως πιο κρίσιμος τομέας είναι αυτός που αφορά τις υποδομές. Και είναι εδώ ειδικότερα που η συμβολή της ΟΠΑΠ είναι πολύτιμη. Στόχος μας είναι η δημιουργία νέων, εκεί που δεν υπάρχουν, ή η ενίσχυση των υφιστάμενων γυμναστηρίων ή η επάνδρωση τους με προσοντούχους γυμναστές. Επιδίωξή μας είναι να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία για καθημερινή χρήση από τους εθνοφρουρούς μας και γενικότερα από το προσωπικό της Ε.Φ.
Πρέπει να πω ότι με τη στήριξη του ΚΟΑ, έχουμε πολύ πρόσφατα εγκαινιάσει ένα τέτοιο, καινούριο γυμναστήριο στο στρατόπεδο της Στρατονομίας στην Αθαλάσσα.
Με τη σημερινή χορηγία της ΟΠΑΠ ξεκινούμε αμέσως τις διαδικασίες, έτσι ώστε ταχύτατα να προχωρήσουν οι εργασίες για τη δημιουργία ανάλογων υποδομών σε όλα τα μεγάλα στρατόπεδα σε όλη την Κύπρο. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τον αρχικό μας σχεδιασμό (μικρές προσαρμογές μπορούν να προκύψουν) προγραμματίζεται:
α) Η δημιουργία νέων γυμναστηρίων ή η ανακατασκευή και συμπλήρωση υφισταμένων σε δέκα στρατόπεδα,
β) Διαμόρφωση κατάλληλων χώρων για τη υλοποίηση των προγραμμάτων εκμάθησης πολεμικών τεχνών και τεχνικών αυτοάμυνας σε είκοσι στρατόπεδα (αγορά στόχων, ειδικού εξοπλισμού και δαπέδου),
γ) Συντήρηση υφιστάμενων γηπέδων μπάσκετ, βόλεϊ και ποδοσφαίρου σε αριθμό στρατοπέδων,
δ) Ειδική μέριμνα, τέλος, επιδεικνύουμε επίσης για τους εθνοφρουρούς μας που υπηρετούν σε φυλάκια της Εθνικής Φρουράς. Μέρος λοιπόν της χορηγίας της ΟΠΑΠ θα διατεθεί για την αγορά οργάνων γυμναστικής που θα τοποθετηθούν σε 40 φυλάκια.
Το όλο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσα από ανοικτούς διαγωνισμούς προσφορών και θα περατωθεί πριν από το τέλος του 2016.
Θέλω να υπενθυμίσω ότι τα νέα αυτά προγράμματα για τον αθλητισμό  εντάσσονται στο πλαίσιο της νέας πολιτικής θετικών κινήτρων που έχουμε υιοθετήσει, μιας πολιτικής που κύριο στόχο έχει να καταστεί ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας όσο το δυνατό πιο παραγωγικός και ωφέλιμος.

Καταλήγοντας, θέλω θερμά να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά την ΟΠΑΠ γι’ αυτή τη γενναιόδωρη προσφορά που μας επιτρέπει να θέτουμε υψηλούς στόχους αλλά κυρίως να μετατρέπουμε τους στόχους σε έργα».
Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ Κύπρου κ. Αλετράρης είπε, μεταξύ άλλων, πως αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες των καιρών και ανταποκρινόμενοι στην παράκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για κοινωνική δράση, η ΟΠΑΠ βρίσκεται για μία ακόμη φορά κοντά στην Εθνική Φρουρά. «Εκτιμώντας τον ουσιαστικό ρόλο που επιτελεί για το καλό της πατρίδας μας, νιώθουμε την υποχρέωση να συμβάλουμε στην υλοποίηση κάποιων από τα προγράμματά της, τα οποία έχουν στο επίκεντρο την ασφάλεια και την υγεία των στρατιωτών μας», πρόσθεσε.
Αφού εξήρε τη σημασία της συστηματικής και ολοκληρωμένης γύμνασης των στρατιωτών ως μέσο για την εκπλήρωση του ρόλου τους αλλά και ως μέσο θωράκισης της υγείας τους, ο κ. Αλετράρης εξέφρασε χαρά γιατί το Υπουργείο Άμυνας, «στη βάση ενός καλά σχεδιασμένου προγράμματος, δίδει την πρέπουσα προσοχή στην άθληση, και βεβαιώνουμε ότι ως ΟΠΑΠ θα είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες. Αυτό κάνουμε για το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας από το 1969 μέχρι και σήμερα, στηρίζοντας κάθε αγώνα στην υγεία, τον πολιτισμό, την παιδεία, το περιβάλλον και τον αθλητισμό. Αυτό θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε στη βάση της διαχρονικής και συνεπούς φιλοσοφίας δράσης της ΟΠΑΠ Κύπρου. Να επιστρέφουμε στον τόπο και τους ανθρώπους του, με πολλαπλούς τρόπους, την αγάπη με την οποία αυτοί μας αγκαλιάζουν».

Τέλος, ο κ. Αλετράρης ευχαρίστησε τον Υπουργό Άμυνας και τους συνεργάτες τους για την άψογη συνεργασία που είχαν μέχρι σήμερα αλλά και που πρόκειται να έχουν στο μέλλον, όσον αφορά την υλοποίηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων προς όφελος των εθνοφρουρών μας.
____________

Γραφείο Τύπου, 30 Ιουλίου 2015